Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mercredi 19 octobre 2011

Breastfeeding

Disclaimer: I am not an expert in breastfeeding..cerita di sini hanyalah based on my experience or based on kawan2 punye experience..hehehe..and I don’t care if u are 100%pro-BM or 50%pro-BM or 100%pro-FM..all decisions taken regarding this matter are for Hakim’s interest..kindly do not judge or be rude if they are not aligned with what u believe.

Susu saye tak kuar pada hari pertama kelahiran Hakim..dan jugak untuk hari2 berikutnye..mase kat hospital, doktor dok picit2 breast saye..but to no avail..mmg setitik pon tarak..apetah lagi kolustrum..so I got no choice, kasi formula milk..but doktor pesan soh Hakim breastfeed dulu (eventho takde susu) for about 15mins at each breast utk stimulate penghasilan susu, baru kasi FM..

Hari ke-6, makcik yg jaga saye dlm pantang tu picit2 and urut2 lagi, baru le nampak susu..setitik and just ade satu liang je..huhuhu..hati saye gembira bukan kepalang eventho susu masih sedikit..at least usaha untuk stimulate penghasilan susu berhasil..

Hari ke-12 was the last day umi Hakim top up dgn susu FM..bile nampak Hakim dah kenyang dgn minum susu badan, saye terus stop walaupon baru je beli satu tin susu bersaiz sederhana besar..sampai lani tak sentuh2 n masih berbaki dlm Tupperware..huhuhu..

Bile susu dah banyak, saye mule rase let-down..which is a bit painful..macam air terjun mencurah2 dari bahu..huhu..and hakim pulak tersedak2 setiap kali let-down..kesian sgt dia…dan saye pulak panic takut susu masuk dlm paru2..dah le time dia minum susu mesti berbunyi..cam ade lendir dlm tekak dia gitu..i was so worried about it..pestu pegi pulak bace pasal bayi mati tersedak susu..lagi le saye risau..but dr said, it is normal,,lendir tu adalah sisa baki air ketuban,,dan akan hilang nanti..

So alhamdulillah, saye dah dapat fully breastfeed my lil Hakim..rezeki susu Hakim mmg mencurah2 since then..saye start pump susu and buat stock ketika dua minggu sebelum bekerja..i bought spectra 3 breastpump..and it works wonderfully. Saya tried to have 4 pump sessions everyday..which are 6am, 10pm, 1pm and 4pm..dan selalunye saya akan pump selepas Hakim selesai menyusu..so kadang2 termiss one session..hehehe..time weekend lagi le..asik keluar berjalan je..mmg tak sempat nak pump…bile dah masuk kerja, saye keep the same schedule..4 sessions each day..alhamdulillah.. cukup untuk Hakim minum the next day dan jugak untuk buat stock..last week, walid Hakim dah belikan upright freezer..legaaa..dah tak payah pening2 camne nak simpan susu..huhuhu

I don’t take any supplement yet..tapi ade beli dah botol pil fenugreek, in case susu tetibe merundum..saye ingat nak beli Shaklee jugak..tp bukan untuk increase milk, tp utk kasi tenaga dan kasi badan sihat..mmg saye kepenatan sejak menjadi ibu ni..so any testimonials from Shaklee users?or perhaps, any recommended supplement utk boost our energy?

Btw..saye ade soalan..baby 2 bulan selalunye minum berape oz ek? My Hakim currently consumes only 9oz je bile dia dok ngan pengasuh..i packed 3oz in each bottle..so roughly..dia minum 3 kali je sehari?awat dgn saye cam nak nenen slalu jehh..haihh risauuu btoll..risau takut dia tak cukup minum..risau takut pengasuh pepandai top up FM sesuka hati tanpa pengetahuan saya…

p/s: i had no clue on how our breasts work to produce milk..had a lot of questions about it..dan slalunye saye tanya my colleague, Farha..heheh ..mase dlm pantang tu, sket2 tepon/msg/chat dia, heheh..thanks a lot babe..sorry le klu ganggu hang buat kije ekk..hehhe..btw, this morning, I found this article..and it explains in details about milk production, dan soalan2 saye terjawab bile bace article ni..worth a read..have fun reading!

4 commentaires:

~YUN~ a dit…

dear,mana nk beli pil fenugreek?my milk production low la..okey x pil tu?

Moose a dit…

amalina, klo nak boost extra energy elok amik vit. b complex. i don't know shaklee is halal or not but if halal is your main concern, amik supplement from safwa health. theirs is guaranteed halal.

i'm taking their EPO, fish oil & multivitamin as well.

Amalina a dit…

yun: pil tu saye beli ngan kawan..tak try lagi..ari tu beli ingatkan susu merundum..mase tu dua hari before start kije..skali bile dtg kije n pump, terlebey2 pulak susu..so sampai lani saye tak makan pon.huhuhu..mommy rayyan jgn give up..insya-allah rezeki susu rayyan ade =)

moose: some shaklee products are halal..refer kepada sijil halal diorang la..hehehe..safwa health cam menarik..but i have to ensure dia tak menggangu susu aku..nanti aku google..thanks sharing =)

fara a dit…

minum longan kering n kurma merah pun boleh increase susu..
n makanlah betik selalu..
n bila buat kari..ltk halba lebey sket (halba tuh fenugreek..)

maybe hakim lg suka direct feeding..sbb tuh bila dgn ko dia minum byk..tp who knows...kita tak dpt sukat pun brapa oz dia minum bila df kan?maybe dia just nak memerap je..hehehe..
yg penting dia sihat dan aktif..kencing berak smer ok n berat naik every month..so ne t'inquiete pas pour rien..