Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 17 décembre 2012

Kolagen untuk wajah berseri serta kulit muka yang lebih cantik

Hi guys,

Ari ni saya nak share one marvelous product from Shaklee..which is Collagen Powder. Why it is marvelous? Because it is clinically proven to improve our skin and joint health.

Kolagen Shaklee adalah kolagen yang berkualiti tinggi (yang terbaik in my opinion) dan diekstrak daripada sisik ikan merah (antara ikan yang mahal di pasaran kerana ia wujud di laut dalam) dan wujud dalam bentuk serbuk. Kolagen Shaklee amat mudah diserap oleh badan kita kerana molekul kolagen ini sangat kecil dan ringan, kira-kira 1000 dalton. Ini juga memudahkan ia senang larut di dalam minuman kita.

Kolagen Shaklee dipek dalam bentuk sachet, untuk membolehkan ia senang di bawa ke mana2 sahaja. Kolagen Shaklee juga berkesan dan selamat digunakan (diperbuat daripada bahan semulajadi). Ujian klinikal menunjukkan penggunaan kolagen shaklee secara konsisten selama 8 minggu mampu:


  •  Meningkatkan kelembapan kulit sehingga 90%
  •  Mengurangkan kekasaran dan kekeringan sehingga 75%
  •  Peningkatan dalam penampilan keseluruhan sehingga 71%
  • Meningkatkan kelembutan dan kelicinan sehingga 69%
  • Meningkatkan pemakaian kekal mekap sehingga 60%
  • Meningkatkan keanjalan, ketegangan & elastisiti sehingga 55%
  • Meningkatkan ketebalan rambut sehingga 54%
  • Meningkatkan keserian, tona & warna kulit sehingga 50%
  • Mengurangkan garis halus dan kedutan sehingga 18%


Antara kesan daripada pengambilan kolagen Shaklee adalah:

  • ANTI PENUAAN – mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus.
  • MENGHIDRATKAN – Melembapkan kulit
  • MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT – Menjadikan kulir anjal, lembut dan tegang
  • MELICINKAN – Tingkatkan kelicinan kulit
  • MENYUBURKAN – Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat
  • MENCERAH – Mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata
  • MENEGANG – Membantu menegang dan menganjalkan payudara
Souce:  http://vitaminsemulajadi.com/

Testimonial pengguna:


Pengguna ini mengguna Kolagen Shaklee selama 2 bulan. Hasilnya sangat bagus. Mengikut pengguna tersebut, gambar di atas di ambil tanpa mekap, dan of course gambar adalah raw, tidak di edit dengan mana2 software. 

Tetapi jangan lupa, kawan baik kolagen adalah Vitamin C, Vitamin E dan protein (ESP). Hasil yang sungguh menakjubkan hasil daripada gabungan elemen ini.

Sudah teruja untuk menggunakan Shaklee Collagen Powder? Bersedia untuk dapatkan wajah cantik putih berseri? Tetapi kewangan tidak mengizinkan? Takpe, ada cara nya, especially untuk sesiapa yg mahu mencubanya terlebih dahulu =)

So contact me for more details ye.

Your Shaklee Independent Distributor:

Amy@Multivitamin4you (ID 903061)

Call/SMS/WhatsApp: 019-6656041
Blog: www.multivitamin4you.com


jeudi 13 décembre 2012

rainbow cake dan kisah hakim bersama tangga

ianya berlaku end of last november
my sis asked me to bake a huge rainbow cake for her bos farewell party
so on one fine sunday afternoon, my hubby dropped me and Hakim at my sis crib

normally, ada my bro and my sis in law and iris, but that day they went to ikea to shop stuffs for their new house
so hanya ada my sis and my nephew aqeef (4 years old)

after having a good lunch, i started baking the cake
while my sis helped me and aqeef was assigned to look after of Hakim
owh Hakim was well behave..dia suka layan tv, so dia dok depan tv je..huhu

since the cake is really huge (13 inch x 13 inch), i had to make 3 adunan
and of course, ade yg bahan yang tak cukup, which is fresh milk
so my sis pon kuar pegi beli la

sambil dok bancuh adunan tu, i asked aqeef, mane Hakim
(saya still kat dapur, just nampak aqeef je tgh main dgn his Lego)
aqeef ckp" Hakim ade, tu dok tgk tv"
and bile saya jenguk, mmg Hakim tgh tgk tv..

so saya keep bancuh adunan tadi..put all the coloring
sronot pulak main kaler2 ni..mmg mengasyikkan
then I heard pintu depan terbuka..owh kakak ku dah balik la kot
pestu I heard her voice asking " mana Hakim"

dari dapur dan dengan suara yakin dan tenang, saya jawab
"tu ade dok depan tv"
then my sis said "eh tade pon"
dan saya pulak " haaaa?????????"
terus bangun pegi ke ruang tamu..
mmg Hakim takde kat situ
mate berkeliaran carik..kot2 Hakim tengah bawah meja ke apa..
mmg takde!

and suddenly, I heard this familiar voice from upstairs
suara budak macam nak nangis

ape lagi..terus saya pecut panjat tangga
and Hakim was there..on top of the stairs..
dia nangis sbb gelap kot kat atas sbb takde orang

dalam hati ya Allah..takut gilee
seb baek tak jadi pepe kat Hakim..
seb baek tak jatuh
dan the list of seb baek goes on
ya Allah..seriously terkojut!

and there is the story of rainbow cake and Hakim panjat tangga buat kali pertama
his first attempt..dah sampai ke puncak..seroang diri plak tu
fuhhhhh...ok la..i am a bit proud jugak..tp mmg seriously nasib baik takde bende buruk berlaku
alhamdulillah..

and here is a picture of my rainbow cake =)


mercredi 21 novembre 2012

I am thirthy.

Lama gile tak update kan
I have been biased..asik dok jenguk Multivitamin4you je
sampai blog ni terabai..wuhuuu

Ok. First of all, saya nak announce yang I am now 30 years old!
Since yesterday 19 November
And I am so proud of it.
I am 30 and so what? Old? I cudnt care less.
I have my lovely husband, and Hakim..owh my..he is such an adorable son
and I cant be thankful enough to Him for thess wonderful gifts
Bertambah usia pon saya tak kisah, as long as I have them with me.Got me?
So gudbye twenties. And welcome 3 series =)

So what did we do during my special day?
Hubby surprised me with one night stay at Gold Coast Resort at Morib
seriously terkejut when he handed out the reservation details
sebab my first thought was..wahh pegi Australia??bior betik suami ku ini..hahahahha

but then, i just realised it was just one nite stay..ishh takkan pegi Oz for 2 days je kot
rupa2nya gold coast lain..hahha
but i was thrilled with the present still..sebab ade water theme park
dan jugak tak penah pegi sane, eventho pantai morib..huhuhu

well actually hubby booked for birthday package..so dapat le cake free + present + sijil (hebat ko) + free dinner buffet kat situ
price..sgt berpatutan
entrance to water theme park is included + complimentary breakfast

the thing is, it was during school holiday..so it was PACKED with people!
cuba bayangkan, nak breakfast pon kena Q and menunggu..owh man
dan it was raining the whole morning..so tak nyempat nak masuk water theme park which is kat depan mata je..isk
nevermind..will go there again next year..huhuhu

how about the room? well he booked for suite ape ntah name
yg paling basic if im not mistaken
BUT
it comes with jakuzzi!! so yeay!!
dapat jugak main air dengan Hakim
hahahhaa
so dok dalam bilik je pon i didnt mind a bit



there is my boy..miss him already..sigh..
by the way..he hasnt talk yet..and hasnt walk yet..i am worried



Berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi dan organik Shaklee? Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  PM fanpage multivitamin4you
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041



mercredi 14 novembre 2012

Vitamin C Shaklee yang menjadi rebutan dibuka untuk tempahan!

