Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 24 mai 2012

Another episode of bengkak susu


Well..as mentioned in my previous entry, I had to visit SilTerra, Kulim yesterday.
So my hubby and my lil pumpkin (yang masih tido lena) anta saya di office around 6am.
Took the 8.15am flight..sampai SilTerra around 11am.

During lunch break..ingatkan nak pump..semangat ni..siap pinjam Freestyle from my colleague..
Iye la kan..kang bawak my Spectre..sekali takde plug nak cucuk..naye je
So my Spectre kne tinggal kat meja opis je
However..that wat my biggest mistake ever..sbb Freestyle didn’t work properly
Suction tak kuat lansung even though I put it to the max
According to the owner..her Freestlye has gone caput la kot..dua tahun pakai beb and tak pnah pegi anta service
But..she managed to breastfeed her baby for 2 years =)
So..saya tak dapat pump (mase tu dah nak nangis dah sbb susu tgh banyak) dan jugak panic tak tau nak buat ape
Last resort..saye try marmet..express milk pkai tangan
Never did that before..agak susah jugak nak aim soh susu masuk dalam botol..haha
Pestu nak perah tu quite tricky..lagi2 mase tu kat dalam surau
Mule2 segan jugak..but memandangkan tgh sakit..buat selumber badak je
Lagipon pekerja2 situ tak knal saye pon..hahahha

So in 20 mins, I managed to pump out 2oz..tu pon breast still penuh lagi..tp tak dapat nak continue..because I felt dizzy (asik menunduk terbongkok2)..lagipon it was already 2pm
Kena sambung meeting..

At 6..before balik..I told my colleagues yg I went to surau to perform my asar prayer
Tipu sunat je..sebenarnye nak “pump” lagi..sbb tadi mase zohor dah siap jamak dah..hahha
The same, saya hanya sempat  kuarkan susu untuk redakan rase sakit menyengat..and I know, it wont last long..

Then we went to island..looking for restaurant seafood teluk tempoyak
I cudnt concentrate on meals sbb mase tu mmg tgh sakit gile..
Luckily kat situ ade surau
So once again, lepas makan, I excused myself to perform my prayer
Memandangkan tade org dalam surau, kat tempat wuduk tu jugak I did marmet
Sedey tgk susu2 yang dibazirkan..but i had no choice

Kali ini rase sakit tak hilang..walaupon dah banyak susu dikuarkan
Sbb ade satu liang tersumbat..means ade satu part kat bahagian breast ni keras dan penuh dgn susu
Nangis..dah le penat gile..dan jugak mengantuk..

Pestu, proceed ke airport untuk amik flight balik kl
Kali ni I excused myself to washroom untuk keluarkan lagi susu
But to no avail..sakit berdenyut masih ade..macam nak demam pon ade
But since I already have flu + cough + not enough sleep package..demam tu tak terase sgt

Sampai rumah around 1.30am..Hakim still tido
Saya terus ON my spectre and pump..lega sket rase
Dapat le beberapa botol semalam..huhu
However liang yg tersumbat tu masih degil..pump pon tak jalan..picit2 pon tak jalan
So I took a hot shower..dan pump lagi..barulah susu dari liang yg tersumbat tu keluar..
Legaa..dah boleh tido..at 2.30am

When I left to work this morning..Hakim was still sleeping..
So he hasn’t see me yet..and I haven’t talk to him yet
And that is why.. I miss him badly! I shud have take a day off or ask for MC!
(but ari selasa tu dah MC..takkan ari ni nak MC plak..aiyoo)


Pestu ari ni pump..dapat sket pulak..expected..sbb smlm tak kosongkan betul2..uhuks

Aucun commentaire: