Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 16 décembre 2010

I can see the heart of my baby pumping!

posting ni sepatutnya take place yesterday..
tp i was dem tired and lazy..slept almost the whole day in my office..luckily my boss was absent..haha..and balik rumah pon just sempat tunggu isyak, then krooohhhhhhh
yes..i do realize that sejak saye pregnant ni..ya Allah cepat sgt letihh
just imagine, sapu and mop bilik tidur pon saye rase dah nak pitam (seriously!)

anyway..my check up was on tuesday..and i am 7 weeks now
some may think..wahh so early dah pegi o&G ka?
the thing is, i got this brown spotting..and still having it eventho dah telan Duphaston (pil hormon untuk kukuhkan rahim) night and day.
and saya perasan jugak..if saye stress..or in a hurry..or bergerak dgn pantas ke situ ke sana ke mari..or penat yg melampau..i will have brown stain kt my panties.

so since that..saye berjalan teramat le slow..lembab cam kura2..mengalahkan org yg dah berbulan2 pregnant..hehehe
but i just have to adapt with it..skang ni klu rush pegi opis pon tak boleh..huhuhu

Gynae tu pon risau jugak dgn keadaan saya..as she wrote dlm "buku merah" saye tu "threatened abortion"
kire chances utk miscarriage tu agak besar..huhu serious saye pon risau ok
and i was looking for the last check up, sbb if everything was fine, my baby shud have a heart by now
and alhamdulillah, i can see the heart pumping and beating!
rase nak menangis pon ade, there is one tiny little baby who currently resides in my womb..hope he/she gets comfort
seriously, it is one of the most beuatiful thing i've ever seen in my life

pembesaran baby pon normal, size nya mmg seperti utk baby 7 minggu
but the gynae adviced me to rehat banyak2..jgn buat kije berat..jgn stress..and enjoy this moment..she still prescribes me with Duphaston and our next check up is in 2 weeks

luckily, saye blom ade morning sickness..fuhhhh
kadang2 ade la rase angin nak kuar..but blom muntah2 lagi
i read dlm mag Pa&Ma mase menunggu kat klinik tu,
dia ckp 3/4 of pregnancy women akan ade morning sickness
while the rest is "bed rest" type..which is kne rehat banyak2 sbb kadang2 ade pendarahan
well i think, im in that group.
and that's my main reason asik terbaring tido kat opis setiap kali rase penat gile or bile kuar darah..muahhahaha
yes..i just lay down kat atas lantai dlm cubicle my colleague (agak tersembunyi)
seb baekk final report dah anta..just tunggu tahun ini berlalu aje =)

btw..my lil bro is getting married this weekend
so the whole fam will be off to Kemaman, including me
gynae saye tak nasihatkan saya pergi..tp if saya nak pegi jugak..dia pesan soh relax2 je sepanjang 5 jam perjalanan tu..and mintak hubby berhenti at least twice utk saya rehatkan kaki =)
looking forward for it...rase cam pegi bercuti pulak..hehehhe

sure my FSIL, Scha tgh berdebar2 and tak sabar tunggu hari esok (the akad is tomorrow nite)
teringat plak time2 kenduri kami dulu..kalut ribut takde hengat punyaa..hahahha

jeudi 9 décembre 2010

Kayumas Homestay (Kota Bharu)

Hola Ladies..que tal?muy bien?

ok..ni post utk promote homestay milik family..
well..rumah saye kat kltn actually ade 4 bilik..tp still tak cukup utk kami 6 beradik..huhu
so my parents buat bilik2 diluar rumah..sort of studio la..macam rumah..tp just contains 1 bilik n 1 washroom each
so skang ni kami dah ade 4 studio di kawasan rumah kami..
satu studio dah org jepun amik...so tinggal lagi 3..
memandangkan kami adik beradik....err.... balik jarang2 je
so my parents nak jadikan studio2 tu as homestay..

sangat murah dan jugak comfortable..fully furnished..dekat dgn bandar..especially pasar borong wakaf che yeh
you can have your privacy..senang nak park kereta..and klu bernasib baik datang mase musim buah..bleh makan buah banyak2 as dusun kami just kat sebelah umah je..hehehehe

here's some info: you may also get it from Kayumas Homestay


Kayumas Homestay menyediakan penginapan alternatif berkonsepkan rumah kediaman yang selesa kepada pengunjung yang datang bercuti / melancong / berkursus / bermesyuarat / dan lain-lain ke Kota Bharu, Kelantan.

Menepati keperluan pengunjung,
Kayumas Homestay menyediakan 3 chalet studio bersize 270 kaki persegi. Setiap chalet merupakan sebuah bilik dilengkapi dengan penghawa dingin dan kipas angin, katil,almari dan keperluan solat, tandas, cerek elektrik dan cawan. Kemudahan tempat letak kenderaan terletak di hadapan chalet.

Kayumas Homestay amat sesuai untuk sesiapa yang ingin membawa seisi keluarga merasai suasana dan ketenangan di kampung. Pelanggan juga boleh menikmati kelazatan buah-buahan seperti durian, rambutan, duku, langsat dan dokong memandangkan Kayumas Homestay mempunyai dusun persendirian yang terletak bersebelahan dengan kawasan penginapan.

Kemudahan di setiap chalet studio Kayumas Homestay:

* Double / Twin beds

* Penghawa dingin dan kipas

* Almari dan keperluan solat

* Tandas berserta air panas

* Cerek elektrik, minuman panas segera berserta cawan

* Parking

















Lokasi Kayumas Homestay: Lot 1511, Lorong Surau kota 2, 15100 Kota Bharu, Kelantan

* 5 minit ke Pasar Borong Wakaf Che Yeh

* 15 minit ke Pusat Bandar Kota Bharu

* 15 minit ke Pasar Besar Siti Khadijah

* 30 minit ke Pantai Cahaya Bulan

Garmin:
N: 06° 05.288' E: 102° 13.596'

Nokia map:
N: 6° 5' 17.3" E: 102° 13' 35.8"


Harga:

only RM 80 per nite per studio!
(harga boleh dirunding untuk penginapan lebih dari dua malam atau menyewa lebih dari 2 chalet)

Untuk tempahan dan keterangan lanjut, sila hubungi:

En Rahim: 013-9367393
En Kamarul: 019-2708867

kayumas.homestay@gmail.com