Selalu sangat habis stok! Seminggu stok sampai..terus licin. Memamg orang Malaysia sekarang suka telan vitamin C Shaklee.

So, saya buka untuk tempahan. Expected arrival date: December.

More info, bleh jenguk Multivitamin4you


NEW UPDATE! January 2013

Stock Vita-C Sustained Release masih belum sampai. According to Shaklee HQ, insya-Allah sampai on April 2013.

For the moment, hanya ada Vita-C Chewable sahaja. Limited stock. Siapa cepat dia dapat! Do contact me to order or for futher details.

Tq =)

lundi 22 octobre 2012

Jom Ber'ESP' bersama saya!

Tumpang nyelit sat ::ngeee::

Harga Special untuk bulan Oktober SAHAJA!
Kelebihan ESP?bleh baca di sini

vendredi 12 octobre 2012

my new baby

Haaa?Amalina dah ade baby baru?
Bile pregnant?patutlee senyap je kat blogg!!


No lahh..I just decided to jump into this

After a longg thought...after hours of discussion with my hubby
I decided to register as Shaklee Independent Distributor
and actively selling Shaklee Dietary Supplement


So sesape yang nak try Shaklee..bleh le hubungi saye either PM kat facebook, SMS, or email info@multivitamin4you.com

Antara produk yang buat saya terpesona adalah SET KURUSKAN BADAN..Why? Well..you can loose weight by consuming vitamins! Yup..mesti ramai yang tak tahu vitamins dan mineral amat membantu dalam membakar lemak dan meningkatkan metabolisma badan..so no need for pil2 pelansing or produk pelansing (which can cause bad effect to ur health) ..and you know what. vitamins are also good for your health!

p/s: jangan lupe life fanpage multivitamin4you ye..thanks alot!



mercredi 5 septembre 2012

fine Wednesday with words

Lame gilee tak update kan?huhuuh


remember the neckfloat that i bought a few months back from Yun?
had the opportunity to use it last weekend
thanks to his TiTita (auntie rita) for the short stay at Renaissance Hotel KL
hehhe.. that was his first time swimming and he enjoyed very much
believe me..he really enjoyed it..
looking forward for our trip to Langkawi next2 weekend!

vendredi 20 juillet 2012

Update secara pukal


  1. Fuh..lame gile tak blogging..tahun ni mmg entry saya sungguh meleset..semakin bulan semakin menurun..only one entry for june?wow..
  1. How’s Hakim..he’s doing great!and active..sudah merangkak ke sana ke mari..sudah pandai nak manje2..and soon, dia akan mencecah umur setahun..owh my..cepatnye masa berlalu
  1. About kutipan derma untuk beli peti sejuk..alhamdulillah..ramai yg menolong..saya berterima kasih kepada sesiapa yg baik hati memberikan seringgit dua sumbangan..insya-Allah.. Allah membalas kebaikan kalian..duit kutipan tu sudah saya serahkan kpd Pn Salwani..
  1. Office work: paper utk conference dah anta..so akhir tahun ni, insya-Allah kami akan bercuti lagi..hehehhe..so skang nak pulun utk tulis journal pulak..caiyok caiyok
  1. Breastfeeding: Alhamdulillah..still fully breastfeed..but I notice, sejak pulun ganti puasa ni..kuantiti susu agak berkurangan..kais pagi makan pagi, kais petang makan petang lagaknye..huhuhu..so ari ni, saye start minum susu + badam + kurma + kismis seperti yg disyorkan oleh hana yorie..hopefully menjadi..no no no, iam not going to “tak puasa di bulan ramadhan sbb takut susu drop”..sbb rezeki susu ni dari Allah..ibadat puasa pon utk Allah..so bg saya agak pelik pulak klu tanak puasa sbb takut susu takde ( walaupon dibenarkan oleh syarak utk berbuka puasa bg ibu yg menyusu)..so saya akan ikhtiar dulu..insya-Allah rezeki Hakim masih ade
  1. Solid food: enjoy cooking for my lil prince every morning..dan dia dah kuat makan..huhu tp tubuh maintain kurus..huhuhu
  1. Last weekend..balik kltn naik flight..that was the second time for Hakim (kali pertama ketika dalam pantang)..He survived! Tak merengek..tp sgt active nak pandang sana sini..he is a curious boy..huhu..uminya yg cam nak pengsan sbb mabuk..muhahhaha
  1. Sempena the upcoming Ramadhan, saya mintak maaf kalau ade terkasar bahse or terase hati ye. Hopefully kalian diberikan kesihatan yg baik utk beribadat di bulan yg mulia ini.
Hakim latest pic..at 11 months..


mercredi 20 juin 2012

Bayi 9 bulan minum kopi untuk mengalas perut..sobs


Minggu lepas, saya terbace kisah seorang bayi  yang hanya mengalas perut dengan air masak dan air kopi disebabkan oleh kesempitan hidup. Kisahnya sangat meruntun hati saya, lebih2 lagi bayi tersebut (Awang) berusia baru 9 bulan. Teringat pulak anak di rumah.

Inilah kisahnya:

sekadar berkongsi.. 
sesiapa yg boleh membantu ibu ini silakan..
di copy dr : Noor Hidayah Mohd Nasir 
Jiwa sgt2 terusik & tak tenteram baca ttg kisah seorg ibu & baby boy dia 9bln, sgt2 susah sampai baby diberi minum air masak & kopi hari2 sbb susu formula mahal, si ibu susu dah kering sbb x cukup makan, berpeluang mkn nasi cuma bila ada kenduri shj..baby tu baju pun x pakai sbb xde baju..Ya Allah, tak terbayang ada org sebegitu susah di zaman moden ni, di bumi bertuah kita ni.. :'( 
Di bwh ni sy share details sbgmana yg dikongsi oleh Salwani Ibrahim di Kumpulan Ibu2 Menyusukan:
"nama ibu :Rokiah Ibrahim (nama ayh same ngn sy tp bkn adik bradik sy tau)
umur : 25
no ic: 871022-02-5844
alamat: no 44, Felcra Kubang Kenyeng, 06350 Naka, Alor Setar Kdh (posmen x sampai alamat ni, kalau nak sumbang barang kena dtg htr ke alamat ni atau kirimkan pd Salwani ibrahim di alamat di bwh) 
detail: anak tok tiri sy mmg agak ssh.die xleh susu kan anak die sbb die pon mkn xckup susu kering cpt.husband die tglkan masa preg lg.kesian tgk baby die kdg2 xckup susu.fm kan mhl.skg ni anak die br msk 9bln cmtu.mase die 3bln cmtu pnh xckup duit beli fm die hanya bg minum air msk hari2.segan nk mintak tlg org. 
Baru ni sdare sy p jenguk baby die dan tgk botol susu die hitam,puting pon hitam.die tanye la nape smpai itam cmni?mak baby tu jwb,susu da sbulan xbeli.baby hari2 minum air kopi.erk,xpe ke.mak baby tu kate die kenyang je.bj pon xpkai time tu mlm ujan.
Pastu g dapo die tgk msk air atas kayu api.gas da abes lame dah.mkn nasik pon tunggu ade kenduri.
minggu ni tok tiri sy tu suruh tinggal ngn dia kat pendang sbb anak die mengangis byk hari dah sbb sakit perut.gas pon xde, ssh nak msk pape.minggu depan br blk kot. sy ada tanye kebajikan xbg ke, die kate dr anak die 2bln da mintak tp skg anak die da 9bln..xdpt pape pon. 
ak bg bantuan boleh la bank in kat sy (pm sy eh.nt sy bg no akaun).brg2 kalo nk pos ke sy pon bole jugak.sbb die xde transport kalo brg xsmpai kat umh.
insyaAllah sy akan sampaikan dgn jujur. niat sy pon nak membantu walaupon die baru je jd sedara sy, dan br sedar akan kesusahan die. syukur sgt tokwan sy dijodohkan dgn tok tiri baru sy tu..sekurang2 nye kite nmpk kan.." 
Kalau ada sesiapa yg bermurah hati nak tolong ibu & anak ini, boleh pos/htr brg2 bantuan ke:
Salwani Ibrahim
No 2A lorong juru indah 1, desa juru indah,
14100 Simpang ampat, penang..
Atau kalau ingin menyumbang wang boleh disalurkan ke:
No acc maybank:
151258541950 Noor Salwani Binti Ibrahim
Email: salwani.ibrahim@gmail.com 
Semoga Allah murahkan rezeki semua yg membantu & mudah2an Allah pelihara kedua2 mereka ini & dipermudahkan kehidupan mereka selps ini dgn bantuan kalian, insya-Allah..

More details can be found dalam blog Pn Salwani. Dalam latest entry, ada dia letak gambar2 semasa lawatan beliau untuk menyampaikan sumbangan kepada keluarga tersebut.

Me myself, saya ada email personally Pn Salwani untuk bertanyakan apakah keperluan yg diperlukan. And she said, one of them is peti sejuk. Sekarang ni, mereka hanya makan ikan bilis je, kerana tiada tempat untuk menyimpan barang2 basah.

So I am launching a fund (from today till 30 June 2012) untuk membeli peti sejuk. RM10 pon sudah memadai. Jika ada 100 orang, dah dapat kumpul RM1k, cukup untuk membeli peti sejuk yg bersaiz kecil. Duit kutipan akan diserahkan kepada Pn Salwani untuk urusan pembelian dan penghantaran. Sesiapa yang ingin memberi sumbangan untuk pembelian peti sejuk, boleh menghubungi saya melalui email lumiere.damour@gmail.com

Otherwise, untuk memberi sumbangan (dalam bentuk wang atau pun bendaan) boleh berurusan secara lansung dengan Pn Salwani di email beliau salwani.ibrahim@gmail.com
She is going to visit the family again in July, so for those yang nak pos barang2 keperluan, boleh berbuat demikian sebelum July.

I have no personal benefits by doing this. Saya juga tidak kenal Pn Salwani atau pon keluarga Awang dan saya tidak tahu kenapa diorang boleh hidup dalam kemiskinan sebegitu. My intention is to help the family, especially the baby Awang. Mudahan2 dengan bantuan tidak seberapa ini, they can have a better life and a better future, dan Awang membesar menjadi anak yang soleh dan berbakti kepada masyarakat.Insya-Allah.

mercredi 6 juin 2012

Am I pregnant?


I had been asking this question myself for a couple of weeks..well perhaps a month!
Why? Here are some reasons:

  1. I achieved my weight before pregnancy (not the ideal one tho) when Hakim was 9 months old. It maintained steadily for a while, and then increases up. I was like “WHATTT!!!”

  1. My appetite. Well…I realize that I eat A LOT lately. my first thought was..well it is normal. Since I gave birth to Hakim..I always lapar even tho I just had a plate full of rice. I guess it is due to breastfeeding..and I was loosing weight..so  I don’t really care about it..who will bother btw..you eat but you still loose weight.. but then, somebody told me that I ate like for two..alamak!

  1. My perut buncit..hahaha. wont elaborate this point.

  1. Two weeks ago, I went to bed too early..like at 9 or 10pm..seriously I was tired and sleepy. I remembered being at the same state during my early pregnancy.

  1. My menstrual cycle has not started yet since my last nifas. So I have no indicator. And one of our blogger just realized that she was  pregnant and it was already 5 months.

  1. I had dreams (for two consecutive days) that I was pregnant.

  1. I thought there were quickening movements. I just felt them..not sure they were real or just gaz.

  1. Had toothache last Friday..went to dentist, she said there was nothing wrong with my teeth..tade berlubang pon..so I went back to office, still having toothache + headache..my colleague said, tanda org pregnant tu amy..erk!


So, on Sunday morning, I did my pregnancy test.


















And it is negative.

Huhuhu..I am not planning anything..frankly, I am not sure if I am ready to have second child..and if the result were positive, I would say, well Allah knows best, and He knows I am ready. And I miss being pregnant. Two days ago, during sahur..teringat pulak my sahur last Ramadhan. The day when Hakim was born. Yes, it was 1 Ramadhan.

Moral of the story: I eat too much! ngeeeeeee

mardi 29 mai 2012

Creamy rice porridge

Last weekend, saya dapat beli sepotong ikan merah for Hakim
My plan was to cook sup ikan merah + bubur nasi + sayur
Untuk buat sup, I used

1tbsp unsalted butter
1/2 clove of garlic
ikan merah (sepotong tu saya bahagi empat, kulit saya buang)

dalam periuk lain, saya masak bubur nasi + all the legumes yg saye nak letak.

once dah masak, saye mix sup + bubur nasi and blend

dan siap.

it is super delicious and creamy! macam letak fresh cream pulak..rasenye rase creamy tu dtg dari butter kot..and i likee!!..Hakim pon suka..and as usual..saki baki yg tak habis..umi Hakim yang abiskan.hehhe

and pagi ni, I tried buat sup ayam pulak..cume sbb nak cepat..saye just tumis bawang putih dgn butter, then letak beras, air and ayam sampai masak..pestu letak sayur..pestu blend..mmg sedap..

ok saya lapar.

btw..my milk supply still merundum (sebab tak pam mase pegi Kulim)..dan liang yg tersumbat tu masih tersumbat..uhukss..sedey

jeudi 24 mai 2012

Another episode of bengkak susu


Well..as mentioned in my previous entry, I had to visit SilTerra, Kulim yesterday.
So my hubby and my lil pumpkin (yang masih tido lena) anta saya di office around 6am.
Took the 8.15am flight..sampai SilTerra around 11am.

