Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 31 janvier 2011

Ultrasound at private clinic

After doing my monthly check up kat KK and being satisfied with it,
i just enjoyed myself, until i read about one of our blogger friend, Aty, just had a miscarriage
i read her blog, and rase sebak sgt dgn ape yg dia lalui
especially part D&C tu..mmg jadi pengajaran buat kite sume
thanks for sharing Aty, eventho it was hard for u to put it in blog..and all my condolences for your loss

at the same, i was scared as well
sbb kandungan kami lebey kurang je usianya
and then, for a couple of days, saye perasan bahagian atas pelvic ni macam leper jah..tak membesar pon
perut of course la buncit, saye siap pin lagi kain baju kurung..tp memandangkan selera makan saya yg bertambah..no wonder la kan

it was early Friday morning..i kat office
the only thing i cud do was to consult with officemate yg pnah ade experience
to share kerisauan saya
they said, dunt worry, as long as takde pain and bleeding..sume ok

malam tu pulak, my bff called..
borak2 then she said, ade kawan dia mmg takde bleeding..takde pain
bile pegi check utk 3 bulan..tgk2 baby tak membesar
sian dia :(
i mmg panik gile tau
terus bukak semua buku pasal pregnancy ni, tried to get more info
and mmg dlm satu buku ni ckp, ade satu jenis miscarriage ni, takde sign lansung..tp dah takde rezeki..
i said to my hubby..pepehal, pagi esok nak pegi buat ultrasound..i dah tak sedap duduk neh

so Saturday morning, we went to Klinik Ajwa, Seksyen 7 (satu row dgn Hakim baru)
waited for about 10 mins..then we were called
alhamdulillah..baby sehat dan membesar
aktif bergerak lagi sampai dr nak amik ukuran kakinye pon susah =)

ya Allah, tak tau macam mane nak describe betape leganya perasan saya tu
alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah
ku panjat setinggi2 kesyukuran kepadaMu

and now saya rase saya dah faham sket bagaimana dalamnya kasih seorang ibu terhadap anak, eventho belum lahir =)

btw..the scan was RM40 only..not bad kan?
so we said, memandangkan saye suke check up kat KK tu, so why not stay je kat KK, then buat monthly scan kat klinik ni
after 7 months..baru pegi DEMC..

all rite boss=)

vendredi 28 janvier 2011

Check up kat Klinik Kesihatan Shah Alam

As I said in previous entry, we went to KK precint 3, putrajaya to do my monthly check up
Unfortunately, tak dapek!
sebab add umah bukan dlm area putrajaya ..wahlawee
nurse situ ckp, i kne bukak buku merah dekat KK shah alam first,
then baru bleh buat check up kat sini..adoiiii

i already had a not so nice experience mase buat hiv test kat KK shah alam
and KK ni mmg sentiasa penuh orangg
tp mmg takde choice..u kne bukak buku merah kat KK yg cover area u SAHAJA!
eventho ade klinik desa berhampiran, tp bila call n tanye, dia ckp dia tak cover area kota kemuning

luckily, i rajin tangan call KK shah alam
and tanye kol berape diorang bukak
surprisingly, they open at 7.30am!

so gigih both of us bangun pagi utk sampai sane awal
at 7.48 sampai, turn saye adelah yg ke 15
12 mins later, which was at 8 am...org yg dtg tu dapat giliran yg ke 35!
perghh..and tak sampai 10 mins pestu..mmg KK dah pack gilee
sebb baekk sampai awal

waited for almost 1 hour, baru dipanggil utk timbang berat and ukur ketinggian
(beratt i naekkkk lagi!!..adoiiii)
then kne interview dgn nurse about my background, health history etc
amik darah utk test darah, dan jugak buat test air kencing
pestu baru jumpa nurse yg akan check kita (perut, breast n nipples)
then jumpa dr pulak
normally, tak payah jumpe..tp sbb maybe ade history brown spotting mase early pregnancy ari tu, so nurse tu soh sy jumpe doktor

overall, it took 3 hours..not bad la jugak
me kinda suka jugak buat check up kat KK ni (eventho penuh sesak)
1. sebab procedure check up dia almost seperti yg saya bace dlm buku..especially part check perut dan breast..if kat private, dia check trus pkai ultrasound

2. nurse yg periksa tu agak concern, banyak gile tanye soalan..like minum susu ke tak..susu apa..then she saw my blood pressure rendah sket..nothing to worry she said, cuma kalau boleh dia nasihatkan soh makan bende2 yg ade zink, like bayam ke, kerang ke
and i tgk, nurse sorang lagi yg tgh interview other patient pon (satu bilik dua orang) macam tu jugak..concern gila..siap tanye najis yg kuar kaler ape..hehhe
if kat swasta, time agak limited sbb doktor nak kejar mase..patient ramai menunggu di luar, then if ade emergency like nak kne assist utk deliver baby, dia terpakse tinggalkan klinik kejap..normally kat private, dia spend mase dekat 10 mins je per patient..so dlm 10 mins tu ape la sgt nak diborakkan.

so i think i will continue my check up kat KK for the moment..but insya-Allah continue kat precint 3, putrajaya, lagi dekat dgn tempat kije..klu kami husband n wife asik menghilang je dari opis..mau naik gila bos2 kami nanti..hahahhha

if we need a detail scan, we will go to private of course..and for sure, i nak deliver kat private..huhuhu so plannye, bila dah masuk 7 bulan tu, baru nak pegi check up kat DEMC.

anyhow, for the next check up, kne pegi KK shah alam jugak, sbb result darah tu kuar in one month..so nak tau result, kne datang sane..aihhh


Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

mardi 25 janvier 2011

Where shud I go for antenatal check-up?

okeih..ni nak sambung plak siri tazkirah pasal pregnancy ni (ecehh)
once dah confirm pregnant, mesti soklan yg terpikir is, kat klinik/hospital mane bleh pegi utk buat check up?
gov or private?

ok..it totally depends on ur budget..klu ade duit lebey..bole pegi swasta
normal check-up price: between RM100-rm200
itu kalu normal, means takde complication
just pay for consultation, scan and ubat
klu tak..berdesuppp bil naik tau..
seperti saya bila kne amik Duphaston..
dua papan ubat he dah rm105 ..tersengih saye kat depan kaunter..haha
owh yes, kat private dia akan scan setiap kali jumpa
which is very exciting, sbb ada gambar baby and bleh tgk size dia membesar =)
then normally,org yg kite jumpa is dr pakar, in our case is gynae

whilst, kat gov pulak..org ckp pegi kat klinik desa (KD) or klinik kesihatan (KK)
i blom ade pengalaman lagi kat gov, but my friend said (base on pengalaman dia)
klu bleh register kat KD/KK yg berdekatan ngan tempat anda ingin berpantang
so that nurse/bidan tu dapat melawat anda n baby ketika masih berpantang
pestu mintak nak buat check up ngan tempat anda bekerja, so tak payah susah2 nak balik kampung utk buat check up
hehehehehhe
harga check up not sure..free la kot..gov kan..tak pon bayar sket..must be less than rm100
orang yg kita jumpa adalah nurse
dia yang akan check kita, tgk perkembangan baby
but kat sini takde scan ye..
bila ade complication ke ape, baru la nurse tu akan refer kite kepada dr

ok..apa yang dia akan check mase check up
1. berat badan..muhahahahahha (awal2 lagi saye dah fail sebab naik 2 kg in 2 weeks :D)
2. blood pressure
3. check darah: especially haemoglobin
4. perkembangan baby
5. air kencing
dll( akan ditambah lagi, insya-Allah)

ni extra notes utk sesape yg nak pegi private, dan company covers the expenses.
buat pregnancy confirmation kat klinik biase dulu, mintak surat rujukan utk pegi jumpa pakar (gynae)..surat tu bawak pegi HR, mintak pulak guarantee letter ngan HR..and guarantee letter tu bawak bersame mase jumpa gynae..so insya-Allah..anda tak payah keluarkan duit (dgn syarat expenses tidak melebihi kuota yg ditetapkan)

in my case, i direct pegi jumpa gynae (muhahahhaa) so setiap check up bayar sendirik, then baru claim..tapi memandangkan amount yg disediakan utk maternity cukup2 jah untuk cover package beranak nanti..so saya tak pegi claim pon yg utk check up..huhu

utk jimatkan duit..u guys bleh campur2kan tempat mane yg u guys nak buat check up..cuma if u guys dah decide nak deliver kat private hospital,
so u kne buat check up kat situ at least 2 kali or tiga kali (depends kat hospital)
otherwise, hospital tanak terima
so bila dah pegi yg kali ketiga, kali ke empat dan selebeynya, bleh pegi goverment
kelebihannya are:
1) jimat kos..muhahaha
2) anda dah berjaya register kat 2 tempat, private n govt..so klu ade ape2 masalah mase nak deliver or after deliver( nauzubillah), nanti takde prob utk refer ke GH sbb name anda ade dlm sistem..klu tak..GH buleh reject!

ok..utk delivery pulak..seriously mmg takde pengalaman kat hospital kerajaan (mostly yg i knal pegi swasta)
so u guys boleh start usha2 hospital mane yg kasi package murah..muhahahhaha
macam nak bercuti kan?
i plan An-Nur, bangi, sbb most siblings kat bangi, dekat ngan opis (tapi jauh dari umahhh..uwaaaaa)
price dia not bad..eventho klu kne amik epidural (mintak2 la tak payah), pun still reasonable
i plan nak buat check up kat DEMC, Shah Alam (dekat ngan umah)
tp rega dia woohoooo..beza sgt ngan an-nur
tp bile dah emergency, sure nak gi yg dekat jugak kan..so ingat next month nak buat check up kat DEMC
but for this month, which is esok, nak pegi KK kat presint 3 putrajaya..hehhe saje nak gi try..

voila voilu..nanti saya sambung lagi

ps: more details can be obtained here

mercredi 12 janvier 2011

wat shud u do when u know u r pregnant?

hehehehehehehhehehe..i havent updated my blog for so many weeks
due to lack of ideas
but suddenly, today, i think it might be helpful to give some info about pregnancy
especially for those who want to get pregnant =)

first of all..im not an expert, as this is my first pregnancy, and i am just 11 weeks ++.

