Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 11 février 2011

Cuti bersalin

Klu ikut nasihat dari babycenter, bile dah abis first trimester tu
kite dah bleh update kat HR pasal our pregnancy, dan jugak inform pasal cuti bersalin
in my case..agak special sket becoz saya still lagi memegang status contract staff
so according to agreement, mmg takde cuti bersalin la

So i went to HR and tanye diorang macam mane
takkan la saye nak amik cuti tak bergaji..sape nak bayar bil2 nantii
and takkan saye kne datang bekerja terus after bersalin

tanye punya tanye, HR ckp
memandangkan saye dah memegang status contract staff ni bertahun2
diorang maybe bleh consider utk kasi cuti bersalin
wat i needed to do was to write a formal letter to Head of HR, requesting for maternity leave

alhamdulillah, ketua HR dgn senang hati kasi cuti 60 hari =)
nanti bile balik dari pantang, i just isi borang MC then kepilkan sekali surat kebenaran utk cuti bersalin
fuhhh dah lega skettt
ari ni pulak, dapat kad PMCARE baru, where ade huruf "M" kat atas nye (stands for Maternity)
so all my expenses utk maternity are covered by company, as long as tak exceed max amount la..huhuhuhu
contract staff mmg takde kelebihan ni, hanya permanent staff only
so saye menumpang my hubby punye :D

p/s: my sis ckp maternity leaves kat UK is setahun!! saye jeless!!

p/s: worth tak if saye melanggan mag Pa&Ma?

Aucun commentaire: