Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 13 avril 2012

Panduan untuk para ibu yang menghantar anak ke nursery/pengasuh untuk kali pertama

Tu dia..panjang btol title..hehhee..sorry..saya dah lama gile tak blog..sangat2 sibuk sekarang ni..memang tak sempat nak update cerita dah..
Okie..entry ni saya tulis khas untuk para ibu yang akan menghantar anak ke nursery/pengasuh buat kali pertama. Saya terpanggil untuk menjawab persoalan2 yang diajukan di group Mommies United di FB dan memandangkan untuk letak jawapan yang panjang lebar kat sana agak sukar, so saya letak kat sini. Untuk pengetahun, I am not the expert..semua info yang diberikan adalah berdasarkan pengalaman.

  1. Susu ketika berpantang tak banyak..macam mana ye?
Ok..saya nak share pengalaman saya. Masa saya berpantang dulu, saya start pump 2 weeks before start kije....dan mula2 saya pump..saya dapat 1oz di belah kiri..0.5oz di sebelah kanan..alhamdulillah..ada jugak susu untuk anak saya..second day..saya start pump lagi..memandangkan saya dah plan awal2 jadual mengepam saya bila saya bekerja nanti, so saya try praktis mengikut jadual tersebut..which is 6am, 9am, 1pm, 4pm. So setiap kali Hakim menyusu di waktu yg berhampiran dgn waktu mengepam saya, saya akan prepare pump, and pump selepas dia habis menyusu. Sedikit tu memang sedikit, come on lah…Hakim kan baru lepas minum..tp saya pump jugak untuk memastikan breast kosong..as well to give signal to my body that I need more milk!. So itu adalah amalan saya ketika 10 hari terakhir sebelum kerja. Dan di hari pertama saya berkerja, saya dapat collect almost 20oz. Alhamdulillah..saya tak pernah reveal berapa amount yg saya collect..but this time i think I have to..untuk kasi semangat kepada para2 ibu bekerja…So please jgn risau if susu sikit. In fact, kalau rajin pump, you will notice that jumlah susu akan bertambah..and insya-Allah akan penuh botol tu nanti untuk satu seisi pump at each side. =)

  1. Susu ketika berpantang tak banyak…macam mana nak bekalkan kepada pengasuh/nursery?
Untuk yakinkan hati, ibu2 sekalian kena buat eksperimen. Ive been there and done that. Seminggu terakhir before pegi kerja, latih anak minum susu botol during office hour. Masa saya dulu, saya dah tau saya akan pergi kerja at 8 dan sampai office at 6.30pm. So between these hours, saya bagi susu yg diperah..either yg diperah semalam..or yg diperah pada hari yang sama ketika dia tidur. Saya start dengan 2oz, and if Im not mistaken, Hakim tak habis pon. But his consumption gradually increases as well. So untuk tahu patent bayi anda minum, buat latihan ini selama seminggu minimum. Bayi akan dilatih untuk minum botol, dan anda dapat tahu berapa yg perlu dibekalkan kepada nursery, dan berapa oz yg perlu disediakan didalam setiap botol. Pattern untuk setiap bayi adalah berlainan. Rasanya dulu Hakim minum in average 12oz ketika dia 3 bulan. Dia pernah consume as high as 20oz and as low as 9oz. So if im not mistaken, hari2 saya bekalkan 20oz dalam botol 2oz MLO kepada babysitter. Balance saya akan simpan untuk stock. Masa ni, semua yang saya bekalkan adalah fresh, bukan frozen lagi (sbb masih tak tau camne nak rotate susu sebenarnye). My current practice is, only one bottle is thawed milk, the others are fresh. Jangan sesekali kasi ke semua thawed milk/ banyak thawed milk dari fresh milk utk baby ketika dia di nursery/babysitter!
  1. Susu ketika berpantang tak banyak..berapa stock yang perlu dibuat before start kerja?
Minimum..amount yang anak akan minum untuk hari pertama di nursery..or amount untuk dua hari lah..saya hari tu dapat buat dekat 70oz gitu..and end up..tak pakai sgt..sebab saya kasi yang fresh sahaja..perah hari..esok consume..and still dapat buat stock..dah stock bertambah sampai kena beli deep freezer. Saya bukan nak riak, nauzubillah, but hanya untuk meyakinkan para ibu yang susu akan bertambah kalau kite pump in regular schedule dan keep breastfeeding at home.Insya- Allah, if you do that, stock dalam peti akan 5 kali (or more) ganda dari stock anda ketika dalam pantang. So dalam pantang tu, silalah simpan duit dan start survey deep freezer. Upright type is prefereable..senang nak susun susu. Lagipon nanti bile dah start solid food, peti akan penuh dengan Tupperware pulak..hehehehhe..so it is a good investment. I bought mine second hand kat mudah..harga around rm650.

4. Susu ketika berpantang tak banyak..nak makan ape ek untuk kasi banyak?

Seriously, I dunt know as nothing works for me. Tu pon kekadang menjadi..kekadang tak menjadi. I dunt take any pills or supplement, except set ibu menyusu Shaklee..tu pon amik sebab penat kije badan rase lesu sgt…alhamdulillah..lepas amik, rase bertenaga..senang dapat let-down reflex..susu pon nampak pekat..huhuhuhu..so nasihat saya hanyalah..KEEP PUMPING & JAGA KESIHATAN TUBUH BADAN!

Ok tu je..kalau ade persoalan..bleh tanye..and I am happy to answer/help.

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com