During lunch break..ingatkan nak pump..semangat ni..siap pinjam Freestyle from my colleague..
Iye la kan..kang bawak my Spectre..sekali takde plug nak cucuk..naye je
So my Spectre kne tinggal kat meja opis je
However..that wat my biggest mistake ever..sbb Freestyle didn’t work properly
Suction tak kuat lansung even though I put it to the max
According to the owner..her Freestlye has gone caput la kot..dua tahun pakai beb and tak pnah pegi anta service
But..she managed to breastfeed her baby for 2 years =)
So..saya tak dapat pump (mase tu dah nak nangis dah sbb susu tgh banyak) dan jugak panic tak tau nak buat ape
Last resort..saye try marmet..express milk pkai tangan
Never did that before..agak susah jugak nak aim soh susu masuk dalam botol..haha
Pestu nak perah tu quite tricky..lagi2 mase tu kat dalam surau
Mule2 segan jugak..but memandangkan tgh sakit..buat selumber badak je
Lagipon pekerja2 situ tak knal saye pon..hahahha

So in 20 mins, I managed to pump out 2oz..tu pon breast still penuh lagi..tp tak dapat nak continue..because I felt dizzy (asik menunduk terbongkok2)..lagipon it was already 2pm
Kena sambung meeting..

At 6..before balik..I told my colleagues yg I went to surau to perform my asar prayer
Tipu sunat je..sebenarnye nak “pump” lagi..sbb tadi mase zohor dah siap jamak dah..hahha
The same, saya hanya sempat  kuarkan susu untuk redakan rase sakit menyengat..and I know, it wont last long..

Then we went to island..looking for restaurant seafood teluk tempoyak
I cudnt concentrate on meals sbb mase tu mmg tgh sakit gile..
Luckily kat situ ade surau
So once again, lepas makan, I excused myself to perform my prayer
Memandangkan tade org dalam surau, kat tempat wuduk tu jugak I did marmet
Sedey tgk susu2 yang dibazirkan..but i had no choice

Kali ini rase sakit tak hilang..walaupon dah banyak susu dikuarkan
Sbb ade satu liang tersumbat..means ade satu part kat bahagian breast ni keras dan penuh dgn susu
Nangis..dah le penat gile..dan jugak mengantuk..

Pestu, proceed ke airport untuk amik flight balik kl
Kali ni I excused myself to washroom untuk keluarkan lagi susu
But to no avail..sakit berdenyut masih ade..macam nak demam pon ade
But since I already have flu + cough + not enough sleep package..demam tu tak terase sgt

Sampai rumah around 1.30am..Hakim still tido
Saya terus ON my spectre and pump..lega sket rase
Dapat le beberapa botol semalam..huhu
However liang yg tersumbat tu masih degil..pump pon tak jalan..picit2 pon tak jalan
So I took a hot shower..dan pump lagi..barulah susu dari liang yg tersumbat tu keluar..
Legaa..dah boleh tido..at 2.30am

When I left to work this morning..Hakim was still sleeping..
So he hasn’t see me yet..and I haven’t talk to him yet
And that is why.. I miss him badly! I shud have take a day off or ask for MC!
(but ari selasa tu dah MC..takkan ari ni nak MC plak..aiyoo)


Pestu ari ni pump..dapat sket pulak..expected..sbb smlm tak kosongkan betul2..uhuks

lundi 21 mai 2012

Not feeling well + Solid Food


Last week, saya dapat dua bad news..terus rase down and demotivated..uhuks

On the other hand, I am down with flu and cough..jangkit dari Hakim..aduyai..sian tgk dia dok batuk2 berkahak..malam2 tido pon tak lena..so for the third time in this month, kami bertiga pegi melawat Dr Nazim yang baik hati di Hospital Az-Zahrah (with one week interval..haha)..he said skang mmg season baby demam, batuk n selsema..viral he said. Lagipon cuaca panas gile lately..pheewww..mmg bahangnye amat2 le terase..so saya kerapkan lagi breastfeed, tak mau dia dehydrate..fast recovery ye sayang.

Progress on solid food. Alhamdulillah dia dah slowly accept bubur nasik..so jgn lagi ckp saye tak kasi anak makan ye :p Saya pilih untuk masak for him every morning instead of buat iced cube. Sebab..well it is sort of fun..dan buat ice cube is sort of leceh..huhuhu
So menu bubur nasi Hakim so far are:

Brown rice + Carrot + Spinach + Serbuk ikan bilis
Brown rice + sweet potatoes + Spinach + Serbuk ikan bilis
Brown rice + Carrot + peas + serbuk ikan bilis
Brown rice + carrot + broccoli + cauliflower + spinach + chicken + serbuk ikan bilis

Next week nak try buat sup ikan merah then campur dgn bubur nasik. So nak try introduce unsalted butter/ olive oil, garlic, and fish.

Last weekend, try kasi yogurt + banana (his fav fruit)..but tidak berjaya..kena cuba lagi minggu depan.huhu

Selalunye saya bekalkan 2 bekas makanan Avent kepada babysitter. Satu berisi bubur nasi, 1 lagi berisi puree buah. And according to bs, semuanya licin..huhuhu

However, I am wondering, can I give raw fruit to him? Accroding to wholesomebabyfood, yes I can..tapi cam pelik pulak nak blend pear, or apple, or plum yang tidak di-stim. Sesape penah try?

Owh..saye jugak terpk nak start introduce telur kuning kat Hakim..but takut allergic pulak..huhu I reread the steps to introduce eggs to babies over and over again..but not convincing..haha

Last but not leat..on Wednesday..i have to go to SilTerra Kulim..seb baik balik hari..wuhuuu..Cuma flight is early in the morning..and balik sini semula around midnite..camne saye nak conserve my ebm the whole day?definitely I have to pump la kan..otherwise sakit woo dan jugak merudum susu nanti..any idea?

lundi 14 mai 2012

Happy mode


Just finish my English exam..insya-Allah semuanya ok. Tak sabar nak tunggu result, which is akan keluar on the 25th may. Hopefully semuanya akan berjalan lancer..On the other hand..sgt lega..huhuhu dah lame wei tak amik exam..of course berdebar2 gile ok. But now dah selesai, ceria plak rase =)

Btw, ade org tnaye saye pasal pneumococcal..kenape Hakim amik..err..Hakim amik sbb tempat yg kami akan pergi insya-Allah next year mmg mewajibkan semua baby amik buleh?huhu which is true..Hakim’s paed cakap cenggitu..but my main reason is..after saye bace pamphlet pasal pneumococcal dan kenapa vaksin ini perlu..en suami dan saya decide untuk amik. Before ni saya ingat pneumococcal untuk prevent batuk dan selsema..which is not true. It prevents more severe illness than batuk dan selsema like meningitis, ear infection, blood infection etc.

Then I remembered one of my classmate’s newborn, who was in the UK at that time, died because of meningitis. Dan mase saye dok bace pamphlet tu jugak, kes rotavirus sedang berlaku di perak. So agak risau jugak la..sbb Hakim tak amik rotavirus jugak. Bile jumpa paed, she said, it was too late to take injection for rotavirus..sbb Hakim dah  6 bulan lebey dah mase tu. However, according to her, if orang yang berada di persekitaran Hakim menjaga kebersihan dgn baik, sepatutnye takde masalah, dan insya-Allah, dijauhkan dari rotavirus ni. But as pneumococcal, it is advisable la to take it, even though expensive la jugak..huhuhu..demi anak orang kata. Huhuhu

So Hakim had his first penumococcal injection when he was 8 month old. Memandangkan dia amik agak lambat..so kena tiga kali je. The second one would be next month, when he is 10 month, pestu the last one is next year, ketika umur dia 18 months.

Last but not least..yesterday was mother’s day rite..like always, I called my mom to wish her happy mother’s day..then me, en suami n hakim went to Alamanda for a walk..then I just realized that this is my first mother’s day.. I AM A MOM now!! Wuhuuu..feel a bit excited about it..especially when there is a red rose for me..hihi

Time flies very fast kan..anak dah 9 bulan..setiap kali tgk hakim..still teringat dia ketika dia masih dlm perut..masih ingat his first kick..his hiccups..the labour..owh my..i miss my pregnancy..seb baek ade buat entry mase preggy dulu..bleh le balik2 bace..hihi


mercredi 9 mai 2012

Baby neck float


There will be a short weekend getaway organized by my kak long on the 19th. And the place that we are going to stay has a large swimming pool. My husband and I agreed that it will be the perfect time to hold a “swimming class” for Hakim.

So I have been looking for a baby neck float. I saw some bloggers posted beautiful pictures of their baby enjoying swimming by using this baby neck float.
Check here: Aifa Yun


I already asked Yun if she has it in stock, and she said yes. Yeay! Will place my order this afternoon, as soon as my hubby decides which one he prefers, round or star shape. I already picked the color, which is green, obviously. Ngeeeeee

  source

Looking forward for this. Can’t wait!

p/s: Scha-baby Iris nok join berenang dok?If yes, buleh kak amy order skali untuk Iris =)

mardi 8 mai 2012

I miss him


He is 9 months ++  rite now..his development, I must say, is excellent. He loves reading ABC’s book..he loves listening to ABC’s song, my own version of 123 song and twinkle2 little star. His favorite channel is of course BabyTv, and his favorite program is Emma’s Theater. He will grin and smile and laugh each time Emma’s face comes out.

On the other hand, he hasn’t crawl yet, neither nor sliding. He doesn’t know yet how to move forth, only move backward. But he already can take position of crawling (lift up his belly off the floor), but he doesn’t move. He knows to clap hand and currently to give five. And sometimes, he can wave back.

He can as well recognize faces, he can easily get going with familiar faces, while he will just be quiet and inactive when I put him with a stranger, but not crying, my tough boy. He is a happy baby, but sometime can be cranky (not too much though), especially when he feels that I don’t spend much time with him. And for the past few days, when he really needs me, I can hear he shouts “miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii” or was it my imagination?

His solid food feeding is still a nightmare for me. Sometimes he eats A LOT, and sometimes he doesn’t eat at all. Sighh..I tried all sort of recipes that I could find on the internet to the extend that people laughed and made joke of me for feeding weird things to my baby. Ok..is it that weird to give mango puree with chicken puree? Hakim loves mango puree but I have to ensure that he takes iron too. And he bluntly refuses to eat rice porridge, a must solid food to be fed to your baby according to some people. But they don’t know that and keep asking me why I just dunt give rice porridge instead? Blurrghhh..they can never understand. They think they know Hakim better than me, and it annoys me a lot.

And my baby becomes taller, so he looks like he is loosing weight, which is not. His current weight is 8.9kg and his height is about 82cm. And people keep asking why Hakim is so kurus..tak makan ke? Aiyoo..it hurts ok! What do you want to say..I am a bad mother who doesn’t feed his little baby? Mind your own business will ya.

5 month old..testing bumbo seat

8 month, mild fever due to pneumococcal injection

my favorite happy cheer face

read Harry Potter à l'école des sorciers with umi


i think he got this chinese look from me..hihi

9 month. last check up with dr nazim at az-zahrrah bangi

I miss my baby..uhukss..nak balik rumah lah.bai.

vendredi 13 avril 2012

Panduan untuk para ibu yang menghantar anak ke nursery/pengasuh untuk kali pertama

Tu dia..panjang btol title..hehhee..sorry..saya dah lama gile tak blog..sangat2 sibuk sekarang ni..memang tak sempat nak update cerita dah..
Okie..entry ni saya tulis khas untuk para ibu yang akan menghantar anak ke nursery/pengasuh buat kali pertama. Saya terpanggil untuk menjawab persoalan2 yang diajukan di group Mommies United di FB dan memandangkan untuk letak jawapan yang panjang lebar kat sana agak sukar, so saya letak kat sini. Untuk pengetahun, I am not the expert..semua info yang diberikan adalah berdasarkan pengalaman.

  1. Susu ketika berpantang tak banyak..macam mana ye?
Ok..saya nak share pengalaman saya. Masa saya berpantang dulu, saya start pump 2 weeks before start kije....dan mula2 saya pump..saya dapat 1oz di belah kiri..0.5oz di sebelah kanan..alhamdulillah..ada jugak susu untuk anak saya..second day..saya start pump lagi..memandangkan saya dah plan awal2 jadual mengepam saya bila saya bekerja nanti, so saya try praktis mengikut jadual tersebut..which is 6am, 9am, 1pm, 4pm. So setiap kali Hakim menyusu di waktu yg berhampiran dgn waktu mengepam saya, saya akan prepare pump, and pump selepas dia habis menyusu. Sedikit tu memang sedikit, come on lah…Hakim kan baru lepas minum..tp saya pump jugak untuk memastikan breast kosong..as well to give signal to my body that I need more milk!. So itu adalah amalan saya ketika 10 hari terakhir sebelum kerja. Dan di hari pertama saya berkerja, saya dapat collect almost 20oz. Alhamdulillah..saya tak pernah reveal berapa amount yg saya collect..but this time i think I have to..untuk kasi semangat kepada para2 ibu bekerja…So please jgn risau if susu sikit. In fact, kalau rajin pump, you will notice that jumlah susu akan bertambah..and insya-Allah akan penuh botol tu nanti untuk satu seisi pump at each side. =)