1. folic acid: very important beb, especially in your first trimester. dinasihatkan jugak utk ambil before being pregnant, (which sy tak buat pon..ngeh ngeh). utk bakal pengantin yg ingin bunting pelamin, hati2 sket ya..org kata asid folik ni boleh meninggikan nafsu makan..hehehehe
nak beli kat mane asid folik ni? well pegi kaunter guardian kat farmasi..rega is rm0.60 sepapan (10 biji)..tak payah susah2 nak beli yg branded ke ape..kawan sy yg expert pasal ubat ni ckp ingredients in both adalah same..so why shud we pay more?

2. watch wat you put in your mouth: owh yes..you need to eat healthy and fresh food. inilah masa untuk makan sayur (utk org yg tak suka sayur), eliminate pengambilan gula, kalori dan garam yg berlebihan. dunt eat raw food like sushi. if bbqing, make sure sume ayam, daging, ikan, sotong yg dibakar tu completely masak. this is utk elakkan bakteria yg berada kat makanan2 tu, masuk dlm badan dan attack baby. dinasihatkan jugak utk have separated spaces dlm fridge, asingkan makanan mentah dan makanan yg dimakan like aiskrim ke ape

3. be alert with your menstrual cycle: if period dtg lambat, pegi check cepat2..jgn jadi cam sy..period dah lambat dua tiga hari..but still bantai main badminton for 2 hours..then sume komen awat muke pucat sgt (tp still bleh relaks tak buat pregnancy test)

4. watch your daily activity: bile dah tau pregnant, jgn nak mengade buat kije berat..jgn nak rush..take ur time in what you are doing..and jgn angkat barang berat..if bakul berisi kain yg utk dijemur tu berat, better suruh ur other half angkat :D ..my friend even nasihat jgn kerap sapu and mop lantai..which is somehow true..sy mop master bedroom pon dah rase nak pengsan..ngeeeeee

5. avoid caffein: ada buku ckp kandungan caffein tinggi dlm badan bleh menggalakkan keguguran..so kalau bole, stop minum kopi..and big NO to air gas. in my case, sy siap avoid minum teh, as it contains small amount of caffein as well, memandangkan in my first weeks, i had some brown spotting

6. drink a lot of water : must DO!

7. eat datte: org kata, awal2 pregnancy ni elok makan kurma, bleh membantu utk senangkan proses bersalin (wallahualam) as well, boleh mengurangkan loya dek morning sickness. i dunt have morning sickness, tp best jugak makan kurma ni, sbb rase manis2. lagipon bila u pregnant, u senang sgt lapar..so kurma ni macam snack sy la..hehehehe

8. minum susu : yup..minum segelas/ 2 gelas susu per day. tak kesah actually nak minum susu ape, as long as high calcium, sbb baby nanti akan amik calcium dari badan kita..so kalau kita tak top up banyak2..nanti kita tua, chances utk sakit tulang tu tinggi. i just minum fresh milk je, sbb i bace dlm mag Pa&Ma, utk sesiapa yg ade morning sickness yg teruk, it is advisable to drink susu khas utk ibu, like anmum ke enfagrow ke (tp mahal la sket)..but utk org yg takde morning sickness, minum susu segar pon dah mencukupi.

9. pegi O&G once you know u r pregnant: jgn tunggu sampai tiga bulan ke ape..if you pegi klinik swasta, setiap kali appointment dia akan scan..and bile u dah 7 weeks, nanti bleh nampak jantung baby berdegup =) any complication, rasa sakit tetibe ke, or ade brown spotting ke..pegi jumpe dr terus ok.jgn tunggu!

10. jgn diet tp jgn makan banyak : camne tu?hehehe obviously mmg jgn diet mase pregnant..mmg you akan rase sentiasa lapar..before this, i bleh skip makan mlm..skang ni, ya Allah..klu tak makan..rase nak pengsan..mmg lapar gile..BUT jgn makan sesuka hati..lebeykan portion daging dan sayur..selalunya, utk first trimester, berat badan akan naik about 500g per month (tp saye in 2 weeks dah naik 2 kg..hahahah seb baek minggu2 selepasnye maintain jah..haihh)

hope this can help..nanti sy tambah lagi =)