Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 27 octobre 2011

selepas kelahiran...

It was not that easy..terkapai2 saya mencari ruang dan masa untuk menyesuaikan diri sbg seorang ibu dan isteri..alhamdulillah, I have 200% support from my beloved hubby..so glad that I can rely on him eventho for small tiny matters..big relief!

Menjadi seorang ibu bukannye senang..especially kepada anak sulung..there were a lot of questions that hanged around in my head..selalunye soalan yg bermula: “betul ke aku buat ni..sesuai tak ngan dia..ke aku silap..” pestu mule le nak bergenang air mata risau dan kesian kan kat baby sbb dapat emak yg tak reti buat ape..hehe..as I said..it was not that easy..kite mmg sentiasa nak yg terbaik utk anak kite kan..tp kadang2 datang perasan “tak yakin” dlm diri tu..yg buat saye down sgt2..astaghfirullahal-azim..

“Berpantang” made the situation became worst..owh tak bleh nak ckp camne sy tak suke bab2 pantang ni..buat tu tak boleh buat ni tak boleh, makan tu tak boleh, makan ni tak boleh..seriously..it killed my mood yg mmg tgh takde mood..hehehhe..pestu paling saye tak suke, bile orang sibukkan2 dok pikir pasal mende lain, while the only thing that can catch my attention is my lil prince!...24jam fikiran saye hanya pasal hakim..so when people bothered me with other stuffs (which could be settled after saye abis berpantang)..it annoyed me A LOT! So saye banyak berendam air mata di minggu2 pertama kelahiran hakim..owh my..paling saya keciwa bila I could only feel the joy on the first day of his birth..so people..pls pls pls..if u would like to visit a new mommy..tak payah ckp or dok bercerita pasal hal dunia..only baby talk ok! Let the new mommy celebrate her newborn for a while, let her get used to her new “job”, then baru sesakkan kepala dia dgn perkara2 lain.

Dan saya jugak sangat rimas dengan pesanan2 dan tunjuk ajar yg bg saya kurang masuk akal..like “ni kenape tak (feel in the blank) baby?karang nanti hakim (feel in the blank)” seriously, ayat camni buat saye rase seperti saya ni ibu yang tidak bagus, tidak tahu menjaga anak sendiri..so down lagi..heehhhe

Mase dlm pantang, saye takde makan jamu or air akar kayu or pilis ke param ke ape..due to personal matters mentioned above, saye takde mase or malas nak amik kesah pasal kesihatan diri sendiri..nak pakai bengkung pon malas..sekadar letak minyak panas sahaja di perut..lagipon dua minggu pertama tu, saye cepat rase panas, lebey teruk dari mase mengandung ari tu..tido pon berpeluh2..sedangkan pasang aircond..opppsss..hahahha
Seb baek badan tak masuk angin..my only strength mase tu were support fr husband..dan jugak Hakim..

Didn’t I tell u yg saye beli set bersalin NR?hanye beberape item je yg saye betul2 pakai..like minyak herbanika, uncang cuci dan lulur..yg laen..harem tak sentuh..terkilan jugak tak makan pil phytonatal..but my hakim got jaundice pada hari yg ke 11…kesian tgk dia senyap je..tak aktif tetibe..so saye tangguhkan makan pil tu..pestu tangguh lagi sbb takut susu merundum..sampai hari ke 60..so sampai ke sudah saye tak makan..huhuhu

Sebab saye tak suke pantang, so I just made it short..30 hari cukup! Haha..lagipon mase mengandung ari tu, mmg saye ingat berpantang adalah 30 hari..hehehe..so hari ke 31, which was hari raya..so saya makan ape yg saye nak makan..hati senang =D
But I do still pantang ais dan air sejuk…yg ni sy tak kesah sgt..mmg sy suke minum air kosong..not ais kosong..hehehe


Hakim mase dlm pantang was well-behaved..takde nak melalak sakan..senang nak jaga dia..Cuma dia suka sgt berjaga malam..malam2 adelah waktu dia nak main..sampai ke sahur..huhu..slalu kejut tok n tokwannye bangun sahur..hehehe..seb baek dua tiga hari before raye, dia dah kurang sket berjaga..klu tidak..harus dua beranak ni tido sampai ke tgh hari di hari raya..hahaha

Hakim jugak kuat minum..bile dah fully breastfeed, his demand was almost every hour, siang dan malam..sebab tu saye tak sempat nak pump mase dlm pantang (lagipon malas..hahahha)..i treasure every single second spent with him..suke sgt mimik muka yg dia slalu buat mase awal2 dulu..skang dia dah tak buat dah muke cemtu..rindu pulak..huhu..teringat pulak mase mula2 saye mandikan dia..he was 6 days old..ouuchhh..seb baek hakim suke mandi..jarang dia melalak..slalunye senyap..kadang2 senyum bile masuk dlm bathtub..huhu.

Hakim is a tough boy..setiap kali kne cucuk (utk check jaundice or bile injection)..dia menangis kejap je..takde meraung sakan..uminye je risau and kesian lebey2 tgk babynye kne cucuk..hihihihi

Ok tu jeh update.. ::grin::

vendredi 21 octobre 2011

pengalaman bengkak susu

Dalam pantang, saye takde pengalaman bengkak susu..eventho susu banyak..tp tak pnah bengkak..pada awal2 tu pulak..mmg takde susu, nenen pon lembikk jah..huhuhu
Bile saye di kelantan, my mom ask me to stim..kat umah mmg ade stimmer yg besar tu..dok dlm stimmer for about 15 mins sambil periuk kat bawah tu mendidihkan air akar kayu. Rasenye mmg perghhh..panas!! berpeluh2 satu badan..kain basahan mmg lencun..tp yg best..i noticed susu bertambah sejak dari situ..maybe stim tu unplugged mane2 yg tersumbat kot..dan akibatnye, malam tu saye tido (saye stim bdn time petang)..baju t-shirt saye basah lencun dibhagian hadapan tanpa saye sedari..huhuhu..
Kini dah dua bulan lebey my nenen successfully supply milk to my lil hakim..dan dia bekerja makin keras sejak saye mengepam..poor them..kadang2 tu terpk jugak..camne kah bengkak susu tu..sbb tak pnah rase kan..mase mengandung dulu, saye siap beli tuam lagi, dah org kate soh beli utk hilang bengkak susu ni..tp tak terpakai pon..
But last week, saye asik terpk nak “Servis” both breasts dgn menuam ..kot2 bleh tambahkan lagi susu ke..tp tak terbuat2..sampai le semalam..kisahnye..
I woke up at 1.30 to nurse hakim..mule2 bagi belah kanan dulu..but he was fussy..asik dok hisap lepas hisap lepas..so I tot yg belah kanan tu dah kosong..so tukar ke belah kiri..punye dia hisap sampai tertido
Then terbangun lagi at 2.30..so kasi lah belah kanan pulak..lagipon saye rase belah kanan ni berat semacam..tp Hakim macam tak puas minum..instead of tido, dia terus bukak mata pandang saye..huhu kesiann..since dua2 dah terjaga..so saye letak je dia kat babycot dan onkan tv..mase nak tunduk tu..tetibe rase sakit kat breast kanan..ouchh..bile tekan2..mak aihh kerasnyee dan berketul2 di bhgn atas breast..tekan plak blah kiri..uikk..lembik normal jee..bile nak angkat tangan kanan..mmg sakit wooo..
So I said, ni kot bengkak susu..so gigih pegi amik tuam utk tuamkan breast…tuam punye tuam punye tuam dekat 30 mins..rase cam dah lembik sket..but still lg keras dari sebelah kiri..tak bleh jadi ni..so saye try pump..uiks..takde susu kuar..hakim minum abiskah??pump for about 15 mins, takde kuar jugak..breast pulak makin sakit dan makin beratt..wooo nak nangis dah time ni..so saye tuam lagi sekali..konon2nye nak unplugged mane2 saluran tersumbat kat dalam tu..pestu kasi Hakim menyusu belah kanan tu..sbb org kate baby sucks better than a pump..but still Hakim cam sedut angin je..takde pon bunyi dia menelan..breast makin berat dan sakit..Hakim pulak merengek nak susu..so terpakse kasi belah kiri sampai dia tertido kekenyangan..
Since dia dah tido, saye pon try la jugak nak tido..but cannot maa..so nak tak nak..i had to resolve the prob..lagipon saye rase sakitnye makin bertambah..kalau tunggu pagi esok..sure tak tergerak tgn ni..n kalut nak gi office pulak..
It was 4am n skali lagi saye tried to pump..tp susu tetap tak keluar..(ade Cuma setitik dua saje)..sedangkan breast sgt berat, compared to yg belah kiri yg baru Hakim kosongkan..saya tried urut..tak jalan jugak..hampir nak give up dah..sbb tak tau nak buat ape..and then saye terpk nak tgk my nipple..dan ternampak ade warna putih kat bhgn atas nipple..org kate tu tandanya liang tersumbat..so saye korek/picit/bersihkan sampai yg putih tu takde..and pump semula..skali susu memancut2 keluar..dari liang itu sahaja!
Makin lama saye pump, bengkak tu surut..fuhhhh..lega rase..saye tunggu sampai ia kosong..then baru sambung balik tido..pagi ni, bangun..dah takde rase sakit..huhuhu
Yang saye kurang paham, mengape susu just kuar dari liang itu sahaja..so bile google2..terjumpe article yg saye kasi link dlm previous entry. Article tu ckp:
When you compare the breast to a bathtub, it’s important to understand that each breast has multiple lobes, so there are actually multiple individual “bathtubs” within each breast. Different lobes can be in different stages according to their degree of fullness, which is why we can never really say that the breast is completely empty.
So in my case, lobes lain dah lame kosong..yg tinggal hanya yg bengkak itu je..tu pasal bile pump..susu dari situ je keluar..dan bengkak makin surut
Moral of the story: eventho baby slalu direct feed, nipple tu kne bersihkan jugak..n unplugged mane yg patut..huhuhu..so slalu le servicekan breast anda =)

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

mercredi 19 octobre 2011

Breastfeeding

Disclaimer: I am not an expert in breastfeeding..cerita di sini hanyalah based on my experience or based on kawan2 punye experience..hehehe..and I don’t care if u are 100%pro-BM or 50%pro-BM or 100%pro-FM..all decisions taken regarding this matter are for Hakim’s interest..kindly do not judge or be rude if they are not aligned with what u believe.

