Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 16 décembre 2011

Medela Freestyle Murah!


It is a hot stuff among BF mommies! Want to have one? Kindly email me at lumiere.damour[a]gmail.com

One year international warranty included 
Ready stock!
Self pick-up available for area bangi, kajang, seri kembangan equine, putrajaya and cyberjaya only!

Price: RM1600
FREE GIFT : SET IBU MENYUSU SHAKLEE (kegunaan sebulan)
FREE POSTAGE


Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you


vendredi 9 décembre 2011

nous partons en vacances




It has been a month dah kot Hakim ade passport..hehhe
We are going to Singapore this Sunday! Umi Hakim has to attend and present her paper at a conference..alang2 tu haruslah cuti2 satu family kan
It will be our first getaway with Hakim..
So we are going to drive from here to JB..then amik taxi to enter Singapore
Insya-Allah, Hakim ok je kot travel jauh2..as dia dah survive 3 8hour journeys to KB

kenape tak naik flight?sbb umi Hakim mabuk naik flight..ha ha ha ha

Yesterday, one of my colleague kasi ring sling Mama Patch..
dia dah tak pakai katanya..
rezeki Hakim..sukaa! =)
nak try jalan2 pakai ring sling pulak
tak tau le larat ke idak pikul Hakim yg dah 7kg ++..ngehh ngehh


mercredi 7 décembre 2011

Sorry for the long silence..ari tu baru je nekad nak slalu blogging pasal hakim

Tetibe hilang pulak..heheehe

Kije bertambun kat office..lebey2 dekat ngan dateline..lagi le bertambun2

A few days before the dateline..siap berkampung kat opis ni sampai tgh malam..

Seb baek walid hakim sgt memahami dan sudi jaga hakim dirumah while umi hakim pulun buat layout utk 50 transistor ::nanges::

I took a dayoff last Friday..sbb pengasuh cuti..ingatkan bleh main guling2 dgn hakim

Turned out that I had to face my lappy more than my cute happy son's face L..dah le lebey 24hours tak tido..

Ok enough said..that was my reason for being silence

facebook dah dekat dua minggu jugak tak gi jengok..dedolu..siap bleh main cityville..sekarang..nak bukak pon tak nyempat..haha

about Hakim..last week dia demam..temp 38

siann anak umi..jangkit dgn saya la kot..because a few days earlier..saye dan en suami dua2 mc sbb demam..huhu

alhamdulillah..demam dia kejap je..but he caught flu as well..so malam2 tido asik tersumbat hidung..nak minum susu pon susah..siann sgt

but he remained active!..takde menangis2 ke ape

dok senyum gelak as usual..takde gaye demam lansung

cume mase dia nak tido dan menyusu tu..dia merengek2 manja..maybe tak selesa kot

poor my lil baby..

paling comel bile kasi dia ubat demam guna syringe..

bile ubat tu masuk dlm mulut dia, dia mengecap2 utk rase ubat tu..then he smiled!

Agaknye sedap kot ubat tu..ade rase manis2 gamaknye..sampai dia bleh senyum..hihihihi

Saye pulak excited tgk ekspresi muka dia bile pertama kali merasa something yg bukan susu ibu..ohh my..cant wait to feed him with home-made solid food =)




ni muke budak demam tp gaye cam tak macam demam :D


ps: Hakim dah senyum2 bile pegi ke rumah BS..no more masam2 muke =)

lundi 21 novembre 2011

babysitter

Untuk entry kali ini, saya nak bercerita mengenai pengasuh.

Kalau korang masih ingat, saya ada buat beberapa entry mengenai nursery/baby daycare
ketika mengandung, saya plan nak anta Hakim ke nursery kerana sblm ni kami tinggal di Kota Kemuning..and it is impossible to find pengasuh
so we decided to survey any nursery yg berdekatan dengan our office

Masalahnya, hanya ada satu nursery je yg ada di Cyberjaya
eventhough rate sgt mahal (350 utk gomen, 400 utk glc and 450 utk private), tapi hanya itu je yg ada..kami sanggup..cuma sudah penuh..untuk Q nama pon tak dapat
thus terpakse kami mencari nursery di area berdekatan (putrajaya/bandar nusaputra/seri kembangan)

but we coulndt find any..Sampai saya bersalin
Allah mmg Maha Mengetahui..selepas pantang, saya kena berpindah ke Kajang,
maka pencarian bermula from 0
alhamdulillah..ianya dipermudahkan, kerana jiran di sebelah sanggup untuk menjaga Hakim
kami berdua lega! dia sgt baik, sangat bagus..and she knows how to handle EBM..fuh
mase tu, dia hanya jaga seorang budak 9 bulan dan seorang yg dah setahun lebey..so mmg ok sgt

however, ianya untuk sebulan sahaja, dan kami terpaksa mencari pengasuh baru
kerana dia mendapat offer kije yg dgn gaji yg lagi lumayan..and one of anak jagaannya berhenti..so dengan pendapatan rm600 sebulan, manelah mampu untuk menampung kehidupan dia rite..so we didnt blame her at all

another pengasuh juga jiran sebelah rumah sanggup untuk menjaga Hakim
cuma rumahnye agak kurang bersih, dan dia jaga 5 orang budak termasuk Hakim
and Hakim sorang je baby..yang lain dah setahun ke atas (sudah pandai berjalan)
i was so worried..lagi2 bila dia meletak Hakim di dalam buaian
I am against it..but had no choice..klu letak di atas tilam di lantai, kang kena lenyek dgn budak2 lain
pegi office hati mesti tak tenang..risau pasal Hakim dan sudah berkira2 mencari tempat baru utk Hakim..
Allah lagi Maha Mengentahui..selepas 2 hari, akak tu ckp dia tak sanggup nak jaga..terlampau ramai
which means another episod for me n hubby mencari pengasuh untuk Hakim..but I was relieved

dengan bantuan Hakim's first babysitter, saya menjumpai seorang lagi pengasuh berdekatan dgn rumah kami..
she was ok (but not as good as pengasuh yg pertama tu)..tak penah handle EBM but she's willling to learn
saya mmg provide warmer to babysitter..untuk mudahkan kerja nya
sbb klu nak panaskan EBM using warm water..mmg lame sket amik mase (tried it by myself)
yg selebihnya..saya hanya tawakal kepada Allah, semoga susu2 yg saya provide tu, memberi manfaat kepada Hakim, tak kira bagaimana ianya disediakan oleh babysitter

cuma..Hakim sudah 3 bulan ketika dia berpindah ke jagaan babysitter sekarang
Hakim dah pandai cam orang
and hari pertama di situ, Hakim meragam..asik menangis (luluh hati saye mendengar) dan tanak minum susu
balik rumah, saya bercakap dari hati ke hati dengan Hakim
explain to him kenapa dia kena dok di rumah pengasuh
dan berjanji saya akan pegi amik dia sebaik sahaja jam menunjukkan 5.30
dan berjanji akan bermain2 dengan dia
alhamdulillah, hari kedua berjalan dgn baik..sehingga sekarang

cuma saya perasan, setiap pagi..keluar dari rumah dan sepanjang perjalanan menuju ke rumah pengasuh.Hakim akan senyap..muka dia masam tanak senyum eventhough saye main2 dgn dia dan ajak dia borak
walhal..bangun je dari tido dia mesti senyum..ketawa..banyak cakap
ya Allah..cekalkan hati saya..semoga Hakim sentiasa selamat dan sihat di bawah jagaan pengasuh..

Hakim, maafkan umi.. umi terpaksa pergi kerja.

mercredi 16 novembre 2011

Hakim (3 month ++)

Gambar-gambar Hakim buat tatapan ( pic yg last tu khas untuk auntie Yaya :P)

Last Monday ari tu buat check up and jab 3 bulan
His current weight is: 7.1kg
His height: 65cm







mardi 15 novembre 2011

Hakim’s Sleep Pattern (at nite)

0-2 hari : setiap dua jam mesti bangun tanpa perlu dikejut..saya rase body clock telah diset oleh nurse kat hospital..hehehhe..sebabnye..bile check out, nurse mmg pesan, setiap dua jam kne kasi susu kat Hakim..tak kisah if dia tido ke berjaga..mmg kena kejut..so bile balik rumah..saya set alarm setiap dua jam..and each time, hakim akan tersedar before alarm berbunyi..mase ni..kije dia bangun menyusu, tido..pestu menyusu balik..pestu tido balik

2-12 hari: Hakim slalu terbabas tido, which is after 2 jam dia still tido..so terpakse la uminya kejut utk kasi susu..maybe sbb mase ni saye kasi susu tepung..so baby kenyang lama..so tidonye pon akan lama

12-40 hari: Bermula penyusuan badan secara ekslusif..Hakim makin kerap menyusu…His demand was almost every one hour..so setiap jam le saye bangun menyusu dia..tersengguk2..huhuhu..kadang2..dia bangun menyusu..pestu tanak tido..which was selalunye dari tgh malam onwards..kekadang sampai ke subuh..(maybe dia nak kejut seisi rumah utk bersahur kot..huhu)

40-60 hari : sleep pattern dia caca-merba..kejap ok..kejap tak ok..kejap berjaga..kejap dia tido lena..ade masa yg senang untuk kasi dia tido..ada masa dah 40 nursery rhymes saye nyanyi (exaggerate je)..but still mata dia tanak tutup..ade pulak masa dia menyusu je kejap..terus lena..ade pulak mase dah sejam mulutnye kemam puting tp still tanak let go..klu let go terus tersedar..yg paling kelakar yg saya ingat was..ade satu period ni..dia akan bangun menyusu di mlm hari (as usual)..selepas menyusu..slalunye, if saya letak kat babycot..dia akan merengek soh diangkat balik..so saya belai/ulit nak kasi dia btol2 lena..skali ari tu saye terase urgent utk ke toilet..so terpaksa letak dia atas katil saya..dlm hati ckp..lantak le dia nak merengek ke ape..mmg I needed to pee..balik dr toilet..tgk2 dia dah lena tido!!..alihkan dia ke babycot pon dia tak sedar..so since that..lepas je dia abis menyusu, saye akan terus letak dia kat dlm babycot, tanpa perlu mengulit..fuhhh lega betul..cume ianya bertahan for 1 week je la..pestu berubah balik kpd asal..hahha

60 hari-3 bulan: Bermula era saya bekerja..dan Hakim start berjaga malam semula..di mana..kol 11 mlm je dia akan berjaga dan aktif..kalau bernasib baik..dia akan tido sekejap..but kol 1 terbangun balik..pestu ajak kami borak..ya Allah..suara dia kuat sgt..dok membebel sensorang..umi dia ni pulak..kadang2 kejam, bior je Hakim bebel, sedangkan uminya tido krohh kroohh kat sebelah..hehehhe..slalunye kol 4 -5 pagi baru Hakim mengantuk nak tido..so uminya pon tido2 ayam la jugak..sebelum balik kampung utk raya korban lagi best..Hakim tido kol 7 pagi!! Sedangkan kami plan nak bertolak balik kampung kol 9 pagi..sudahnye semua kena delay..tak sampai hati nak kejut dia yg baru tido..ngantuk punye pasal..Hakim straight tido dari kol 7 sampai kol 11..tu pon saya kejut dia kol 11 sbb dah risau 4 jam dia tak minum susu..dan jugak nak mandikan dia..huhuhu

3 bulan – today: Sejak balik kampung..dia dah tak berjaga malam..alhamdulillahhh..lega sangat..dah takde dah dia ajak borak memalam buta!..slalunye kol 12 mlm or 1..dia akan tido..kekadang dua jam pestu dia merengek mintak susu..then tido balik..kekadang..alarm kol 6 saya berbunyi, tp dia tak bgn2 pon lagi..huhuhu..harap2 kekal le cemni ye sayang =)

Observation: Dari dulu sampai skang..Hakim jenis tido lena waktu pagi..tido pon dua tiga jam baru menyusu….klu waktu malam..lepas maghrib tu..susah dia nak lena..klu tido pon..sejam mesti bangun..kadang2 tak sampai setengah jam tido..dah bangun dahh..huhuhu mmg dari dlm perut..dia jenis aktif malam..kol 11 tu start le dia menendang2..klu pagi..senyapp sepi je..huhu

Disclaimer: I am currently at work..and I miss him badly!!..Bagaimana agaknye dia dgn pengasuh baru L

masih terkial2 nk tranfer latest pic of hakim fr hp..he is so adorable!!!ya Allah..terima kasih di atas kuniaanMu.

jeudi 27 octobre 2011

selepas kelahiran...

It was not that easy..terkapai2 saya mencari ruang dan masa untuk menyesuaikan diri sbg seorang ibu dan isteri..alhamdulillah, I have 200% support from my beloved hubby..so glad that I can rely on him eventho for small tiny matters..big relief!

Menjadi seorang ibu bukannye senang..especially kepada anak sulung..there were a lot of questions that hanged around in my head..selalunye soalan yg bermula: “betul ke aku buat ni..sesuai tak ngan dia..ke aku silap..” pestu mule le nak bergenang air mata risau dan kesian kan kat baby sbb dapat emak yg tak reti buat ape..hehe..as I said..it was not that easy..kite mmg sentiasa nak yg terbaik utk anak kite kan..tp kadang2 datang perasan “tak yakin” dlm diri tu..yg buat saye down sgt2..astaghfirullahal-azim..

“Berpantang” made the situation became worst..owh tak bleh nak ckp camne sy tak suke bab2 pantang ni..buat tu tak boleh buat ni tak boleh, makan tu tak boleh, makan ni tak boleh..seriously..it killed my mood yg mmg tgh takde mood..hehehhe..pestu paling saye tak suke, bile orang sibukkan2 dok pikir pasal mende lain, while the only thing that can catch my attention is my lil prince!...24jam fikiran saye hanya pasal hakim..so when people bothered me with other stuffs (which could be settled after saye abis berpantang)..it annoyed me A LOT! So saye banyak berendam air mata di minggu2 pertama kelahiran hakim..owh my..paling saya keciwa bila I could only feel the joy on the first day of his birth..so people..pls pls pls..if u would like to visit a new mommy..tak payah ckp or dok bercerita pasal hal dunia..only baby talk ok! Let the new mommy celebrate her newborn for a while, let her get used to her new “job”, then baru sesakkan kepala dia dgn perkara2 lain.

Dan saya jugak sangat rimas dengan pesanan2 dan tunjuk ajar yg bg saya kurang masuk akal..like “ni kenape tak (feel in the blank) baby?karang nanti hakim (feel in the blank)” seriously, ayat camni buat saye rase seperti saya ni ibu yang tidak bagus, tidak tahu menjaga anak sendiri..so down lagi..heehhhe

Mase dlm pantang, saye takde makan jamu or air akar kayu or pilis ke param ke ape..due to personal matters mentioned above, saye takde mase or malas nak amik kesah pasal kesihatan diri sendiri..nak pakai bengkung pon malas..sekadar letak minyak panas sahaja di perut..lagipon dua minggu pertama tu, saye cepat rase panas, lebey teruk dari mase mengandung ari tu..tido pon berpeluh2..sedangkan pasang aircond..opppsss..hahahha
Seb baek badan tak masuk angin..my only strength mase tu were support fr husband..dan jugak Hakim..

Didn’t I tell u yg saye beli set bersalin NR?hanye beberape item je yg saye betul2 pakai..like minyak herbanika, uncang cuci dan lulur..yg laen..harem tak sentuh..terkilan jugak tak makan pil phytonatal..but my hakim got jaundice pada hari yg ke 11…kesian tgk dia senyap je..tak aktif tetibe..so saye tangguhkan makan pil tu..pestu tangguh lagi sbb takut susu merundum..sampai hari ke 60..so sampai ke sudah saye tak makan..huhuhu

Sebab saye tak suke pantang, so I just made it short..30 hari cukup! Haha..lagipon mase mengandung ari tu, mmg saye ingat berpantang adalah 30 hari..hehehe..so hari ke 31, which was hari raya..so saya makan ape yg saye nak makan..hati senang =D
But I do still pantang ais dan air sejuk…yg ni sy tak kesah sgt..mmg sy suke minum air kosong..not ais kosong..hehehe


Hakim mase dlm pantang was well-behaved..takde nak melalak sakan..senang nak jaga dia..Cuma dia suka sgt berjaga malam..malam2 adelah waktu dia nak main..sampai ke sahur..huhu..slalu kejut tok n tokwannye bangun sahur..hehehe..seb baek dua tiga hari before raye, dia dah kurang sket berjaga..klu tidak..harus dua beranak ni tido sampai ke tgh hari di hari raya..hahaha

Hakim jugak kuat minum..bile dah fully breastfeed, his demand was almost every hour, siang dan malam..sebab tu saye tak sempat nak pump mase dlm pantang (lagipon malas..hahahha)..i treasure every single second spent with him..suke sgt mimik muka yg dia slalu buat mase awal2 dulu..skang dia dah tak buat dah muke cemtu..rindu pulak..huhu..teringat pulak mase mula2 saye mandikan dia..he was 6 days old..ouuchhh..seb baek hakim suke mandi..jarang dia melalak..slalunye senyap..kadang2 senyum bile masuk dlm bathtub..huhu.

Hakim is a tough boy..setiap kali kne cucuk (utk check jaundice or bile injection)..dia menangis kejap je..takde meraung sakan..uminye je risau and kesian lebey2 tgk babynye kne cucuk..hihihihi

Ok tu jeh update.. ::grin::

vendredi 21 octobre 2011

pengalaman bengkak susu

Dalam pantang, saye takde pengalaman bengkak susu..eventho susu banyak..tp tak pnah bengkak..pada awal2 tu pulak..mmg takde susu, nenen pon lembikk jah..huhuhu
Bile saye di kelantan, my mom ask me to stim..kat umah mmg ade stimmer yg besar tu..dok dlm stimmer for about 15 mins sambil periuk kat bawah tu mendidihkan air akar kayu. Rasenye mmg perghhh..panas!! berpeluh2 satu badan..kain basahan mmg lencun..tp yg best..i noticed susu bertambah sejak dari situ..maybe stim tu unplugged mane2 yg tersumbat kot..dan akibatnye, malam tu saye tido (saye stim bdn time petang)..baju t-shirt saye basah lencun dibhagian hadapan tanpa saye sedari..huhuhu..
Kini dah dua bulan lebey my nenen successfully supply milk to my lil hakim..dan dia bekerja makin keras sejak saye mengepam..poor them..kadang2 tu terpk jugak..camne kah bengkak susu tu..sbb tak pnah rase kan..mase mengandung dulu, saye siap beli tuam lagi, dah org kate soh beli utk hilang bengkak susu ni..tp tak terpakai pon..
But last week, saye asik terpk nak “Servis” both breasts dgn menuam ..kot2 bleh tambahkan lagi susu ke..tp tak terbuat2..sampai le semalam..kisahnye..
I woke up at 1.30 to nurse hakim..mule2 bagi belah kanan dulu..but he was fussy..asik dok hisap lepas hisap lepas..so I tot yg belah kanan tu dah kosong..so tukar ke belah kiri..punye dia hisap sampai tertido
Then terbangun lagi at 2.30..so kasi lah belah kanan pulak..lagipon saye rase belah kanan ni berat semacam..tp Hakim macam tak puas minum..instead of tido, dia terus bukak mata pandang saye..huhu kesiann..since dua2 dah terjaga..so saye letak je dia kat babycot dan onkan tv..mase nak tunduk tu..tetibe rase sakit kat breast kanan..ouchh..bile tekan2..mak aihh kerasnyee dan berketul2 di bhgn atas breast..tekan plak blah kiri..uikk..lembik normal jee..bile nak angkat tangan kanan..mmg sakit wooo..
So I said, ni kot bengkak susu..so gigih pegi amik tuam utk tuamkan breast…tuam punye tuam punye tuam dekat 30 mins..rase cam dah lembik sket..but still lg keras dari sebelah kiri..tak bleh jadi ni..so saye try pump..uiks..takde susu kuar..hakim minum abiskah??pump for about 15 mins, takde kuar jugak..breast pulak makin sakit dan makin beratt..wooo nak nangis dah time ni..so saye tuam lagi sekali..konon2nye nak unplugged mane2 saluran tersumbat kat dalam tu..pestu kasi Hakim menyusu belah kanan tu..sbb org kate baby sucks better than a pump..but still Hakim cam sedut angin je..takde pon bunyi dia menelan..breast makin berat dan sakit..Hakim pulak merengek nak susu..so terpakse kasi belah kiri sampai dia tertido kekenyangan..
Since dia dah tido, saye pon try la jugak nak tido..but cannot maa..so nak tak nak..i had to resolve the prob..lagipon saye rase sakitnye makin bertambah..kalau tunggu pagi esok..sure tak tergerak tgn ni..n kalut nak gi office pulak..
It was 4am n skali lagi saye tried to pump..tp susu tetap tak keluar..(ade Cuma setitik dua saje)..sedangkan breast sgt berat, compared to yg belah kiri yg baru Hakim kosongkan..saya tried urut..tak jalan jugak..hampir nak give up dah..sbb tak tau nak buat ape..and then saye terpk nak tgk my nipple..dan ternampak ade warna putih kat bhgn atas nipple..org kate tu tandanya liang tersumbat..so saye korek/picit/bersihkan sampai yg putih tu takde..and pump semula..skali susu memancut2 keluar..dari liang itu sahaja!
Makin lama saye pump, bengkak tu surut..fuhhhh..lega rase..saye tunggu sampai ia kosong..then baru sambung balik tido..pagi ni, bangun..dah takde rase sakit..huhuhu
Yang saye kurang paham, mengape susu just kuar dari liang itu sahaja..so bile google2..terjumpe article yg saye kasi link dlm previous entry. Article tu ckp:
When you compare the breast to a bathtub, it’s important to understand that each breast has multiple lobes, so there are actually multiple individual “bathtubs” within each breast. Different lobes can be in different stages according to their degree of fullness, which is why we can never really say that the breast is completely empty.
So in my case, lobes lain dah lame kosong..yg tinggal hanya yg bengkak itu je..tu pasal bile pump..susu dari situ je keluar..dan bengkak makin surut
Moral of the story: eventho baby slalu direct feed, nipple tu kne bersihkan jugak..n unplugged mane yg patut..huhuhu..so slalu le servicekan breast anda =)

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

mercredi 19 octobre 2011

Breastfeeding

Disclaimer: I am not an expert in breastfeeding..cerita di sini hanyalah based on my experience or based on kawan2 punye experience..hehehe..and I don’t care if u are 100%pro-BM or 50%pro-BM or 100%pro-FM..all decisions taken regarding this matter are for Hakim’s interest..kindly do not judge or be rude if they are not aligned with what u believe.

Susu saye tak kuar pada hari pertama kelahiran Hakim..dan jugak untuk hari2 berikutnye..mase kat hospital, doktor dok picit2 breast saye..but to no avail..mmg setitik pon tarak..apetah lagi kolustrum..so I got no choice, kasi formula milk..but doktor pesan soh Hakim breastfeed dulu (eventho takde susu) for about 15mins at each breast utk stimulate penghasilan susu, baru kasi FM..

Hari ke-6, makcik yg jaga saye dlm pantang tu picit2 and urut2 lagi, baru le nampak susu..setitik and just ade satu liang je..huhuhu..hati saye gembira bukan kepalang eventho susu masih sedikit..at least usaha untuk stimulate penghasilan susu berhasil..

Hari ke-12 was the last day umi Hakim top up dgn susu FM..bile nampak Hakim dah kenyang dgn minum susu badan, saye terus stop walaupon baru je beli satu tin susu bersaiz sederhana besar..sampai lani tak sentuh2 n masih berbaki dlm Tupperware..huhuhu..

Bile susu dah banyak, saye mule rase let-down..which is a bit painful..macam air terjun mencurah2 dari bahu..huhu..and hakim pulak tersedak2 setiap kali let-down..kesian sgt dia…dan saye pulak panic takut susu masuk dlm paru2..dah le time dia minum susu mesti berbunyi..cam ade lendir dlm tekak dia gitu..i was so worried about it..pestu pegi pulak bace pasal bayi mati tersedak susu..lagi le saye risau..but dr said, it is normal,,lendir tu adalah sisa baki air ketuban,,dan akan hilang nanti..

So alhamdulillah, saye dah dapat fully breastfeed my lil Hakim..rezeki susu Hakim mmg mencurah2 since then..saye start pump susu and buat stock ketika dua minggu sebelum bekerja..i bought spectra 3 breastpump..and it works wonderfully. Saya tried to have 4 pump sessions everyday..which are 6am, 10pm, 1pm and 4pm..dan selalunye saya akan pump selepas Hakim selesai menyusu..so kadang2 termiss one session..hehehe..time weekend lagi le..asik keluar berjalan je..mmg tak sempat nak pump…bile dah masuk kerja, saye keep the same schedule..4 sessions each day..alhamdulillah.. cukup untuk Hakim minum the next day dan jugak untuk buat stock..last week, walid Hakim dah belikan upright freezer..legaaa..dah tak payah pening2 camne nak simpan susu..huhuhu

I don’t take any supplement yet..tapi ade beli dah botol pil fenugreek, in case susu tetibe merundum..saye ingat nak beli Shaklee jugak..tp bukan untuk increase milk, tp utk kasi tenaga dan kasi badan sihat..mmg saye kepenatan sejak menjadi ibu ni..so any testimonials from Shaklee users?or perhaps, any recommended supplement utk boost our energy?

Btw..saye ade soalan..baby 2 bulan selalunye minum berape oz ek? My Hakim currently consumes only 9oz je bile dia dok ngan pengasuh..i packed 3oz in each bottle..so roughly..dia minum 3 kali je sehari?awat dgn saye cam nak nenen slalu jehh..haihh risauuu btoll..risau takut dia tak cukup minum..risau takut pengasuh pepandai top up FM sesuka hati tanpa pengetahuan saya…

p/s: i had no clue on how our breasts work to produce milk..had a lot of questions about it..dan slalunye saye tanya my colleague, Farha..heheh ..mase dlm pantang tu, sket2 tepon/msg/chat dia, heheh..thanks a lot babe..sorry le klu ganggu hang buat kije ekk..hehhe..btw, this morning, I found this article..and it explains in details about milk production, dan soalan2 saye terjawab bile bace article ni..worth a read..have fun reading!

mardi 18 octobre 2011

Kembali bersiaran..insya-Allah

Hi guyss (tiru gaye ceo company saye..hehe)

dah lame saye tak berblogging kan?hihihihi
sorry mate..takde mase and takde mood actually
ari ni je baru terdetik hati nak buat ticker utk hakim dan jugak update blog

to new mommies yg saye terlepas nak wish sejak ramadhan ari tu lagi
congratulations to u!!!
i still follow blog2 korang..just bace je la..nak mengomen mmg tak cukup tgn utk menaip..hihi

introducing my lil prince:

muhammad amirul hakim (muhammad pemimpin yg bijaksana)
dob: 1 august 2011 @ 1 Ramadhan 1432H
pob: Darul Ehsan Medical Center
weight: 3.56kg

his latest picture, taken last Saturday..owh his current weight is 6.25kg! hehe
skang sgt very the talkative..malam2 tanak tido..slalu ajak umi & walidnye borak sampai kol 3-4 pagi..huhuhu

mardi 9 août 2011

1 Ramadhan al-Mubarak

4.30am: I woke up to pee..once it was done..i just realised that my underwear was wet..
I was like..haa?saye terkencing time tido kah? it puzzled me a bit..so bile kuar toilet..saye tak terus tido..dok atas kerusi sambil termenung
and suddenly..glupp..something kuar dari bawah..i was pretty sure that i didnt pee (as i just did a few mins before)..tp my chair went wet as well
now it puzzled me a bit more..air ketuban pecah kah?tp klu ikutkan cite Friends, bile Phoebe pecah air ketuban..haa..mencurah2 ko..
my hubby woke up..and he was surprised seeing my face yg agak panik dan hairan..so i told him wat happened..dia punye relax..asking me to wear pad and said, nanti kite tgk camne..haha
alang2 dua dah tersedar..saye turun bawah to prepare food for sahur..
mase bersahur, saye perasan perut dah belakang dah start sakit..but very2 the mild one..

5.45am: habis sahur, i went to the toilet to check my pad..and yes..it was wet and got blood as well..lagi le membuntang biji mata saya terkejut..huhuhu
told hubby..but he said no need to worry..nanti pagi kang kite pegi hospital..and then dia sambung tido..hahha..takpe lah..kasi chance..kang klu betul nak beranak..dia plak ngantuk2..susah jugak kan =)
as for me..mmg saye tak dapat tido dah..saye packed all my toilettries..lengkapkan all my grab bags..sempat bace surah Maryam (teringat kat Balkidz :D) selepas solat subuh
and bersiap macam nak pegi kije..buleh?huhuhuhu..time ni sakit makin terase..but still controllable..and i didnt bother to check the time interval..my main concern was..if it was air ketuban..kenape ade blood stain..risau plak takut baby ade prob

8.00am: bertolak ke DEMC..KESAS plak jammed..hadoii..seb baek LKSA tu dekat jeh..

8.15am: sampai kat DEMC..waited for hubby to park the car first..and we walked together to O&G room..Dr Norleen dah pesan, kalu ade pepe, terus pegi ke Labour Room..but we couldnt remember where it is, and we wasnt sure if we should go to LR or not..
so tanye staff kat O&G waiting room..dia ckp mmg sy kne pegi LR terus..then she offered wheelchair, which i reclined..hairan staff tu kejap as i still can walk normally..siap tanye..takde sakit2 ke puan...huhuhu

8.20am: sampai LR..told one of the midwives about my condition, we were directly brought to the nearest available room ..midwife tu buat CTG..she said..baby nampak ok..and contraction awak ni cam biase2 je..betul ke pecah air ketuban? hahaha..bleh plak midwife tu tanak percaye..hadoii
but in order to ensure, she did the VE..and it didnt hurt at all..maybe tangan akak tu kecik kot..ngeeeee...result, opening dah 3 cm..confirm kne admitted, and mmg confirm kne admitted..i smiled :D
the midwife told us that she will inform Dr Norleen, and she brief hubby about the admission procedure..dan saya pulak..dok senyum sorang2..gembira..yeay yeay baby nak kuar (sakit blom terase sgt)

9.00am: hubby dah siap pegi register..midwife ckp dia akan masukkan drip Pitocine utk cepatkan beranak..dlm kepala saye..if 1cm=1jam..petang karang le beranak ni..tp dia ckp ..maybe by noon baby dah kuar..
we got a lot of sms and calls from relatives and friends, once we updated them about my current status. time ni, klu ckp tepon tu siap bleh gelak2 lagi ha..amik2 gambar..hehhee..sempat breakfast nasi goreng cina kat dlm LR..bulehh?licin sepinggan tauu..sedapp
hahahahhha..midwife tanye if saye dah membuang air besar ari ni..and i said yes..rite after sahur..so no need for me to amik ubat utk membuang air besar.yeay.then she asked me whether i nak amik epidural ke idak..as kne mintak awal2..saye ckp nak try dulu..klu tak tahan, baru nak request. Start dari sini jugak..saye mule minum air selusuh yg mak mentua kasi..bergilir2 ngan air zamzam sampai ke habis proses bersalin

10.00am: midwife dtg utk masukkan drip..i senyum jee..as long as dapat jumpe baby kann..

10.10am: muke start berkerut..sakit yg sungguh menyucuk2..siap rase nak terberak kat situ jugak (nyesal kejap abiskan nasi goreng sepinggan tadi..hihi)..the pain was so tense..and non stop!!hubby started bisikkan zikir dan doa nabi yunus ke telinga saya..ya Allah..rase bertuah sgt he was around.

10.20am: saye menahan for about 10 mins..then rayu kat hubby so panggil midwife, ckp saye nak membuang
midwife terkejut..sbb klu sakit nak membuang tu means dah opening 10cm..so dia buat VE..baru 4cm katanya..saye rayu lagi kat hubby..ckp sakit sgtt..nak epidural buleh..but midwife tak kasi..she said bukaan saye ni cepat..10cm will only take a couple of hours..siap ulang lg ckp by noon dah beranak dah ni..huhu..then dia tgk kat graph CTG..katanya contraction saye was every 2 mins..tu yg sakit tak brenti tuh..memandangkan Dr Norleen dlm OT room skang ni, dia slowkan drip saye..so that bukaan kat bawah tu takde cepat sgt. (bleh plak cemtuu..hahha)
so my contraction came every 4 mins, and she taught me on how to use Etanox..dan mulut saye tak henti2 membaca doa nabi yunus, yang tak henti2 dibisikkan oleh hubby di telinga.

10.45am: saye menggunakan etanox se-max yg mungkin..seperti kata midwife tu, dtg je contraction, sedut Etanox..actually gas ni tak hilangkan rase sakit..cume mase contraction dtg tu, saye fokus fikiran utk menyedut gas tu dgn betul..which is tarik nafas panjang2..dan hembus..and tarik lagii..hembus..sampai contraction tu hilang..effect gas ni, buat saye a bit lalok..imej jam kat dinding terbentuk menjadi dua..sakit tu mmg sakit..but i still could smile to my hubby..cium tgn dia..to assure him that i was ok despite the pain (owh i really love him much)

11.00am: midwife dtg buat VE..err dah 7cm katanya..terbuntang lagi mate saye..that was so quick!40 mins ago baru 4cm!so btul le kate midwife tu tadi..alhamdulillah tak jadi amik epidural..klu tak, mmg rugi le sgt..thanks midwife, sbb berkeras dan tak ikut rayuan saye..huhuhu

11.20am: VE lagi..opening dah 9cm..so she taught me to push..and it wasnt that easy..actually, bile contraction dtg..u have to tarik nafas panjang2..pestu tahan nafas, sambil u teran kat bawah tu macam nak berak..tahan sampai u semput..then baru hembus..u got to do this twice for each contraction..semput ok!..cam tak nyempat pon nak sedut oksigen..yang jadi mangsa was tangan my hubby..as saye genggam kuat sgt..midwife saw this..and soh saye pegang kat pemegang kat katil..huhu

11.30am: Dr Norleen dtg..opening dah 10cm..so the real tarik, tahan, teran dan hembus berlansung..sakit contraction?ntah hilang ke mana..frankly saye tak ingat dan tak rase contraction dah mase tu..as fikiran tgh concentrate utk meneran dgn berjaya..saye hanya ikut guide suara midwife yg ckp bile contraction tu dtg.

