Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 1 décembre 2014

One year later....

Ha ha ha..update blog setahun sekali..blehh?

Well..nak start dari mane ye? ermm..Hakim dah dapat adik!! hihihi
surprise surprise..

One main reason saya nak update blog tetibe ni..sebab nak cite pasal mengandung + deliver baby Aisyah. So that masih ade kenangan tentang kelahiran dia di sini. Klu simpan di kepala..takut terlupe. 

Anyway..mase saya fly ke Japan last year..I was 6 or 7 weeks pregnant. Yezza..I was surprised too. Dapat tahu mase buat check up utk scholarship..bleh tak?huhu Terkujat2 saye bile kne buat urine test untuk kali kedua..ingatkan pasal pe..rupanya nak confirmkan my pregnancy..so tak bleh buat Xray

Apabila tiba di Jepun..saya tidak terus pergi jumpa gynae. Health system kat sini agak berlainan dengan Malaysia..dan saya pon tgh adapt dengan keadaan di sini.

Saya masih ingat, pada hari raya aidiladha tahun lepas 15 oct 2013, saya ke Kyushu Medical Center  (KyuMed) untuk jumpa gynae and start my rotuine check up. Tu pon ngikut kawan kat sini yang tengah pregnant.

Since I dont speak Japanese, dan tak reti pon bace..kami bawak junior yang bleh ckp Japanese (Nihonggo). Dia yang tulun daftarkan kat hospital tu, isikan borang2 yang patut serta questionnaires about my previous pregnancy. Luckily ade doktor perempuan yang boleh ckp english, Kashinoura sensei.

Saya? Of course nervous and excited. First time nak tgk baby (mase tu baru 9 minggu)

However Allah knows what is the best for us. Saya keguguran. Mase check up, fetus dah takde heart beat. Usia fetus based on scan mmg 9 minggu, cuma tade heart beat. I tried to be strong, tp bile keluar dr bilik doktor, saya menangis semahunya di bahu suami. Hu hu hu.

Doktor kasi chance untuk fetus gugur sendiri, sebab saye memang takde bleeding or any pain/cramping or maybe heart beat baby ade kembali (which was really rare kata doktor). So dia bg appointment lg seminggu. After a week, masih takde perubahan, so I need to make an appointment for D&C. Ya Allah..gerun sgt masa tu..seorang diri bersama suami, baru pulak sampai kat negara orang di mana language barrier is toooooo large!

So on the 30 oct 2013, saya check in ke (KyuMed) di temani suami. Mase ni kereta pon blom ade..harap kepada public transport sahaja..dari hostel naik bus ke stesen ketapi, then amik train ke bandar..dari stesen ketapi jalan kaki about 20 mins utk ke hospital. Sadis? Itulah antara suka duka dok di oversea. Ade rakan2 yang dah ade kereta, but since the appointment was during working hour, mostly akan bz dengan research masing2, and kami sebolehnya tak mo susahkan orang

Untuk D&C, saya perlu bermalam di hospital. Procedure mula esok paginya (31 oct). So tinggal la saya di hospital sensorang tanpa teman. Rindu Hakim sangat mase tu. T-T. Mase procedure tu suami tak dapat teman kerana anta anak ke nursery, then kena pegi lab. Tgh hari baru dia sampai, tu pon untuk bawakkan lunch untuk saya. Then dia kena rushed ke campus semula. Wooo memang nangis klu ingat balik. Petang around 6 dia datang bersama rakan Malaysia di sini yang dah ade kereta. Alhamdulillah rakan2 sini memang sangat helpful. 

Esok paginye saya dah menapak ke kelas. Hu hu. It was Japanese class where saya tak bleh ponteng, otherwise affects kepada my mark. I did ask my gynae bleh tak pegi ke kelas (dengan harapan dia kasi MC). But nan hado ok. Dia siap cakap saya bleh kayuh beskal pegi kelas ha ha ha ha. Klu orang malaysia yang sgt strict dgn pantang larang ni sure terbuntang anak mata mendengarnye :D

How about the bill? Alhamdulillah it was covered by health insurance (seb baek dah ade insurance). Total cost is around 100 000 Yen, but we only paid around 30 000 Yen. And MasyaAllah, rakan2 Malaysia kat sini sangat baik siap buat kutipan derma lagi untuk kami memandangkan kami baru sampai dan duit tu banyak pakai untuk setel down. Menangis lagi saya kerana terharu. 

So that's it. Pregnancy kedua saya yang tidak menjadi. Allah knows best.

But..tadi cakap ada baby Aisyah..jeng jeng jeng..tunggu la next entry yee :D

Before that..layan je la pic sekeping kami memetik apple last year. Hi hi hi