Susu saye tak kuar pada hari pertama kelahiran Hakim..dan jugak untuk hari2 berikutnye..mase kat hospital, doktor dok picit2 breast saye..but to no avail..mmg setitik pon tarak..apetah lagi kolustrum..so I got no choice, kasi formula milk..but doktor pesan soh Hakim breastfeed dulu (eventho takde susu) for about 15mins at each breast utk stimulate penghasilan susu, baru kasi FM..

Hari ke-6, makcik yg jaga saye dlm pantang tu picit2 and urut2 lagi, baru le nampak susu..setitik and just ade satu liang je..huhuhu..hati saye gembira bukan kepalang eventho susu masih sedikit..at least usaha untuk stimulate penghasilan susu berhasil..

Hari ke-12 was the last day umi Hakim top up dgn susu FM..bile nampak Hakim dah kenyang dgn minum susu badan, saye terus stop walaupon baru je beli satu tin susu bersaiz sederhana besar..sampai lani tak sentuh2 n masih berbaki dlm Tupperware..huhuhu..

Bile susu dah banyak, saye mule rase let-down..which is a bit painful..macam air terjun mencurah2 dari bahu..huhu..and hakim pulak tersedak2 setiap kali let-down..kesian sgt dia…dan saye pulak panic takut susu masuk dlm paru2..dah le time dia minum susu mesti berbunyi..cam ade lendir dlm tekak dia gitu..i was so worried about it..pestu pegi pulak bace pasal bayi mati tersedak susu..lagi le saye risau..but dr said, it is normal,,lendir tu adalah sisa baki air ketuban,,dan akan hilang nanti..

So alhamdulillah, saye dah dapat fully breastfeed my lil Hakim..rezeki susu Hakim mmg mencurah2 since then..saye start pump susu and buat stock ketika dua minggu sebelum bekerja..i bought spectra 3 breastpump..and it works wonderfully. Saya tried to have 4 pump sessions everyday..which are 6am, 10pm, 1pm and 4pm..dan selalunye saya akan pump selepas Hakim selesai menyusu..so kadang2 termiss one session..hehehe..time weekend lagi le..asik keluar berjalan je..mmg tak sempat nak pump…bile dah masuk kerja, saye keep the same schedule..4 sessions each day..alhamdulillah.. cukup untuk Hakim minum the next day dan jugak untuk buat stock..last week, walid Hakim dah belikan upright freezer..legaaa..dah tak payah pening2 camne nak simpan susu..huhuhu

I don’t take any supplement yet..tapi ade beli dah botol pil fenugreek, in case susu tetibe merundum..saye ingat nak beli Shaklee jugak..tp bukan untuk increase milk, tp utk kasi tenaga dan kasi badan sihat..mmg saye kepenatan sejak menjadi ibu ni..so any testimonials from Shaklee users?or perhaps, any recommended supplement utk boost our energy?

Btw..saye ade soalan..baby 2 bulan selalunye minum berape oz ek? My Hakim currently consumes only 9oz je bile dia dok ngan pengasuh..i packed 3oz in each bottle..so roughly..dia minum 3 kali je sehari?awat dgn saye cam nak nenen slalu jehh..haihh risauuu btoll..risau takut dia tak cukup minum..risau takut pengasuh pepandai top up FM sesuka hati tanpa pengetahuan saya…

p/s: i had no clue on how our breasts work to produce milk..had a lot of questions about it..dan slalunye saye tanya my colleague, Farha..heheh ..mase dlm pantang tu, sket2 tepon/msg/chat dia, heheh..thanks a lot babe..sorry le klu ganggu hang buat kije ekk..hehhe..btw, this morning, I found this article..and it explains in details about milk production, dan soalan2 saye terjawab bile bace article ni..worth a read..have fun reading!

mardi 18 octobre 2011

Kembali bersiaran..insya-Allah

Hi guyss (tiru gaye ceo company saye..hehe)

dah lame saye tak berblogging kan?hihihihi
sorry mate..takde mase and takde mood actually
ari ni je baru terdetik hati nak buat ticker utk hakim dan jugak update blog

to new mommies yg saye terlepas nak wish sejak ramadhan ari tu lagi
congratulations to u!!!
i still follow blog2 korang..just bace je la..nak mengomen mmg tak cukup tgn utk menaip..hihi

introducing my lil prince:

muhammad amirul hakim (muhammad pemimpin yg bijaksana)
dob: 1 august 2011 @ 1 Ramadhan 1432H
pob: Darul Ehsan Medical Center
weight: 3.56kg

his latest picture, taken last Saturday..owh his current weight is 6.25kg! hehe
skang sgt very the talkative..malam2 tanak tido..slalu ajak umi & walidnye borak sampai kol 3-4 pagi..huhuhu