12.04pm: i struggled for almost 30 mins..and then plop..rase baby meluncur keluar..terdengar suara Dr memberi salam..dan suara hubby memanggil nama baby..i knew he was happy..dikucupnye dahi saye..dan diucapnya terima kasih..saye pulak..mengigil2..tangan masih kejap memegang pemegang tadi..sambil mulut tak putus2 menyebut allahuakbar (rasenye dekat 10 mins jugak saye cemtu)..serious mmg mengigil..dan saye bernafas dgn laju..the newborn baby was put on my chest for a while before being wash up. and then mule lah proses membuang uri dan menjahit...yg ni bg saye..sakit! siap sedut balik Entanox..buleh?huuhuhu

12.30pm: sume dah setel..tinggal me and hubby..a few mins later, midwife dtg bawak baby..but i was too tired..and badan still mengigil2..hanya mampu pandang n senyum je..then mata tertutup

1.20pm: sempat panggil hubby..ckp yg saya nak muntah..and cun2 je hubby hulurkan bekas..teruss uweeekk on da spot. midwife ckp tu effect dari Entanox..saye terlebey sedut katanya..hehhe senyum je la kat midwife tu..yg pasti i like that gas very much

2.30pm: midwife dtg..utk check kat bawah if ade lagi sisa2 uri..saye nak protes..sbb baru lepas jahitkan..sure sakit..tp memandangkan keadaan yg lemah..n badan still gigil (saye rase otot2 dan urat2 kat dlm badan tgh bergetar gitu)..saye diamkan..seb baek tak sakit sgt..fuhh..and then midwife tekan perut..dia ramas perut tu macam perah kain..darah laju je kuar kat bawah tu..perghhh

3.30pm: admitted to ward. lega sgt..saye dpt berehat..hubby pon dpt berehat

itulah pengalaman bersalin saye..alhamdulillah..Allah sangat permudahkan urusan saya..dari mengandungkan our lil prince sampai ke bersalin..syukran ya Allah..

effect gigil2 tu berlarutan sampai ke petang..after tu barulah rase bertenaga sket..the hardest part was to go to pee..takutttt..nak berak sah2 lagi takut..ni nak kencing pon rase cuak..nak bersihkan part kat bawah tu pon cam ngerii..huhuhuhu

saye terlupe untuk mandi wiladah..sampai hari ketiga baru teringat..and mandi..huhuhu

to visitors yg nak lawat new mommie ni, pls jgn dtg rite after org tu beranak..coz she needs a good long rest..and satu lagi..jgn le call bile the expected mommy msg dia dah dlm labour room..coz bile contraction mkn kuat,neither she nor her hubby could answer any call..i got one phone call at 12 pm..ms tu mmg bz gile and saye rase kepala baby dah kuar sbb rase ade bende stuck kat bawah tu..our mistake, forgot to silence my hp..as a result, konsentrasi terganggu..huhuuh

other than that..sume ok..i love DEMC so much..highly recommended =)

1 hari menjelang Ramadhan

it was Sunday 31st July..i was officially overdue one day
and i felt nothing..mood keciwe lagi..
but i didnt bother to put any status at facebook anymore
wat did we do that day ek?

lets see..pagi tu rasenye pegi pasar seksyen 6
beli barang2 mentah..dah jugak sume barang2 utk confinement (requested by Shadira)
had nasi lemak as breakfast at Seksyen 2
and i cooked ayam kurma for hubby...bleh simpan dlm peti utk hubby bersahur bile saye balik berpantang
he loves roti canai cecah kuah kurma (roti canai tu beli yg frozen punye)
so dapat la stock tiga tupperware kecik for him
mlm plak..we went for terawih..
alhamdulillah..sempat jugak saya berterawih this year bersama our lil prince

2 hari menjelang ramadhan


it was Saturday 30th July..my expected due date EDD
I woke up early in the morning, expecting some cramps ke ape
tp nan hado..still tade rase sakit..mood keciwe
put a status about this at my FB..dpt moral support from friends and relatives
lega kejap..takpe lah..baby tak mo kuar lagi..still nak dok lam perut umi dia..

after having lunch with my hubby n his siblings at seksyen 7,
we went to Sunway Pyramid..
there was a long Q to enter the car park,
so we decided to park our car kat area umah org, opposite to Sunway
saya siap panjat jejantas lagi haa..huhu
we walked and walked for a couple of hours kat Sunway..
tade shopping ape pon..sbb ari jumaat tu dah shopping kat Parenthood Expo!
hahahhaa..tercapai jugak niat dihati utk pegi ke expo tu.. :D

balik umah..terus bersiap utk pegi ke kuala selangor
sbb nak gi makan seafood with hubby's siblings
i'd never been to that area before..cam jakun pon ade..huhu
the place was packed with people..11.30 mlm baru dapat makan ok!
mlm tu, bile sampai rumah..flat gilee
tp sblm tido, sempat berharap..pagi esok bangun dah ade tanda utk beranak

vendredi 29 juillet 2011

40 weeks.

i mark my 40 weeks of pregnancy today..and still no sign of labour..hehhee
baby behaves normally as he always do
nak tunggu puasa ye sayang?

anyhow..i did my weekly check up last wednesday..
sume baek2 ajee..
berat baby pon tak berubah banyak..still around 3kg
dr norleen kasi chance tunggu sampai 4hb august
then baru buat decision tarikh utk induction..
for the time being, she requested me to monitor baby's movement
10 movements within 12 hours


next tuesday, my parents akan dtg berkampung disini
so i plan, nak start cuti dah kot..
lagipon i dah start mengah2 dah..eventho for a short walking distance..

on the other hand, parenthood expo kat midvalley start ari ni
so sesape yg pegi..take care..bawak mineral water ek..coz sure ramai gile org kat sane
dan utk melancarkan perjalanan shopping anda..bring ur own list of things to buy
klu sempat, survey dulu harga secara online (skang pon tgh sale gile kan)
then compares the price
barang kat expo tak semestinya murah ye =)

last but not least: to mummy Yaya and mummy Yun
congrats on your wonderful newborn boy!

mardi 26 juillet 2011

Dealing with late pregnancy (from TheBump)

I'm going absolutely crazy waiting for this baby to come out. Is there anything I can do?

The Bump Expert

Here’s an answer you won’t like: Not really. Home remedies, from walking to sex to spicy food to mopping the kitchen floor, are harmless -- but most often ineffective. Other strategies (think herbal supplements, nipple stimulation and castor oil) can work, but might bring on killer contractions that can be dangerous to your baby and super-painful to you. Don't try anything without your midwife or doctor’s advice. Most doctors will recommend inducing labor by 41 or 42 weeks, so the end is in sight.

You’ve heard it before, but we’ll say it again: Use this time to take care of you, before you have to take care of baby. Sleep, read, go to the movies -- anything that distracts you from the Big Waiting Game. Oh, and it’s a good idea to turn off the ringer on your phone and let voice mail take the calls. Nothing’s more annoying right now than 101 calls asking where that baby is.


I received it in my weekly newsletter from TheBump..huhuhu

so now I am more calm..not too anxious thinking about when my lil prince is going to see us..

I also talked to my sister, which also makes me more relax and focus..

She delivered her 2 babies at the UK..and according to her, her midwife mmg ade ckp..if everything is ok, mommies bleh tunggu till 42 weeks..then baru consider induction

She also advised me to enjoy my very last days before being a mommy..especially spend more time with hubby as my life will change once the baby is born..

and one of my besties informed me that one of our friend delivered her baby at 42 weeks..and it was a normal labour.


So we have the answer for tomorrow's check up: as long as baby's health is not an issue, we will wait till the baby is ready to meet us. =)


p/s: my EDD is this saturday..tp buat entry gaya cam dah overdue..hahhhahaa..over sungguh

lundi 25 juillet 2011

39 weeks and 3 days

wahh lamenye tak update
and lamenye tak blogwalking
sorry guys..i was super duper bz last week
tried to finish my circuit design (yakin je weekend lepas baby akan kuar..hahha)
but nan hado ye..circuit tak siap..baby pon comfortably resting in my womb huhuhu

ok..first of all
update psl check up last week
baby dah 3kg
everything seems to be fine insya-Allah
i did the CTG
and both of us (me n hubby) were excited to see our little prince's heart beat jumped from 138 to 156 when he made his little movement..(ntah pepekan)
doc asked me whether we would like to speed things up or just wait
both of us were seriously blank tak tau nak ckp pe
saye pandang hubby and hubby pandang saye
ni le natijahnye tak pnah discuss pepe pon about this..hahha

melihatkan keadaan kami yg tak prepare dgn jawapan,
the doc said, i can wait till 42 weeks
we will see the progress during the next check up which is this coming wednesday
tp saye pon tak sure ape nak jawab actually
shud i go for induction..or wait for normal labour?

it is now 39 weeks and 3 days
and there is still no sign..at all
our little prince loves my womb very much i guess..hehhehe
there is no show, no contraction (not even braxton hicks) or no water break
i started to have loose bowel movement since last week..that's all
huhuhuhu

last Saturday, we did the spring cleaning
prepared our home to welcome our little prince
so from kitchen to guest room, everything is in clean, neat and tidy condition thanks to me
while my hubby took care of our yard

and yesterday..we went for windows shop at midvalley the whole afternoon
there was nothing to buy for our baby as we already bought everything
just i thought it would be a very good exercise to speed up the labour
tapi nan hadoo jugak..hahahha

so here i am today
in my office..blogging and googling about anything related to labour
thank god my boss is not here..otherwise i would already work on my circuit
phewwww..

p/s: baby sayang..u can come out whenever you are ready..as both of us are ready to see ya, sweetheart =)

vendredi 8 juillet 2011

Kisah stroller

Hehehhehehheee
Tersenyum saye sorang2 klu ingatkan kisah pasal stroller
Sbb kenangannya sgt manis dan indah
As you all perhaps already knew..stroller ni mmg takde dlm emergency list saye
Sbb my sis dah kasi stroller yg dia pkai utk my nephews
Me and hubby sgt2 berterima kasih la kat my sis
Sbb dah dapat mengurangkan budget kami
But as a guy..of course bende yg menarik perhatian hubby saye setiap kali pegi kedai bayi adalah gadgets
And stroller adalah antara barang yg dia akan “pegang-pegang”, “tengok-tengok”, “intai-intai”
Klu bleh test drive, I bet he will do it too..hihihihi
So mase our first visit to LittleWhiz..dia dah jato chenta ngan Quinny Senzz
Mase tu discounted price was about rm1588 if im not mistaken
Saye mmg dah lame jato chenta..tp menyedari kemampuan yg tidak berapa nak mampu (hahaha)
So just pandang dari jauh la
And since then, he started googling about Quinny..dari Buzz to Zapp extra :D
And since then jugak, each time masuk tempat barangan baby, kompem dia akan spend masa bersama stroller..siap tanye soklan lagi kpd salesman..tak kesah stroller ape, Combi ke, Graco ke, SweetCherry ke..sume dia tanye..hehehhe
Last week, balik dari office, kami sampai ke kawasan perumahan kami agak awal..around 6.30 petang
Slalunye kami akan makan malam dulu baru balik (ya ampun..sy jarang masak weekdays)
Tetapi memandangkan ari tu saye berpuasa, so he said, why not kite pegi Jusco Bukit Tinggi..so I said ok
Sampai Jusco, rupa2nya ade sale, termasuklah stroller
And kat situ, if im not mistaken, ade SweetCherry and Graco je kot
Then ade dua tiga design SweetCherry ni lebey kurang cam Quinny
Saye awal2 dah ckp NO to stroller yg bertayar besar..as takkan muat dlm kereta kami yg kecik ituu..huhuhu
And another criteria is stroller tu bleh fully recline..so sesuai utk newborn..dan jugak klu dah besar..budak pon selesa nak tido la kan..
So both of us berkenan kat SCR 8. The thing is..mase tu stock plak abees..yg ade hanya display sahaja..makcik jurujual situ mmg baek gile la..dia ckp weekend ni baru stock sampai..
Balik umah..i asked my hubby..nak beli ke stroller..and he answered..tgk2 ajee..huhu
But last Saturday..after doing our asar prayer, dia ajak pegi Jusco Bukit Tinggi lagi..jeng jeng jeng
And we spent more than one hour depan stroller2 tu..hahha
Sebabnye..hubby mmg decide nak beli stroller..and saye pulak berkenan kat SCR 5 sbb nampak sgt smart n bergaya..(apentah2 punye alas an)

Cume probnye..tayar belakangnye mmg besar..and lipatan stroller tu pon besar..compares to SCR 8 where lipatan nye sgt kecik n compact.
Selepas penat angkut, lipat, bukak balik and test bawak stroller jalan2..hahahhha..we decided to stick to SCR 8..which is suitable for newborn till 4 years..dan jugak nampak more spacious than SCR 5.
seb baek jurujual SweetCherry tu sungguh baek n sabar melayan kami..huhu
So goodbye Quinny..mmg tade jodoh lah dgn kamu..u r too expensive while SCR 8 is 5 times cheaper than u..huhuhu
Now we have red SCR 8 for our little baby..thanks to hubby’s Maybank treats points that we redeemed to Jusco Cash Voucher..so the damage was pretty much small =)


By the way, we bought baby swing for our little baby too..as well playmat
Both were chosen and bought by my hubby during our second visit to LittleWhiz.. seriously, I’m blessed to see him excited doing shopping for our baby..thank you Allah for this jodoh.
*dah tak tau nak shopping ape dah..huhuhuhu


Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

jeudi 7 juillet 2011

Update on check up (37 weeks)

Nothing much to say

My weight remains the same (yeay!)

My baby is now 2.8kg (owhh my!)

My BP was ok: 119/79 if im not mistaken

My urine pon nice

So far, alhamdulillah

But..he’s not engaged yet..should I be worried about it?

I already set dates for next check ups..which are on the 18th and 27th.

Dr norleen told me that I will do the CTG during the check ups. Excited plak rase..hehe

Ya Allah..permudahkan urusan dan proses hamba Mu ini untuk bersalin nanti..dan semoga bayi yang dilahirkan dalam keadaan sihat tanpa sebarang komplikasi. Amin.

After the check up and after having our dinner at Hakim’s, we went home for a shower..and then went to Summit..to watch Transformers..ngee ngee ngee

The movie was ok la..but I still want Megan Fox!

My baby was actively moving during the last hour of the movie

Not sure whether it was due to the sound which was too loud, or it was his time to be active (normally I already fall asleep around that hour..hehhhee)

But I did put my shawl and hubby’s jacket around my bump in order to absorb the sound wave..huhuhu

Sorry honey if u didn’t feel comfortable last nite..that wud be my second last movie (owh yess..i have to watch Harry Potter next week!)

After that..i am going to retire from watching movies and take a good care of you..

En attendant, be safe and be good =)

lundi 4 juillet 2011

update on 36 weeks

Wahhh..dah 36 weeks babe!..9 bulan!!macam tak percaye je

Dub dab dub dab dub dab.. :D

I was so bz last week

Too much of trainings..and too much of meetings

Sigh..nak buek camno..project baru nak kick off

And lagi dua tiga minggu..i wud be on maternity leave

Bos mane tak pening kan..haha

Anyhow..ape yg saye nak update psl my pregnancy ek

Nothing much..cume saye notice baby kurang sket dah bergerak

Maybe sbb dah tak banyak space kot

Sgt2 menunggu my check up this Wednesday

Nak tau berat baby dah berape kg..huhuhu

On the other hand..i am under attack by stretch marks

Start naik mase 8 bulan kot

Tu pon kat bhgn bawah perut

Tp skang ni..kat peha dah ade..kat bontot pon dah ade

Cume tak banyak and kulit tak semerekah cam kat perut la

Dia timbul sket2 je..and kulit still smooth

Fuh fuh..gigih skang nak letak lotion..harap2 berjaye la..huhu

Jari jemari saye dah start kebas2

Especially time tido..bile jari tak bergerak

So when I wake up n gengam tangan..sakitnye sgt terase..huhuhu

Pasal grab bags plak..more or less saye dah siapkan kot

Siap kasi list kat hubby what shud he bring once saye admitted to the hospital

I wont put all bags dlm kereta..sb tanak kurma, botol2 air dan juga my breastpump rosak

So saye tinggalkan je kat umah..insya-Allah nanti hubby tulun amikkan.

Update takde kaitan ngan pregnancy:

As project baru nak start..so first task is buat literature review

And ari tu saye terjumpe papers yg ditulis oleh my lecturers..hahha

Mula2 tak perasan..pestu bile tgk list of authors..nampak Y. Le Guennec and B. Cabon

Terbulat mate tau..hahha..siap bace biography diorang lagi tuu

I was like..fuyooooo!

Miss my student life! And I miss grenoble too..

jeudi 23 juin 2011

express your breast milk

I think most of u guys already knew what is express breast milk (EBM) rite?

But I am not sure if you guys realize that to handle EBM is not as simple as ABC..EBM has to be handled with care, otherwise all the nutrients inside will be gone.

Sayangkan..kite nak kasi susu ibu kat anak kite sbb susu ibu adalah yg terbaik..tetapi disebabkan kecuaian dan kekurangan ilmu mengenai cara untuk menguruskan EBM, maka benefits yg diimpikan tidak diperolehi.

Lagi teruk if susu itu is no longer suitable for ur baby.

So I strongly encourage all mommies-to-be to do some research about it..read the articles which are available on the internet..

or simply buy this book: Buku Panduan Penyusuan Untuk Ibu Yang Bekerjaya.