  1. Susu ketika berpantang tak banyak…macam mana nak bekalkan kepada pengasuh/nursery?
Untuk yakinkan hati, ibu2 sekalian kena buat eksperimen. Ive been there and done that. Seminggu terakhir before pegi kerja, latih anak minum susu botol during office hour. Masa saya dulu, saya dah tau saya akan pergi kerja at 8 dan sampai office at 6.30pm. So between these hours, saya bagi susu yg diperah..either yg diperah semalam..or yg diperah pada hari yang sama ketika dia tidur. Saya start dengan 2oz, and if Im not mistaken, Hakim tak habis pon. But his consumption gradually increases as well. So untuk tahu patent bayi anda minum, buat latihan ini selama seminggu minimum. Bayi akan dilatih untuk minum botol, dan anda dapat tahu berapa yg perlu dibekalkan kepada nursery, dan berapa oz yg perlu disediakan didalam setiap botol. Pattern untuk setiap bayi adalah berlainan. Rasanya dulu Hakim minum in average 12oz ketika dia 3 bulan. Dia pernah consume as high as 20oz and as low as 9oz. So if im not mistaken, hari2 saya bekalkan 20oz dalam botol 2oz MLO kepada babysitter. Balance saya akan simpan untuk stock. Masa ni, semua yang saya bekalkan adalah fresh, bukan frozen lagi (sbb masih tak tau camne nak rotate susu sebenarnye). My current practice is, only one bottle is thawed milk, the others are fresh. Jangan sesekali kasi ke semua thawed milk/ banyak thawed milk dari fresh milk utk baby ketika dia di nursery/babysitter!
  1. Susu ketika berpantang tak banyak..berapa stock yang perlu dibuat before start kerja?
Minimum..amount yang anak akan minum untuk hari pertama di nursery..or amount untuk dua hari lah..saya hari tu dapat buat dekat 70oz gitu..and end up..tak pakai sgt..sebab saya kasi yang fresh sahaja..perah hari..esok consume..and still dapat buat stock..dah stock bertambah sampai kena beli deep freezer. Saya bukan nak riak, nauzubillah, but hanya untuk meyakinkan para ibu yang susu akan bertambah kalau kite pump in regular schedule dan keep breastfeeding at home.Insya- Allah, if you do that, stock dalam peti akan 5 kali (or more) ganda dari stock anda ketika dalam pantang. So dalam pantang tu, silalah simpan duit dan start survey deep freezer. Upright type is prefereable..senang nak susun susu. Lagipon nanti bile dah start solid food, peti akan penuh dengan Tupperware pulak..hehehehhe..so it is a good investment. I bought mine second hand kat mudah..harga around rm650.

4. Susu ketika berpantang tak banyak..nak makan ape ek untuk kasi banyak?

Seriously, I dunt know as nothing works for me. Tu pon kekadang menjadi..kekadang tak menjadi. I dunt take any pills or supplement, except set ibu menyusu Shaklee..tu pon amik sebab penat kije badan rase lesu sgt…alhamdulillah..lepas amik, rase bertenaga..senang dapat let-down reflex..susu pon nampak pekat..huhuhuhu..so nasihat saya hanyalah..KEEP PUMPING & JAGA KESIHATAN TUBUH BADAN!

Ok tu je..kalau ade persoalan..bleh tanye..and I am happy to answer/help.

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com


vendredi 9 mars 2012

7 month and teething




This is the reason why he didn’t want to eat for a couple of weeks..and the reason why saya menjerit tgh2 malam buat bile Hakim gigit my nipple when nursing.. sakitt wooo..gigi baru dua batang..tapi rase nak menitik air mata bile terkena..huhu

On the other hand, Hakim still susah nak makan..but dia makan la jugak..huhu..maybe early in the morning (before saya bertolak pegi opis) is not a good time for him la kot..but umi kena kasi jugak hakim makan.. practice makes perfect dear
However..according to babysitter..Hakim suka makan..especially bile saya buat puree carrot + puree kurma..sampai tak cukup, katanya babysitter..but still..a big no no no to rice porridge..only oat ye umi..(amboii..western btul anak umi ni yee)

Owh..saya nak pegi servis my spectra this Monday..bunyi dia sampai satu opis boleh dengar..bising btol..so both of us( hubby n me) are on leave this Monday..so bleh pegi anta..then bawak Hakim jenjalan =)

Finally..his pic taken last nite around 1pm! Masih gagah dan tak mengantuk..haihh..suke benor stay up ye.





jeudi 1 mars 2012

Introducing solid food

Introducing solid food to my lil baby hakim was not that easy..actually, it was stressful and required a lot of patient.

Saya start bagi Hakim makan when he was 6 months ++..I purposely waited weekend 4 hari Maulidur Rasul (early februari) to train Hakim makan solid food. I was excited of course, so on the Saturday morning, we went to Giant to buy brown rice.

Of course banyak makanan2 lain yang ingin saya introduce kepada hakim, like bananas, carrot and sweet potatoes, but I have to follow the four day rules. So only one food in 4 days interval, and I decided to give him brown rice porridge. Perut org melayu sey..harus makan nasi la kan.

Preparing Hakim first solid food was a mess. I mean, I was messy, over-excited and end up making little mistake here and there.

For example.. by taking friend’s advice, I decided to grind the rice first, make one week stock of rice powder, and cook a small cup of it for Hakim every day. So balik dari groceries shopping, dgn excited nye, saya masukkan beras tadi (about 500g) ke dalam my blender..and then..blend sampai hancur. After a while, saya baru terpikir, kenape saya tak basuh beras tu seperti yg saya selalu buat bila masak nasik untuk kami. Aiyooo..so kesemuanya yg berada di dalam blender tadi..saya buang..huhuhuhu

End up, saya basuh beras, and buat bubur nasi seperti biasa..baru blend. Huhu. Keesokkannya baru saya buat stock rice powder..which when to tong sampah as well after a few days..sebab lepas basuh, saya just jemurkan the whole day..so selepas dua tiga hari..ianya berkulat..huhu I should "sangai" it first, then simpan dalam fridge..learnt my lesson..so third batch rice powder tu baru betul2 menjadi..huhu..little messy was i? ::grin::

But Hakim doesn’t like rice porridge..he just had a couple of spoons..and then terus buat muka tanak makan..huhu

Selepas hari ketiga, Hakim still tak nak makan. Sedey ada..stress pon ada. Mengikut nasihat rakan, saya buat puree kurma, which is saya rebus dulu kurma..and then bersama dgn air rebusan tadi, saya blend. Alhamdulillah dia suka..maybe sbb kurma tu manis kot, while bubur nasi tu tasteless.huhu..But it lasted only for a couple of days..and then Hakim start buat perangai balik. He will keep his mouth shut ..then geleng2kan kepala..huhu

I didn’t want to force him to feed..so I was like..ok lahh..try lain kali. Ianya berlarutan for almost two weeks kot..and bile jumpe his paed, saya jadi stress balik. Sebab according to paed, Hakim mmg kena makan, at least twice a day. Otherwise, nutrition intake mmg kurang la..sbb after 6 months, baby tidak boleh bergantung kepada susu sahaja, he requires makanan pelengkap untuk melengkapkan keperluan nutrisi.

