Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 20 janvier 2012

How to store your Expressed breast milk (EBM)

Kite sambung balik topic breastfeeding ye..this time..saye nak share pasal ebm storage. For me it is a bit tricky and requires strategy..huhu
Mostly rasenye dah tau kot rules menyimpan susu ibu ni cth:
  1. Duration utk keep susu ibu di bhgn peti bawah- fresh ebm
  2. If simpan di peti bawah, letak susu di bhgn paling atas (chiller) dan paling belakang…sbb bhgn tersebut adalah kawasan yg paling sejuk, so susu tidak akan terdedah dgn perubahan suhu setiap kali pintu sejuk dibuka.
  3. Duration utk keep susu ibu di bhgn peti atas (bhgn ais) –frozen ebm
  4. Duration utk keep susu ibu did lm deep freezer – a must buy if susu banyak
  5. Susu yang di perah berlainan session, boleh di campur bersama dgn syarat:
    • sesi perahan kedua2 hendaklah dalam lingkungan 24 jam
    • suhu kedua2 susu yang hendak di campur itu adalah sama. Cth nya, susu perahan sesi pertama telah di simpan di bhgn sejuk bawah, oleh itu, susu yang baru di perah harus di letakkan di dalam peti sejuk, selama sekurang2nya 1 jam, baru di campur kedua2nya. Ini adalah untuk mengelak pembiakan bacteria (if im not mistaken)
ade tertampal info ni di peti sejuk di rumah =) source
Untuk menyimpan susu ibu:
  1. Di bhgn peti bawah, saya menggunakan bottle milk storage. Got a variety of brands of it. MLO, Jingle Jungle, Bumble Bee and Autumz. Sume saye suke..especially BB and Autumnz sbb murah. Hahahaha..so selesai je perah, saya terus masukkan ke dalam peti sejuk bawah. Owh..saya jugak beli botol MLO yang size 2oz tu..sgtt comeeyyyy!suke sgt!

Kenapa saya ade banyak sgt? sbb setiap hari, saya perlukan 10 botol (6 botol di bawa ke office utk seisi perahan, 4 botol dihantar ke pengasuh)..pestu nak tunggu botol kering semua, lambat..at minimum, saya perlukan 20 botol..hehhe

2. Selalunya, susu yang di perah hari ini, akan diguna pakai utk keesokan harinya. Dan balance yg tak di pakai, akan di masukkan ke dalam freezer.
3. Susu yang akan di masukkan ke dalam freezer, saya pakai plastic storage bag. Why? Sbb saya tak mampu nak beli storage bottle banyak2..huhuhuhu. Lagipon, any bottle..yang takde BPA pon, dinasihatkan supaya ditukar setiap 6 bulan. Tu yang saya dok garu kepala ni, sbb Hakim nak masuk 6 bulan dah..isk.
Amount yang di simpan:
Para ibu yg nak menyusu badan anak sampai dia cecah 2 tahun kne well-planned. Jgn main simpan je susu penuh satu botol/bag. Terutama ketika anak masih bayi. Sebab bayi yang menyusu badan, dia akan minum sket, but kerap. So kalau bayi just minum 3 oz, tp kite store 5oz dlm setiap botol, kan dah rugi 2oz tu. Remember, thawed frozen ebm harus digunakan dalam masa 24 hours (dari waktu ia diturunkan ke peti sejuk bawah), jangka hayat frozen ebm yang di panaskan adalah sangat sekejap iaitu 1 jam, compares to jangka hayat susu fresh ebm yang di panaskan iaitu 2-3 hours. Oleh itu, sila build up a plan utk simpan susu ye. =)
Ketika Hakim 2-3 bulan: saya letak 2 oz dalam setiap botol/bag. Sbb Hakim tak minum banyak..kadang2 2oz tu pon masih bersisa dan terpaksa dibuang..
Hakim 3-sekarang: saya letak 4 oz dalam setiap botol/bag. Sbb Hakim minum paling banyak pon 4oz utk setiap seisi penyusuaan.. and most likely, saya akan keep this pattern.

Nisbah antara fresh ebm and thaw ebm yang digunakan setiap hari:
My preference is to use only one bottle of thawed ebm, selebeynye semua fresh ebm. Kenapa? Sbb susu yang difrozen mempunyai kurang antibodi dan nutrisi compares to fresh ebm, disebabkan oleh proses pembekuan. However, frozen ebm is much more better than formula milk.