Dalam tu ade pasal camne nak menyusu bayi dgn betul, camne nak perah ebm, nak simpan dan nak guna balik ebm..jadual mengepam utk ibu yg bekerjaya dan a lot more.

Bg saya, buku ini amat berbaloi dan all the essential info pasal penyusuan dan EBM are there.

Price: RM10 You can easily get it at any babystore. I bought mine at Fabulous Mom.

p/s: I dont receive any commission for promoting this book..cuma in my opinion, mommies have to well prepared and have to get correct information about handling ebm.

mercredi 22 juin 2011

Dub dab dup dap ....

Dunt know why lately saye risau takut baby berpusing dan berkedudukan songsang or melintang L

Ya Allah..permudahkan urusan dan proses hamba Mu ini untuk bersalin nanti..semoga baby dan umi nya sehat walafiat. Amin.

mardi 21 juin 2011

40 days..

Another 40 days to go..phewww..time flies very fast..kan?

I remember last year, I did the countdown to become mrs redzuan

And now I am counting days to meet mr Redzuan junior..hihi

My bump has became bigger and I easily get tired everyday

His kicks and movements are wonderful touches, and I am pretty sure that I am going to miss them..owh my

Ok here are a few updates:

My checklist : I tambah satu lagi which is sticker for bottle milk storage..hehhe..setiap bottle tu kne tulis tarikh dan waktu kite express the milk..so have to buy stickers mommies =)

For those who are concerned with her aurat during delivery.. I suggest you to discuss it with your gynae along with your birth plan..I first thought, by having a women gynae, I already secure my aurat..but unexpected happened to my friend where her anaestethist was a man..so utk mengelakkan ianya berlaku..try request awal2..but if tak dapat nak buat camne kan..huhu..but do read these articles : article1 & article2

I just saw some pictures of people that I know who are currently in Paris..and I almost had tear drop..owh my god..i didn’t realize I miss the city that much..hope I could bring my hubby there..amin.

vendredi 17 juin 2011

Adding new stuffs to my checklist

Entry pendek =D

1) Large square container: untuk simpan botol, peralatan pump yg sudah di-sterilize-kan. Tak tahu nak simpan mane actually..and I ingat I dah nak start sterilize those stuffs. So have to buy a container kot..utk letak sume tu..

2) Alcohol swab: my colleague suggested me to buy the alcohol swab..utk mencuci tali pusat baby..dan jugak supaya tali pusat baby cepat putus..dan mengelakkannye dijangkiti kuman. Selalunya hospital akan kasi..tp kuantitinye sedikit..so better beli je..i just read this blog pasal penjagaan tali pusat bayi.


happy friday.

jeudi 16 juin 2011

Check up (34 weeks)

Semalam pegi check up kat DEMC ngan Dr Norleen

I was looking forward for it as my last check was one month ago

Well, everything is fine, alhamdulillah

Except for my feet and fingers which are awfully swollen due to water retention

Baby alhamdulillah sehat jugak

Dah dekat 2.4kg dah..huhuhu

Risau plak takut baby besar..

Tp Dr ckp normal je..huhu

Maknye pulak..mmg terlampau besar la

Sebab naik 3.5kg ! omg !

In my defense, slalunye my check up is early morning..so tak sempat nak breakfast..

But yesterday, it was late evening..harus lah ape yg I makan the whole day tu menyumbang kpd peningkatan berat kan?kan?kan? :D

I weighted my self this morning..and it was less than 3.5kg..seeeee! :D

Tp Dr tak komen pepe pon pasal berat saye

Bp pon normal, and urine pon ok

So sume sehat =)

My due date is now on the 24th July..but Dr kata dia still akan pakai tarikh yg ikut kiraan last period, which is 30th July

She also said, by end of June/early July, I dah kne well prepared la

Not sure what she really meant by that..prepare mentally or physically

Maybe bag2 yg perlu idbawa ke hospital kot..huhuhu

So I got 2 weeks to prepare my bag :D

We also discussed with her about the option to circumcise our newborn baby

According to her, from medical point of view, mmg takde prob lah

So up to the parent to do it earlier (bile baby dah lahir) or wait till he is 4 or 5 years old

We haven’t give our decision yet, still KIV

What say you guys?

(baby gurl pon kne circumcise jugak kan?tak wajib..but digalakkan rite?)

mardi 14 juin 2011

trip to littlewhiz

So we went to LittleWhiz on Sunday =D

The shop is situated at Setia Alam

So takde jauh sgt dr our house la

Niat dihati just nak cuci mate jahh

And mmg kami cuci mata pon

Especially my hubby!!

He has been eying on bouncer/swing for so longg

Slalunye, klu kami masuk kedai baby ni

I akan usha bhgn barang2 baby yg basic2

Like diapers, cloths, bedding etc

While my hubby pegi usha stroller, carseat, and bouncer

Men are more interested in gadgets, don’t they? :p

Well those (stroller, carseat, bouncer) are not in our top priority list

So I thought dia nak cuci mata je la

Skali..dia mmg nak beli!

Especially baby bouncer or baby swing

And apparently he is in love with Quinny’s stroller :ngeee:

I love watching his face when he became that excited..hihi

I am overwhelmed by his joy =)

So I wouldnt say no if he want to buy those gadgets, as he never says no to me when I would like to buy something expensive for our baby (or for myself..haha)

But we haven’t bought them yet.

The prices are reasonable and so tempting

But we would like to wait and do more survey

Lagipon, Quinny yg dia berkenan tu utk baby 6 months and above..

Utk newborn kne tambah maxi cosy..which will make a total damage of 2K

Huhuhuhu

So..we still have time to buy it.

As for baby bouncer/swing, my hubby wanna buy it by hook or by crook before the baby is born.

Well, both of us are more interested in baby swing than baby bouncer

And different models (at littlewhiz) are on sale

Harus la rambang mata kann

So kami blom beli lagi..nak usha kat kedai lain camne

p/s: last nite, I saw him googling about the Quinny strollers and baby swing..to get more review about those products perhaps..love u honey =)

dimanche 12 juin 2011

barang baby and barang mommy

pardon me for being absent
blame the office firewall that blocked my gmail access!
yup..i cudnt open my gmail account at office for a week
luckily the prob was settled (but then i was bz submitting my paper)
hehe banyak pulak alasan yee..

so sorry sgt klu tak reply comments
or tak comment at ur blogs
ade skali tu, i dah siap type panjang2 lagi..skali tak leh nak login gmail
uihhh..mmmg sakittt atii..

anyhow..saye dah 33 minggu =)
alhamdulillah so far ok je
baby's movements makin lame makin obvious
berombak2 perut ni ha
geli2 kat perut pon ade
senak2 kat perut pon ade
hopefully he's doing fine inside
my check up is on this coming wednesday
tu pon hampir nak kne cancel dgn demc sbb dr ade hal..hishh pk2 balik geramm jeh
sbb sepatutnye skang saye punye check up dah 2 kali seminggu
tp sbb susah sgt nak buat appointment..still sebulan sekali :(

on the other hand..i think i dah abis shopping barang baby
i mean barang2 keperluan utk menyambut kelahiran putera terchenta..ewahh
maybe one or two small things left
if saye shopping lagi pesni, mmg bukan keperluan sgt la..mungkin sbb hormon excited nak jadi parents tu sgt tinggi..hihih
(ingat petang ni nak ajak hubby pegi littlewhiz pulak..hahhhaa)

so here's the list of what i have so far: (tak semua saye beli, ade yg org kasi or buat sendiri)
  • Receiving blanket - 2
  • Kain bedung baby (buat sendiri) - 9 helai
  • Bathing set Anakku (small) - 1
  • Baby oil J&J (small) - 1
  • Set sikat bayi - 1
  • Minyak telon cap limau (small) - 1
  • Baby wipes (large) - 1
  • Tuala - 2
  • Nail-clipper - 1
  • Bebola kapas - 4
  • Set bantal & tilam kekabu (from my mom) - 1
  • 2 set sarung bantal & tilam kekabu (from my mom) - 2
  • Bedding set for babycot - 1
  • Babycot (from redzuan's uncle) - 1
  • Blue Liner - 1
  • Rompers (from my sis and sis in law) - byk gile..huhu in different sizes
  • Set baju newborn (long sleeves) - 3
  • Barut baby (S,M, L) - 8
  • Mittens n booties - 6
  • Disposable diaper newborn - 1 of 56 pieces
  • Botol Avent PES 125ml - 3
  • Botol Avent PES 240ml - 3
  • Avent sterelizer (using microwave) - 1
  • Set berus botol - 1
  • Pencuci botol pureen - 2
  • Warmer Avent (from my sis) - 1
  • Breast pump manual Avent (from my sis) - 1
  • Breast pump mini electric Medela (from demc) - 1
  • Autumnz milk storage bag - 2 packs of 12
  • MLO bottle milk storage (from a colleague) - 6
  • Bumble bee bottle milk storage - 10
  • Cottonbud - 1
  • Baby diaper bag - 1
  • Baby carrier (from my sis) - 1
  • Baby carseat (from my sis) -1
  • Baby stroller (from my sis) -1
  • Buku panduan penyusuan ibu bekerjaya - 1
  • Travelling bed with mosquito net - 1
  • Large container/drying rack -1
  • alcohol swab
  • sticker/masking tape for bottle milk storage

so it left me to buy a diaper rash cream and a thermometer..bleh buat alasan utk pegi littlewhiz kan? hehehehhe..owh by the way..megasale start on this wednesday..however, littlewhiz sudah pon on sale right now. I went to fabulousmom yesterday to buy my nursing bras, and they told me, they are going to be on sale next week. so mommies, grab this chance to get ur baby stuff at lower price!

baby stuff that i'm going to buy after my confinement, sbb sy rase mase berpantang, takde pakai mane pon..kan?
  • bag utk breastpump
  • cooler bag
  • ice packs
  • thermos

ni pulak barang maknye yg dah setel:
  • Confinement lady (shadira)
  • Set bersalin NR
  • Stoking tebal
  • Nursing bra
  • Pad for mommies
  • Washable breastpad
  • Medela purelan nipple cream
yang blom setel
  • bekung..heheheh

and i am wodering if i shud by:
  • nursing blouses
  • nipple shields
  • pati ikan haruan (sbb sume org ckp tak sedap..hahha)
  • shaklee breastfeeding set

ade kata nasihat?

jeudi 2 juin 2011

diarrhea in 3rd trimester is a sign of labour?

okay..the question scares hell out of me.

as i said in my previous post..it has been a week (or two) that i have loose stool and have to go to bathroom for 3/4 times a day (sorry for the details). at first, i was happy as i just start taking ferum pills, and i was told that it can cause constipation. Therefor, i start having oat for breakfast, double my fruit intake daily and drink vitagen every morning. I am not sure if my new regime causes the diarrhea..too much fiber perhaps?takkan lah kot.

as my hubby was sick for almost one week..i am worried as well if my antibody cant defense my body, and if i got infected by his virus/bacteria. but so far i am ok..my body temperature is just fine (despite the heat), i have no nausea or fever (alhamdulillah).

on the other hand, i am not sure if it is called as diarrhea, i thought diarrhea ni yg cirit birit with sakit memulas thp kronik. well i dunt have the sakit memulas tu..cuma kerap buang air besar je..camne ehh? nak ckp kne gastroenteritis tu..tak jugak..because i had one before a few years back..and it was painful and saye muntah teruk sgt. so i just thought, there is nothing serious, my body just suke membuang ape yg tak perlu je kot..

it becomes my concern when i found the definition of diarrhea at wiki..where it stated that diarrhea is the condition of having three or more loose or liquid bowel movements per day.
ok definitely i have diarrhea. gullp. my fear is tersalah makan, ade jangkitan salmonella ke ape (nauzubillah) and risau pasal my baby jugak.. but as i said..i takde simpton seperti org yg sakit. camne ek?

and today..i googled about diarrhea & pregnancy..lagi lee saye terkejut badak.
it seems that some of mommies-to-be mmg face prob yg same cam saya..and it seems, it is a way for a body to prepare room for delivery..ok..double, triple gulp.

now i am confused..wat should i do? go and meet my gynae?our appointment is in 2 weeks times. does any mommy have the same prob as me before?

mercredi 1 juin 2011

entering 32 weeks = 8 months

woww..dah masuk 8 bulan..cam tak percayee..another 2 months to go =)

i notice badan saye dah start berubah, like:

1) asik panas slalu..kat opis mmg sentiasa berkipas..thanks to my colleague yg ade kipas angin kecik..so dia kasi sy pinjam..klu tak..harus sy emo sehari suntuk kat opis...huhu..klu kat umah..asik nak berair-cond..tp dua tiga hari lepas..terpakse menahan panas as my hubby caught flu..sian pulak dia hidung sumbat tak leh nafas gara2 air-cond

2)badan cepat letih dan tidak bermaya..lemau sungguh

3) tido dah tak selesa..mengiring ke kiri pon tak kena..mengiring ke kanan pon tak kena..pestu asik bangun mlm to pee

4) setiap kali bangun berdiri dr position duduk or tido, harus rase sakit kat bhgn bawah tu..mmg i have to hold to my desk/bed for a while..baru slow2 berjalan

5) sejak saye amik pil ferum tu kan..saye asik ke toilet untuk membuang..kadang2 satu hari tu 4 kali..pelik pulak..pil ferum ni melawaskan perut ke?bukan ke sebaliknya?

6) nak sujud time solat pon dah susah sket..sebab perut sangkut ngan peha..huhu harus kaki tu dibuka luas sket, utk kasi space kat perut..weekend ari tu..i was too tired mengemas, memasak dan menjaga hubby..nak berdiri pon lutut cam dah terketar2..so i decided to semayang sambil duduk..and ari isnin tu pulak, saye try utk semayang subuh cara normal..dan mase duduk antara dua sujud tu, kaki tetibe cramped..ya Allah nak menangis rase..since that, i decided to tanak manjakan diri lagi dah..selagi mampu mmg saya akan semayang berdiri, which is a good exercise jugak la..bleh meregangkan segala otot2..

7) owh stretch mark dah start menonjol..di bhgn bawah perut..di lipatan lutut, dan di peha..redha je lahh..mula2 tgk ade stretch mark, rase bangga pulak..sbb it proves that im going to be a mommy soon..tp bile tgk lame2..ngerii..mintak2 dia hilang lepas bersalin nanti..huhuhu

8) saye dah bleh rase perut mengeras..or the braxton hicks kan?tak sakit..just bile tekan2..mmg obvious sgt kerasnye..huhuhu

mardi 31 mai 2011

quick update.

1) i am bz like a bee at my work place. there are 2 scientific papers to be sent in june..and i just finished doing the simulation for the first paper..just the simulation tau! paper tak tulis lagi..pestu utk second paper, still tak tau nak tulis pasal ape..adoi..

2) my dearly husband has been ill for a week..he had high fever last week, he was on bed rest for the whole weekend due to flu..and yesterday, he had sever sore throat..nak makan pon tak bole..kesiann..lg2 bile dia komplen lapo..isk..today he is on medical leave..so terpakse saye dtg opis sensorang :(

3) and now, i start to feel weak and tired..lemau gile kat opis ni..rase nak baring je..tp tak ngantuk..pestu lenguh2 badan..especially dari pinggang ke bawah.

4) last nite, i managed to pack my baby's stuff in his bag..tu pon cam tak sure..nak letak baju ape..bape helai nak bawak..err newborn baby bleh pkai baju lengan pendek ngan sluar pendek ke?

5) how about mom's bag? errr...

6) should we sterilize all the new bottles, breast pumps first before using them?

7) for this coming june, i dunt have any plan..except for final shopping for our little baby during the mega sale, and our getaway to Langkawi..havent finalize the plan yet, as we would like to seek dr.'s advice on this matter..klu tak silap, saye dah 35 weeks time pegi langkawi tu..tak sure dr. kasi pegi berjimba ke idak..lagipon i need surat doktor utk dapat naik flight..huhuhu

vendredi 27 mai 2011

antenatal class (part 3)

Sambungan (episod terakhir)

The last session was “breathing techniques during labour” by physiotherapist. Well I am a bit disappointed with this session as we only learned about the exercises that can be done by a pregnancy woman. No breathing techniques were taught. So we did the exercises during the whole session. Most of them can be found in the pregnancy book, and I already practice some of them (ikut kerajinan jugak..hahahha)

On the other hand, the physiotherapist advised all the future mommy to not doing the indicate exercises after 8 months (takut akan mempercepatkan kelahiran baby which is still belum cecah 38 weeks la kan). We were also advised to take a deep breath between each exercise (jgn nak lasak main tibai buat semua serentak).

My comment about the antenatal class:

Overall, me and hubby sgt puas hati la..we learnt a lot..we got new info..yes it is beneficial for both of us..especially my hubby. So my opinion is, this class is a way to expose our hubby to the info related from pregnancy, labour, breastfeeding and how to take care of newborn. Listen to the experts are more convincing than read then interpret by us. My cuak feeling to labour has already lessened by half.

You can also learn about the options/facilities and procedures provided by the hospitals. It might help for your birth plan.

To attend this class, you may wait till you enter second semester. But don’t wait too long..nanti banyak useful info pasal nutrition u akan miss….lagipon nanti lenguh2 plak dok lame2..hehehhe

So if you have time, grab you hubby along and attend the class.

p/s: there was a contest, organized by Mamil Gold that day..and thanks to my hubby’s creativity, we won a Medela mini electric breastpump. Sukaa!