Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mercredi 6 février 2013

khasiat minyak ikan omega 3 untuk ibu hamil

Saya nak kongsi khasiat minyak ikan omega 3 untuk ibu hamil atau ibu mengandung. Hari tu dah bebel kan pasal kepentingan pengambilan vitamin ibu hamil, ni nak bebel pasal minyak ikan pulak. Ngeee

Seriously, I didnt know that fish oil has a lot of benefits to pregnant ladies and breastfeeding momies. Sebut saja minyak ikan (fish oil) atau omega 3, saya mesti terbayang kolestrol. sinonim sangat kan? it is because, minyak ikan omega 3 adalah minyak baik yang boleh menurunkan kadar kolestrol dalam badan..kolestrol jahat la..klu kolestrol baik tu, tak terkesan rasanya.

However, according to American Pregnancy Association, minyak ikan omega 3 can do more than that.


Untuk ibu hamil, pengambilan minyak ikan omega 3 adalah diperlukan untuk perkembangan saraf, mata dan otak bayi. 
Untuk ibu yang menyusu pula, ianya membantu pengeluaran susu! Surprise! tak tahu plak saye..haha

Dulu mase mengandungkan Hakim, I didnt know about this, till I met my bestfriend who is a pharmacist. Dia yang syorkan saya untuk ambil minyak ikan bile masuk trimester kedua. Tetapi mase tu saya dah kat penghujung trimester kedua kot. So agak lambat sket. Mase tu blom kenal Shaklee (ahaks) so main amik je any brand kat farmasi.

Btw, Shaklee is doing promotion for OmegaGuard, minyak ikan yang mengandungi all types of omega 3 fatty acid, including EPA & DHA. Jangan risau, sumber ikan untuk OmegaGuard sudah melalui pelbagai proses molekular untuk membuang bahan-bahan kimia yang merbahaya yang selalunya ada pada ikan seperti lead, mercury, arsenik, PCB dll. (sebab tu kita disarankan jangan makan ikan laut dalam kerap sgt)


Promotion till end of this month. Harga istimewa untuk set vitamin ibu mengandung, set vitamin ibu menyusu dan set kuruskan badan untuk setiap pembelian OmegaGuard.

Sesiapa berminat, bleh hubungi saya, and jangan lupa bagitau anda adalah pembaca blog Lumiere D'Amour..sebab..jeng jeng jeng  =)

SMS/WhatsApp :019-6656041
Email: lumiere.damour@gmail.com

dimanche 3 février 2013

Testing 1 2 3

Try tulis entry pkai my hp pulak. Before this x terpk nak update blog pkai phone. Nak tunggu saya dpt menaip di komputer di rumah, jgn harap le sbb Hakim doesnt allow me to seat even close to my pc. Tercebik2 menangis (tp tade air mata kuar.. Drama king sungguh)

But leceh jugak nye nk menaip gune hp ni. Kecik benor. Anyhow, i'll my best. Sbb byk sgt nk update., nk share. Dlm list kepala saya adalah:

  • Legoland (we went there last werkend)
  • Progress Hakim
  • Playgroup 
  • Early child education dan kepentingan utk stimulate skills anak.


In fact, we were just came back from playgroup. Hakim still nangis during the session, drama king kan, mmg dia x suke dipaksa dan terlebey manje dgn saya, but at least ade aktiviti yg dia enjoy. Time tuh terus lupe umi dia kat mane, dgn suara girang dis bermain. Phuhh seriously sgt happy dgn his progres.

Nanti saya cite details ye. Till then, bubye!


vendredi 1 février 2013

Vitamin Ibu Hamil

Ishhh..masih tersiarap darah saye bile bace komen ibu mengandung yang tanak makan asid folik tadi sbb alasan, malas nak ambil..leceh etc..i know it is her right..but seriously, it can have  big consequences to her baby..

Ada sebabnya kenapa ibu yang ingin merancang untuk hamil ( bukan yang tgh mengandung je tau) untuk mengambil asid folik..klu kesanya hanya kepada si ibu, saya tak kesah..tetapi kesan kekurangan asid folik adalah kepada anaknya..nauzubillah..semoga anaknya sihat walafiat

Saya menjadi makin sensitif sekarang ni, apabila para bakal ibu mengambil remeh mengenai pengambilan supplemen ketika mengandung. No it is not about i am Shaklee Distributor.

Ini kerana apa yang saya lalui sepanjang berjumpa therapist utk Hakim.

As I mentioned previously, saya bawa Hakim untuk jumpe therapist untuk stimulate his speech and motor skills. Pada temujanji pertama, saya ditanyakan soalan bertubi2 mengenai kisah saya, terutama ketika mengandung dan melahirkan Hakim.

Apa yang saya makan, adakah saya mengalami komplikasi ketika mengandung, ketika melahirkan anak, pernahkah saya dimasukkan ke wad kerana masalah kesihatan dan sebagainya. Soalan-soalan begini ditanyakan untuk memahami lebih jelas mengenai keadaan Hakim sebenarnya.

But as a mother, I was shocked for being asked to that details. Sampai balik rumah pon, saya masih tertanya-tanya sendirik, adakah ada info yang saya tertinggal. Adakah saya tersilap makan? Adakah saya tersalah... and the list goes on.

Fyi, I had easy pregnancy, no morning sickness, no brixton hicks (tade yg obvious), tade masalah keputihan/infection etc. And I had easy labour as well, thank you Allah.

Tetapi bila ditanyakan soalan bertubi2 seperti, baru saya sedar betapa pentingnya penjagaan kesihatan dan keperluan nutrisi ketika mengandung. Kerana setiap kelalaian saya dalam menjaga kesihatan diri, menjaga keperluan nutrisi untuk saya dan bayi dikandung, akan ditanggung oleh bayi saya (nauzubillah). Dan saya masih tertanya2 di dalam diri, what had gone wrong? Maybe tiada apa-apa pon, tetapi perasaan bersalah tetap ada. Dan saya nekad, untuk pregnancy kedua nanti, akan saya jaga sehabis baik!

Adakah anda tahu keperluan vitamin ibu hamil adalah lebih tinggi dari wanita biasa? Kerana itulah kita dibekalkan dengna vitamin (kalau kat swasta selalunya obimin) setiap kali pegi check up. So please pregnant mommies, ambil vitamin anda setiap hari ye. Dont be bothered about mitos baby akan besar la ke ape, just care about his/her health, and your health as well =)

Kalu nak try vitamin untuk ibu hamil, ianya adalah seperti berikut (Ok, ni baru betul2 nak promote =))

Set vitamin ibu hamil Shaklee

  • Vita-Lea Iron formula Multivitamin
  • Vitamin B-Complex
  • Chewable Vita-C / Sustained Release Vita-C
  • OsteMatrik
  • OmegaGuard (trimester ke-II dan ke-III)
More info: Vitamin Ibu Hamil


Take care mommies!