So setiap hari, saya bekalkan 4 botol 4oz fresh ebm, dan 1 botol 4oz thaw ebm kepada pengasuh. My prob is, saya dapat secara purata 6 botol sehari , so selalunya antara 2 ke 3 botol susu yang harus di simpan di peti beku. Sedangkan, susu beku yang digunakan setiap hari hanya 1..itu pon if Hakim dihantar ke rumah pengasuh. Kalau weekend or saya cuti..mmg saya direct feed sahaja. So walaupon susu beku di peti sejuk atas boleh bertahan selama 3 bulan, saya masih tidak mampu mengunakan stok2 susu beku saya secara efficient. Ada yang terpaksa dibuang disebabkan tempoh 3 bulan itu sudah tamat (Sedeyy) Oleh itu, encik suami dgn baik hati membelikan deep freezer. Alhamdulillah, dah tak pening kepala saya piker camne nak rotate stock frozen ebm ni.
Label botol/bag:
Saya pakai magic tape..senang nak lekat, senang nak tulis..pakai pensil pon buleh. Info yg di letak: Nama Hakim, tarikh susu di perah dan berapa oz.
Last but not least: do a LOT of reading about how to handle EBM ni..pls jgn main hentam keromo..at least beli buku Panduan Penyusuan untuk Ibu yang Bekerjaya tu. Just RM10 dan sgt sgt berguna.
Untuk ibu yang anta anak ke pengasuh dan berkerjaya, jgn lupe beli 2 sets of ice packs and cooler bag. Sbb satu untuk di bawa ke office dan 1 digunakan untuk letak susu yg dihantar pengasuh. In my case, my bff kasi 1 set as a present. Thanks a lot fara =)
I am not the expert, if ade tersalah info, kindly correct me.

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

mercredi 11 janvier 2012

Tips untuk senang bersalin =)

Kite tinggal kejap discussion pasal breastfeeding ek..nanti saye sambung lagi di lain entry :D
Ari ni nak cite pasal tips nak senang bersalin..hehehehe which is antara topic yg paling banyak di google oleh ibu yang akan melahirkan anak
Korang sure pernah dengar pasal air selusuh, pasal akar fatimah, pasal petua jalan banyak2 di hari2 terakhir sebelum due date etc
But for me..petua yang paling mujarab sekali adalah doa kepada Allah swt. It is the simplest, dan jugak yang paling mujarab. Air selusuh, akar fatimah dan segala jenis petua adalah ikhtiar kita, tapi yang Mempermudahkan segala urusan kita, tiada lain dan tiada bukan, Allah sahaja.
Maka berdoa lah kepada Dia selepas solat. Dalam doa tu, be specific..pohon dgn rendah diri apa yang kite nak, luahkan isi hati ape yang merisaukan kita..insya-Allah, Allah Maha Mendengar.
Jika nak Allah permudahkan proses bersalin, say it.
Jika nak Allah permudahkan urusan kita untuk bersalin, say it.
Jika nak Allah mengurangkan beban sakit yg akan ditanggung ketika bersalin, say it.
Ya pohonlah apa-apa sahaja. Namun begitu, doa tanpa keyakinan tiada guna. Yakinlah Allah akan sentiasa ada untuk membantu hamba-hambaNya yang lemah. Yes, kite kena yakin Allan akan membantu, seperti yakinnya kite dengan kewujudan Allah.
Begitu jugak perihal anak. Semasa mengandung tu, jangan putus2 berdoa anak jenis apa yg kite inginkan. Be specific as well. Kita nak anak yang soleh? Anak yang cerdik? Anak yang cantik? Pohon sahaja, insya-Allah akan diperkenankan oleh Nya.
Tanpa segan silu, saya mengaku, saya memang memohon untuk di permudahkan proses saya untuk bersalin, dan dipermudahkan urusan untuk bersalin. Saya beranak di hospital swasta, any complication would cost us a lot of money..company hanya tanggung rm2.5k sahaja untuk normal, and rm4k untuk czer..sedangkan package DEMC untuk single room with normal delivery sudah mencecah rm2.6k..huhuhu
my parents and mentua pulak both are kat kelantan..i do have siblings here around selangor, but they are a bit far from us (kami ketika itu menginap di shah alam, mereka semua di bangi)..so ape2 hal, saya hanya ada suami untuk bergantung..and it was our first child.. so saya luahkan kerisauan saya kepada Allah setiap kali selepas solat
Semasa proses bersalin pula, berzikirlah dengan doa nabi Yunus.
Di selang seli dengan doa ini (doa untuk dipermudahkan urusan)
Rabbi Yassir Wala Tu’assir
maksudnya : Wahai tuhanku permudahkanlah dan janganlah kau susahkan.
Doa penuhnya:
Dan alhamdulillah, ianya dimakbulkan..proses bersalin saya dipermudahkan oleh Nya sehinggakan parents saya baru je mendarat di klia, saya sudah selamat lahirkan Hakim, bil yg perlu di bayar sendiri pula tidak mencecah rm50. syukran ya Allah..mmg saya sgt bersyukur, dan kenangan bersalin di DEMC menjadi kenangan manis bagi kami.

Setiap kali saya terkenang perihal mengandung dan melahirkan Hakim, saya akan tersenyum, hati akan berbunga mekar. Ya Allah, terima kasih di atas pengalaman yang cukup indah yang Engkau berikan.

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

lundi 9 janvier 2012

Cara utk menambahkan pengeluaran susu

There are a lot of food/drink that can be a milk booster..but none works for me..huhu
Seriously, I tried lobak putih, longan (makan berkilo2 fresh longan), pegaga, kurma, milo, horlicks, chocs, oats etc..tade perubahan yg sgt ketara..
Sesetengah orang kata, klu consume milk booster ni, dlm setengah jam, “poket” dah penuh..tp in my case..tarak..klu 6 jam tak di perah dan tak diguna pakai..haa mmg “poket” sgt penuh..but sampai le takde basah lencun bajunye..huhuhu
So saya lebey concentrate on techniques cth:
Let down reflex (LDR): Dari pemahaman saya, time ni le susu keluar banyak..dan jugak pekat..klu time saya pump tade LDR, mmg susunye cair dan sgt sedikit..so saye akn make sure saya dapat 3 or 4 LDR utk setiap session
Stay hydrated: saya akan make sure badan saya cukup air..setiap kali DF, saya akan minum segelas air..eventho di malam hari..mmg sblm tido saya akan top up botol air dan letak dlm bilik tidur. Di office pulak, saya akan cuba habiskan 1.5L di waktu pagi, dan 1.5L air di waktu petang..kerana berdasarkan pengalaman, bile badan saya tak cukup air (bibir jadi kering, kulit muka pon kering), susu yg dihasilkan sgt sedikit..ok maybe air masak adalah milk booster saye..hehehehe
Kerap pump: yg ni dah tak praktis sgt dahh..pemalas sungguh..haih..tp berdasarkan pengalaman jugak..mmg sgt membantu..try pump setiap dua jam or tiga jam, dlm sehari dua, amount susu akan bertambah..saya sedar mase saya mula2 mengepam..first time pump, dapat 1.5oz je sekali pump..dalam seminggu, ianya sekali ganda bertambah.
Double pumping: It’s better buat double pumping dari single pumping..sbb each breast akan stimulate each other..so LDR akan datang dgn cepat..dan susu keluar laju dari kedua-dua belah instead of sebelah je. If u guys buat single pump, sila stimulate breast yg tak di pump pakan tgn =)
Ada lagi techniques yg saya tak cuba cth:
Tandem pumping : sambil DF sambil pump..errr..bg saya amat complicated..so malas nak try
Power pumping: hohoho..regular pumping pon saye asik skip..ape tah lagi nak buat power pumping..org yg pakai FS ok kot..but still, saya terase amat leceh untuk pasang, lekapkan corong, pump, basuh, sterilize dan keringkan all the equipement..ishh..mmg big M sungguh.
Pump di awal pagi: yg ni lagi tak pnah try..bangun menyusu Hakim malam2 dah more than enugh kot..kang tak tido plak..huhu
Fenugreek: sampai lani saye tak consume pil fenugreek yg dibeli..hihihihihi..org kata sgt berkesan..cume kena tahan bau badan je la..huhu
Ok..ni je yg bleh saya bebel pasal milk booster..hehehe
kindly take note that i am not the expert. I just share my breastfeeding experience. It works for me, and it may not work/suitable for you

Q&A session.

Received a few questions asking me about breastfeeding, and I am glad to answer them one by one..however, kindly take note that i am not the expert. I just share my breastfeeding experience. It works for me, and it may not work/suitable for you.

1) First question was about pumping. How many time i pump and how do i manage do it at work place.

Err tricky question as I am now couldnt find time to pump (or pemalas sebenarnye..haha). Before this saya pump 4 times a day..except weekend. My schedule was 6am, 9am, 1pm and 4pm. And that's it. Saya tak pump di rumah..hanya direct feeding sahaja. Kalau ade susu lebey (means breast dah bengkak sebenanye) baru saye pump..(pemalas gilee).. Weekend pulak selalunye saye pump di waktu pagi, usai solat subuh sbb hakim blom bangun lagi..saye pump di waktu weekend hanya untuk dapatkan supply susu di hari isnin..saya akan sentiasa pastikan Hakim minum fresh milk, dan hanya satu botol frozen EBM sahaja yg saya bekalkan kepada pengasuh (tp ade kes ari tu errr..saye terpakse bekalkan 3 botol frozen EBM..huhu) Sekarang ni, saya pump 3 kali je..yg kol 6am tu dah TERskip..erk!

duration: saya pump selama setengah jam untuk setiap session..seb baek buat double pumping..klu tak jenuh menunggu..huhu..

