Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mardi 29 mai 2012

Creamy rice porridge

Last weekend, saya dapat beli sepotong ikan merah for Hakim
My plan was to cook sup ikan merah + bubur nasi + sayur
Untuk buat sup, I used

1tbsp unsalted butter
1/2 clove of garlic
ikan merah (sepotong tu saya bahagi empat, kulit saya buang)

dalam periuk lain, saya masak bubur nasi + all the legumes yg saye nak letak.

once dah masak, saye mix sup + bubur nasi and blend

dan siap.

it is super delicious and creamy! macam letak fresh cream pulak..rasenye rase creamy tu dtg dari butter kot..and i likee!!..Hakim pon suka..and as usual..saki baki yg tak habis..umi Hakim yang abiskan.hehhe

and pagi ni, I tried buat sup ayam pulak..cume sbb nak cepat..saye just tumis bawang putih dgn butter, then letak beras, air and ayam sampai masak..pestu letak sayur..pestu blend..mmg sedap..

ok saya lapar.

btw..my milk supply still merundum (sebab tak pam mase pegi Kulim)..dan liang yg tersumbat tu masih tersumbat..uhukss..sedey

4 commentaires:

ettyzukhair a dit…

sedap2... ameer pon etty kalu wat porridge yg versi rajin tumis ngan unsalted butter...creamy ala2 nasi minyak baby...hehe..

fara a dit…

ko guna unsalted butter jenis ape?
n dun be too saiko .."susu sikit sbb aritu miss pam"..nnt lg sikit..lgpun it can be becos of a lot of other things..
insyaAllah skjap je bole recover once ko dah sihat and keep stay positive..
try pump more frequently and for a longer time..juz to give signal utk kuarkan lbh susu..
n nnt bile wiken..memerapla lama sikit dgn hakim so dat dia bole btul2 kosongkan breast..

(hehe..i cakap je pandaii..hakhakhak)

Amalina a dit…

fara..aku rase lurpark kot..kenape?yg isu Ballantyne tak halal tu dah clear halal kan?

dunno la fara..since tak pam the whole day tu..one of the liang tu tak kuar susu sgt..so rase breast tak kosong btol2 eventho dah 30 mins pump

Amalina a dit…

etty: tuh la kan..skang ni saye selang satu hari menumis bubur nasi..nak soh Hakim ade fat sket ..hehehe