Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mercredi 20 juin 2012

Bayi 9 bulan minum kopi untuk mengalas perut..sobs


Minggu lepas, saya terbace kisah seorang bayi  yang hanya mengalas perut dengan air masak dan air kopi disebabkan oleh kesempitan hidup. Kisahnya sangat meruntun hati saya, lebih2 lagi bayi tersebut (Awang) berusia baru 9 bulan. Teringat pulak anak di rumah.

Inilah kisahnya:

sekadar berkongsi.. 
sesiapa yg boleh membantu ibu ini silakan..
di copy dr : Noor Hidayah Mohd Nasir 
Jiwa sgt2 terusik & tak tenteram baca ttg kisah seorg ibu & baby boy dia 9bln, sgt2 susah sampai baby diberi minum air masak & kopi hari2 sbb susu formula mahal, si ibu susu dah kering sbb x cukup makan, berpeluang mkn nasi cuma bila ada kenduri shj..baby tu baju pun x pakai sbb xde baju..Ya Allah, tak terbayang ada org sebegitu susah di zaman moden ni, di bumi bertuah kita ni.. :'( 
Di bwh ni sy share details sbgmana yg dikongsi oleh Salwani Ibrahim di Kumpulan Ibu2 Menyusukan:
"nama ibu :Rokiah Ibrahim (nama ayh same ngn sy tp bkn adik bradik sy tau)
umur : 25
no ic: 871022-02-5844
alamat: no 44, Felcra Kubang Kenyeng, 06350 Naka, Alor Setar Kdh (posmen x sampai alamat ni, kalau nak sumbang barang kena dtg htr ke alamat ni atau kirimkan pd Salwani ibrahim di alamat di bwh) 
detail: anak tok tiri sy mmg agak ssh.die xleh susu kan anak die sbb die pon mkn xckup susu kering cpt.husband die tglkan masa preg lg.kesian tgk baby die kdg2 xckup susu.fm kan mhl.skg ni anak die br msk 9bln cmtu.mase die 3bln cmtu pnh xckup duit beli fm die hanya bg minum air msk hari2.segan nk mintak tlg org. 
Baru ni sdare sy p jenguk baby die dan tgk botol susu die hitam,puting pon hitam.die tanye la nape smpai itam cmni?mak baby tu jwb,susu da sbulan xbeli.baby hari2 minum air kopi.erk,xpe ke.mak baby tu kate die kenyang je.bj pon xpkai time tu mlm ujan.
Pastu g dapo die tgk msk air atas kayu api.gas da abes lame dah.mkn nasik pon tunggu ade kenduri.
minggu ni tok tiri sy tu suruh tinggal ngn dia kat pendang sbb anak die mengangis byk hari dah sbb sakit perut.gas pon xde, ssh nak msk pape.minggu depan br blk kot. sy ada tanye kebajikan xbg ke, die kate dr anak die 2bln da mintak tp skg anak die da 9bln..xdpt pape pon. 
ak bg bantuan boleh la bank in kat sy (pm sy eh.nt sy bg no akaun).brg2 kalo nk pos ke sy pon bole jugak.sbb die xde transport kalo brg xsmpai kat umh.
insyaAllah sy akan sampaikan dgn jujur. niat sy pon nak membantu walaupon die baru je jd sedara sy, dan br sedar akan kesusahan die. syukur sgt tokwan sy dijodohkan dgn tok tiri baru sy tu..sekurang2 nye kite nmpk kan.." 
Kalau ada sesiapa yg bermurah hati nak tolong ibu & anak ini, boleh pos/htr brg2 bantuan ke:
Salwani Ibrahim
No 2A lorong juru indah 1, desa juru indah,
14100 Simpang ampat, penang..
Atau kalau ingin menyumbang wang boleh disalurkan ke:
No acc maybank:
151258541950 Noor Salwani Binti Ibrahim
Email: salwani.ibrahim@gmail.com 
Semoga Allah murahkan rezeki semua yg membantu & mudah2an Allah pelihara kedua2 mereka ini & dipermudahkan kehidupan mereka selps ini dgn bantuan kalian, insya-Allah..

More details can be found dalam blog Pn Salwani. Dalam latest entry, ada dia letak gambar2 semasa lawatan beliau untuk menyampaikan sumbangan kepada keluarga tersebut.

Me myself, saya ada email personally Pn Salwani untuk bertanyakan apakah keperluan yg diperlukan. And she said, one of them is peti sejuk. Sekarang ni, mereka hanya makan ikan bilis je, kerana tiada tempat untuk menyimpan barang2 basah.

So I am launching a fund (from today till 30 June 2012) untuk membeli peti sejuk. RM10 pon sudah memadai. Jika ada 100 orang, dah dapat kumpul RM1k, cukup untuk membeli peti sejuk yg bersaiz kecil. Duit kutipan akan diserahkan kepada Pn Salwani untuk urusan pembelian dan penghantaran. Sesiapa yang ingin memberi sumbangan untuk pembelian peti sejuk, boleh menghubungi saya melalui email lumiere.damour@gmail.com

Otherwise, untuk memberi sumbangan (dalam bentuk wang atau pun bendaan) boleh berurusan secara lansung dengan Pn Salwani di email beliau salwani.ibrahim@gmail.com
She is going to visit the family again in July, so for those yang nak pos barang2 keperluan, boleh berbuat demikian sebelum July.

I have no personal benefits by doing this. Saya juga tidak kenal Pn Salwani atau pon keluarga Awang dan saya tidak tahu kenapa diorang boleh hidup dalam kemiskinan sebegitu. My intention is to help the family, especially the baby Awang. Mudahan2 dengan bantuan tidak seberapa ini, they can have a better life and a better future, dan Awang membesar menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada masyarakat.Insya-Allah.

mercredi 6 juin 2012

Am I pregnant?


I had been asking this question myself for a couple of weeks..well perhaps a month!
Why? Here are some reasons:

  1. I achieved my weight before pregnancy (not the ideal one tho) when Hakim was 9 months old. It maintained steadily for a while, and then increases up. I was like “WHATTT!!!”

  1. My appetite. Well…I realize that I eat A LOT lately. my first thought was..well it is normal. Since I gave birth to Hakim..I always lapar even tho I just had a plate full of rice. I guess it is due to breastfeeding..and I was loosing weight..so  I don’t really care about it..who will bother btw..you eat but you still loose weight.. but then, somebody told me that I ate like for two..alamak!

  1. My perut buncit..hahaha. wont elaborate this point.

  1. Two weeks ago, I went to bed too early..like at 9 or 10pm..seriously I was tired and sleepy. I remembered being at the same state during my early pregnancy.

  1. My menstrual cycle has not started yet since my last nifas. So I have no indicator. And one of our blogger just realized that she was  pregnant and it was already 5 months.

  1. I had dreams (for two consecutive days) that I was pregnant.

  1. I thought there were quickening movements. I just felt them..not sure they were real or just gaz.

  1. Had toothache last Friday..went to dentist, she said there was nothing wrong with my teeth..tade berlubang pon..so I went back to office, still having toothache + headache..my colleague said, tanda org pregnant tu amy..erk!


So, on Sunday morning, I did my pregnancy test.


















And it is negative.

Huhuhu..I am not planning anything..frankly, I am not sure if I am ready to have second child..and if the result were positive, I would say, well Allah knows best, and He knows I am ready. And I miss being pregnant. Two days ago, during sahur..teringat pulak my sahur last Ramadhan. The day when Hakim was born. Yes, it was 1 Ramadhan.

Moral of the story: I eat too much! ngeeeeeee