Dengan babysitter pon mmg takde luck jugak..so saya makin risau. I tried sweet potatoes, broccoli, carrot, ayam, banana..from thick purees to runny purees with ebm..tp mmg tak berjaya..saya hanya mampu kasi dua tiga sudu sehari sahaja..saya risau sampaikan saya membeli biskut Heinz for baby..mmg kalau bole saya mahu elakkan beli makanan baby yg berada di pasaran sekarang..but if that is what it takes utk Hakim makan..i will go for it. But saya just simpan dalam almari je la biskut tu..huhu

Semalam I went to Giant to buy rolled oat..huhu last weekend dah beli oat..but saya terbeli quick cook oat. Bile balik rumah, tgk resepi, dia ckp jgn pakai quick cook or instant oat..alemakk..huhuhu..so petang smlm, balik je dari opis, saya blend oat sampai hancur..tapiskan untuk dapatkan powder oat..and cook it with puree kurma cube. And Hakim loves it!..ya Allah..senang hati semalam bile tgk dia makan sampai abis semangkuk.

Dan pagi tadi..hehehehhe..sebab dapur gas dah abis, saya kasi dia makan biskut Heinz + EBM..he loves it too!..no no no..umi wont train u eating biskut ye Hakim..yg tu hanya backup dan jugak bile kite travel/shopping sahaja..otherwise umi will prepare ur meal by herself.

So hari ni pegi kije..saya ceria..otherwise..asyik mendung jee..and mengadu kat colleague pasal Hakim tanak makan..hehehhe

Here are a few pictures of him taken this morning. Mata kusyuk melayan Baby Tv, while mulut dok chup chup chup =)






mercredi 8 février 2012

persoalan di minda: i need opinion pls.

1) Makanan apa yang u guys kasi bile first time kasi solid food to ur baby? I made brown rice bubur nasi..tp Hakim tanak..siap buat muke lagi and geleng2 kepala..huhu..then I made puree kurma (atas nasihat kawan) and alhamdulillah..dia suka..huhu..so any other idea utk solid food? I am thinking of sweet potatoes..but ade org ckp tak elok kasi awal2 ni, takut kembung perut.

2) Orang kata semua botol yg dipakai regardless bpa free or not, kne tuka every six months..so korang camne?shopping new feeding bottles and new breastmilk storage bottles?

3) How about teats? Hakim is using Avent teats no 1 since newborn. Klu ikut suggestion Avent, kne tuka teat no 2 bile masuk 3 bulan..tp saya tak tuka sampai sekarang. Sbb org kata nanti baby tends to tanak breastfeed sebab teats no 2 laju, sedangkan utk breast feed, dia kena hisap betul2 baru keluar..what say u guys?

4) Food processor, is it a must buy? Currently I am using Philips blender, dapat dari hadiah kawen ari tu..huhuhu..utk puree ok la..but not that smooth.

mercredi 1 février 2012

he is 6 months old!

Dah 6 bulan..wow..how time flies very fast..

Ok this entry is dedicated to my lovely son: Muhammad Amirul Hakim..

Happy 6 months birthday honey..you are such a wonderful boy..umi and walid are so proud of you..and we love you very much.

When you turn 6 months old:

You already recognize our voice. Especially suara walid. You become excited each time you hear his voice or see his face. Bila kami panggil nama “Hakim”, you ignore it (tapi senyum je seolah2 nak main2), but when we call you “Muhammad Amirul Hakim”, you slowly turn your head to us, and smiled, and we melt completely.

You are such a good boy, it is hard to hear you cry at the highest vol..selalunya merengek2 manja..comey

You just learn to roll over a few weeks ago..and it seems you enjoy it very much..you do a lot of “push up” recently..and I can see how proud you are each time you put your head high, which makes me smile

You love listening to ABC’s and 123’s song..Umi always use them as weapon to catch you attention while changing your diaper or when you start making your “cranky” sound..hehe

There are a lot of amazing things that you have done so far, and it will take a lot of time for me to list them one by one. Here is a picture of you when you are approaching 6 months:



vendredi 20 janvier 2012

How to store your Expressed breast milk (EBM)

Kite sambung balik topic breastfeeding ye..this time..saye nak share pasal ebm storage. For me it is a bit tricky and requires strategy..huhu
Mostly rasenye dah tau kot rules menyimpan susu ibu ni cth:
  1. Duration utk keep susu ibu di bhgn peti bawah- fresh ebm
  2. If simpan di peti bawah, letak susu di bhgn paling atas (chiller) dan paling belakang…sbb bhgn tersebut adalah kawasan yg paling sejuk, so susu tidak akan terdedah dgn perubahan suhu setiap kali pintu sejuk dibuka.
  3. Duration utk keep susu ibu di bhgn peti atas (bhgn ais) –frozen ebm
  4. Duration utk keep susu ibu did lm deep freezer – a must buy if susu banyak
  5. Susu yang di perah berlainan session, boleh di campur bersama dgn syarat:
    • sesi perahan kedua2 hendaklah dalam lingkungan 24 jam
    • suhu kedua2 susu yang hendak di campur itu adalah sama. Cth nya, susu perahan sesi pertama telah di simpan di bhgn sejuk bawah, oleh itu, susu yang baru di perah harus di letakkan di dalam peti sejuk, selama sekurang2nya 1 jam, baru di campur kedua2nya. Ini adalah untuk mengelak pembiakan bacteria (if im not mistaken)
ade tertampal info ni di peti sejuk di rumah =) source
Untuk menyimpan susu ibu:
  1. Di bhgn peti bawah, saya menggunakan bottle milk storage. Got a variety of brands of it. MLO, Jingle Jungle, Bumble Bee and Autumz. Sume saye suke..especially BB and Autumnz sbb murah. Hahahaha..so selesai je perah, saya terus masukkan ke dalam peti sejuk bawah. Owh..saya jugak beli botol MLO yang size 2oz tu..sgtt comeeyyyy!suke sgt!