People may ask..cukup ke susu utk Hakim..utk buat stock? well well well..Hakim minum around 12oz to 16 oz daily..dan kalau saya dapat stock 4oz per day pon syukur alhamdulillah..lagipon saye hanya pakai 4oz frozen EBM per day..so skang ni stock dalam freezer..err banyak dan most probably ade terpakse dibuang(uhukss sedey)..saya tak suke membazir dan sangat rase bersalah untuk membuang susu2 yg diperah..saye still struggle untuk manage stock2 saye supaya tiada yg dibuang..huhu

People may also ask, dah klu stock banyak..knape tak kasi frozen EBM je kat pengasuh? kerana telah disyorkan untuk senitasa memberi lebih fresh EBMdaripada frozen EBM..contoh, saya kasi 4 botol susu kepada pengasuh, hanya 1 je frozen EBM, yang lain are fresh EBM (yang diperah sehari sebelumnya)

Camne saya pump di pejabat? Memandangkan bos saya sgt strict dan tak gemar melihat kuli2nya sentiasa menghilang dari pandangannya, so saya hanya pump di meja saya walaupon ade bilik mengepam di atas. Saya harus berterima kasih kepada

a) Farha kerana dia merupakan pengepam pertama di office..kerana dia, semua orang di dalam office dapat menerima the fact that ibu menyusu perlu mengepam and they respect it..Tidak dinafikan, suami saya pon memberi dorongan untuk saya menyusu Hakim kerana melihat kegigihan Farha mengepam di pejabat..hehehhhe..so dengan muka tak berape tebal, saya pon turut mengepam di dalam pejabat

b) Hands-free breast pumping strap from Pumpin Pal. Kerana gadget ini, saya dapat mengepam sambil buat kerja2 di pejabat..so bos pon tak komplen sbb kerja sentiasa jalan

2) Second question, berape banyak susu yang saya dapat.

Erkk..tough question, saye tak penah rasenye disclose publicly berape amount yg saya dapat..sebab satu, saye takut ia menimbul perasaan riak di hati saya..nauzubillah..i know how hard it is to get enough milk for your baby..dan rezeki orang laen2..so kalau boleh saya elakkan untuk memberitahu..one thing for sure..susu saya maybe sikit dari org ni, sebab Hakim minum lagi sikit dari baby dia, dan susu saya lagi banyak dari org ni, sbb Hakim minum lagi banyak dari baby dia..so saya percaya, susu yg ade, rezeki yg Allah nak kasi kat Hakim..bukan sebab saya special dapat menyusu Hakim sampai lani, or bukan sebab pump saya canggih, or anything..it is based on usaha dan jugak yang penting doa. So to answer that question, apa yg saya buleh cakap is, susu yg saya perah cukup untuk Hakim minum keesokkan harinya, dan jugak untuk buat stock sebotol dua..tu je =)

Baru 2 soalan, dah panjang pulak..sambung lain kali ye..harap2 ade lagi mase..ngeee :D

vendredi 6 janvier 2012

This is madness!

I feel mad when I read someone’s post about giving her baby a supplement instead of medication to cure cold..

I was speechless when I read it..and my brain busily tried to digest those words on screen..maybe I misunderstood..maybe what she wanted to say was the supplement was for her and family instead of her baby..but it was not!

She suggested giving the supplement to the baby who has cold because the medications contains drugs and the supplement got none! (wth)

Obviously she is one of the MLM people who try to promote the product (the supplement) but to the extend of suggesting other people to give it to a baby is seriously unacceptable.

People should know, how fantastic, bombastic the supplement is to the human body, it is still a SUPPLEMENT! A supplement cant cure anything! And obviously cant replace meds! Ask any doc or paed about giving a supplement to a baby, I bet no one will give the green light (except for several severe cases like malnutrition). A baby is still a baby, she needs nutrients comes from real food (or from milk if she is younger than 6 months). No matter how natural your supplement is, it is not suitable for a baby! And a doc still knows best..If you think the doc give you rubbish..then consult a paed! Ask him anything that you like..the side effect of the meds, if it is suitable or not for your baby, is there another meds instead of the one that he proposes..but do not jump to a conclusion that “meds got drugs, thus not suitable for a baby.”

I also read about giving honey to a baby in order to reduce phlegm.. ok..people should also know that honey can cause food poisoning to babies..and harmful to their teeth..i know honey makes wonders to us, the adult..and it is one of Rasulullah fav. But do consult with doctors first before give it to your baby..understand the risk first.

Another suggestion to reduce cold is to put vicks to a baby..Hakim caught cold for a few weeks..there were time where his cough was severe and I blamed myself for what he just had..I had a thought of putting vicks on Hakim’s chest, but my sis said it is not suitable for children under two. And yes, it is written on the packaging. So mommies, be alert!