Kenapa saya ade banyak sgt? sbb setiap hari, saya perlukan 10 botol (6 botol di bawa ke office utk seisi perahan, 4 botol dihantar ke pengasuh)..pestu nak tunggu botol kering semua, lambat..at minimum, saya perlukan 20 botol..hehhe

2. Selalunya, susu yang di perah hari ini, akan diguna pakai utk keesokan harinya. Dan balance yg tak di pakai, akan di masukkan ke dalam freezer.
3. Susu yang akan di masukkan ke dalam freezer, saya pakai plastic storage bag. Why? Sbb saya tak mampu nak beli storage bottle banyak2..huhuhuhu. Lagipon, any bottle..yang takde BPA pon, dinasihatkan supaya ditukar setiap 6 bulan. Tu yang saya dok garu kepala ni, sbb Hakim nak masuk 6 bulan dah..isk.
Amount yang di simpan:
Para ibu yg nak menyusu badan anak sampai dia cecah 2 tahun kne well-planned. Jgn main simpan je susu penuh satu botol/bag. Terutama ketika anak masih bayi. Sebab bayi yang menyusu badan, dia akan minum sket, but kerap. So kalau bayi just minum 3 oz, tp kite store 5oz dlm setiap botol, kan dah rugi 2oz tu. Remember, thawed frozen ebm harus digunakan dalam masa 24 hours (dari waktu ia diturunkan ke peti sejuk bawah), jangka hayat frozen ebm yang di panaskan adalah sangat sekejap iaitu 1 jam, compares to jangka hayat susu fresh ebm yang di panaskan iaitu 2-3 hours. Oleh itu, sila build up a plan utk simpan susu ye. =)
Ketika Hakim 2-3 bulan: saya letak 2 oz dalam setiap botol/bag. Sbb Hakim tak minum banyak..kadang2 2oz tu pon masih bersisa dan terpaksa dibuang..
Hakim 3-sekarang: saya letak 4 oz dalam setiap botol/bag. Sbb Hakim minum paling banyak pon 4oz utk setiap seisi penyusuaan.. and most likely, saya akan keep this pattern.

Nisbah antara fresh ebm and thaw ebm yang digunakan setiap hari:
My preference is to use only one bottle of thawed ebm, selebeynye semua fresh ebm. Kenapa? Sbb susu yang difrozen mempunyai kurang antibodi dan nutrisi compares to fresh ebm, disebabkan oleh proses pembekuan. However, frozen ebm is much more better than formula milk.

So setiap hari, saya bekalkan 4 botol 4oz fresh ebm, dan 1 botol 4oz thaw ebm kepada pengasuh. My prob is, saya dapat secara purata 6 botol sehari , so selalunya antara 2 ke 3 botol susu yang harus di simpan di peti beku. Sedangkan, susu beku yang digunakan setiap hari hanya 1..itu pon if Hakim dihantar ke rumah pengasuh. Kalau weekend or saya cuti..mmg saya direct feed sahaja. So walaupon susu beku di peti sejuk atas boleh bertahan selama 3 bulan, saya masih tidak mampu mengunakan stok2 susu beku saya secara efficient. Ada yang terpaksa dibuang disebabkan tempoh 3 bulan itu sudah tamat (Sedeyy) Oleh itu, encik suami dgn baik hati membelikan deep freezer. Alhamdulillah, dah tak pening kepala saya piker camne nak rotate stock frozen ebm ni.
Label botol/bag:
Saya pakai magic tape..senang nak lekat, senang nak tulis..pakai pensil pon buleh. Info yg di letak: Nama Hakim, tarikh susu di perah dan berapa oz.
Last but not least: do a LOT of reading about how to handle EBM ni..pls jgn main hentam keromo..at least beli buku Panduan Penyusuan untuk Ibu yang Bekerjaya tu. Just RM10 dan sgt sgt berguna.
Untuk ibu yang anta anak ke pengasuh dan berkerjaya, jgn lupe beli 2 sets of ice packs and cooler bag. Sbb satu untuk di bawa ke office dan 1 digunakan untuk letak susu yg dihantar pengasuh. In my case, my bff kasi 1 set as a present. Thanks a lot fara =)
I am not the expert, if ade tersalah info, kindly correct me.

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

mercredi 11 janvier 2012

Tips untuk senang bersalin =)

Kite tinggal kejap discussion pasal breastfeeding ek..nanti saye sambung lagi di lain entry :D
Ari ni nak cite pasal tips nak senang bersalin..hehehehe which is antara topic yg paling banyak di google oleh ibu yang akan melahirkan anak
Korang sure pernah dengar pasal air selusuh, pasal akar fatimah, pasal petua jalan banyak2 di hari2 terakhir sebelum due date etc
But for me..petua yang paling mujarab sekali adalah doa kepada Allah swt. It is the simplest, dan jugak yang paling mujarab. Air selusuh, akar fatimah dan segala jenis petua adalah ikhtiar kita, tapi yang Mempermudahkan segala urusan kita, tiada lain dan tiada bukan, Allah sahaja.
Maka berdoa lah kepada Dia selepas solat. Dalam doa tu, be specific..pohon dgn rendah diri apa yang kite nak, luahkan isi hati ape yang merisaukan kita..insya-Allah, Allah Maha Mendengar.
Jika nak Allah permudahkan proses bersalin, say it.
Jika nak Allah permudahkan urusan kita untuk bersalin, say it.
Jika nak Allah mengurangkan beban sakit yg akan ditanggung ketika bersalin, say it.
Ya pohonlah apa-apa sahaja. Namun begitu, doa tanpa keyakinan tiada guna. Yakinlah Allah akan sentiasa ada untuk membantu hamba-hambaNya yang lemah. Yes, kite kena yakin Allan akan membantu, seperti yakinnya kite dengan kewujudan Allah.
Begitu jugak perihal anak. Semasa mengandung tu, jangan putus2 berdoa anak jenis apa yg kite inginkan. Be specific as well. Kita nak anak yang soleh? Anak yang cerdik? Anak yang cantik? Pohon sahaja, insya-Allah akan diperkenankan oleh Nya.
Tanpa segan silu, saya mengaku, saya memang memohon untuk di permudahkan proses saya untuk bersalin, dan dipermudahkan urusan untuk bersalin. Saya beranak di hospital swasta, any complication would cost us a lot of money..company hanya tanggung rm2.5k sahaja untuk normal, and rm4k untuk czer..sedangkan package DEMC untuk single room with normal delivery sudah mencecah rm2.6k..huhuhu
my parents and mentua pulak both are kat kelantan..i do have siblings here around selangor, but they are a bit far from us (kami ketika itu menginap di shah alam, mereka semua di bangi)..so ape2 hal, saya hanya ada suami untuk bergantung..and it was our first child.. so saya luahkan kerisauan saya kepada Allah setiap kali selepas solat
Semasa proses bersalin pula, berzikirlah dengan doa nabi Yunus.
Di selang seli dengan doa ini (doa untuk dipermudahkan urusan)
Rabbi Yassir Wala Tu’assir
maksudnya : Wahai tuhanku permudahkanlah dan janganlah kau susahkan.
Doa penuhnya:
Dan alhamdulillah, ianya dimakbulkan..proses bersalin saya dipermudahkan oleh Nya sehinggakan parents saya baru je mendarat di klia, saya sudah selamat lahirkan Hakim, bil yg perlu di bayar sendiri pula tidak mencecah rm50. syukran ya Allah..mmg saya sgt bersyukur, dan kenangan bersalin di DEMC menjadi kenangan manis bagi kami.

Setiap kali saya terkenang perihal mengandung dan melahirkan Hakim, saya akan tersenyum, hati akan berbunga mekar. Ya Allah, terima kasih di atas pengalaman yang cukup indah yang Engkau berikan.

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you