Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 27 octobre 2011

selepas kelahiran...

It was not that easy..terkapai2 saya mencari ruang dan masa untuk menyesuaikan diri sbg seorang ibu dan isteri..alhamdulillah, I have 200% support from my beloved hubby..so glad that I can rely on him eventho for small tiny matters..big relief!

Menjadi seorang ibu bukannye senang..especially kepada anak sulung..there were a lot of questions that hanged around in my head..selalunye soalan yg bermula: “betul ke aku buat ni..sesuai tak ngan dia..ke aku silap..” pestu mule le nak bergenang air mata risau dan kesian kan kat baby sbb dapat emak yg tak reti buat ape..hehe..as I said..it was not that easy..kite mmg sentiasa nak yg terbaik utk anak kite kan..tp kadang2 datang perasan “tak yakin” dlm diri tu..yg buat saye down sgt2..astaghfirullahal-azim..

“Berpantang” made the situation became worst..owh tak bleh nak ckp camne sy tak suke bab2 pantang ni..buat tu tak boleh buat ni tak boleh, makan tu tak boleh, makan ni tak boleh..seriously..it killed my mood yg mmg tgh takde mood..hehehhe..pestu paling saye tak suke, bile orang sibukkan2 dok pikir pasal mende lain, while the only thing that can catch my attention is my lil prince!...24jam fikiran saye hanya pasal hakim..so when people bothered me with other stuffs (which could be settled after saye abis berpantang)..it annoyed me A LOT! So saye banyak berendam air mata di minggu2 pertama kelahiran hakim..owh my..paling saya keciwa bila I could only feel the joy on the first day of his birth..so people..pls pls pls..if u would like to visit a new mommy..tak payah ckp or dok bercerita pasal hal dunia..only baby talk ok! Let the new mommy celebrate her newborn for a while, let her get used to her new “job”, then baru sesakkan kepala dia dgn perkara2 lain.

Dan saya jugak sangat rimas dengan pesanan2 dan tunjuk ajar yg bg saya kurang masuk akal..like “ni kenape tak (feel in the blank) baby?karang nanti hakim (feel in the blank)” seriously, ayat camni buat saye rase seperti saya ni ibu yang tidak bagus, tidak tahu menjaga anak sendiri..so down lagi..heehhhe

Mase dlm pantang, saye takde makan jamu or air akar kayu or pilis ke param ke ape..due to personal matters mentioned above, saye takde mase or malas nak amik kesah pasal kesihatan diri sendiri..nak pakai bengkung pon malas..sekadar letak minyak panas sahaja di perut..lagipon dua minggu pertama tu, saye cepat rase panas, lebey teruk dari mase mengandung ari tu..tido pon berpeluh2..sedangkan pasang aircond..opppsss..hahahha
Seb baek badan tak masuk angin..my only strength mase tu were support fr husband..dan jugak Hakim..

Didn’t I tell u yg saye beli set bersalin NR?hanye beberape item je yg saye betul2 pakai..like minyak herbanika, uncang cuci dan lulur..yg laen..harem tak sentuh..terkilan jugak tak makan pil phytonatal..but my hakim got jaundice pada hari yg ke 11…kesian tgk dia senyap je..tak aktif tetibe..so saye tangguhkan makan pil tu..pestu tangguh lagi sbb takut susu merundum..sampai hari ke 60..so sampai ke sudah saye tak makan..huhuhu

Sebab saye tak suke pantang, so I just made it short..30 hari cukup! Haha..lagipon mase mengandung ari tu, mmg saye ingat berpantang adalah 30 hari..hehehe..so hari ke 31, which was hari raya..so saya makan ape yg saye nak makan..hati senang =D
But I do still pantang ais dan air sejuk…yg ni sy tak kesah sgt..mmg sy suke minum air kosong..not ais kosong..hehehe


Hakim mase dlm pantang was well-behaved..takde nak melalak sakan..senang nak jaga dia..Cuma dia suka sgt berjaga malam..malam2 adelah waktu dia nak main..sampai ke sahur..huhu..slalu kejut tok n tokwannye bangun sahur..hehehe..seb baek dua tiga hari before raye, dia dah kurang sket berjaga..klu tidak..harus dua beranak ni tido sampai ke tgh hari di hari raya..hahaha

Hakim jugak kuat minum..bile dah fully breastfeed, his demand was almost every hour, siang dan malam..sebab tu saye tak sempat nak pump mase dlm pantang (lagipon malas..hahahha)..i treasure every single second spent with him..suke sgt mimik muka yg dia slalu buat mase awal2 dulu..skang dia dah tak buat dah muke cemtu..rindu pulak..huhu..teringat pulak mase mula2 saye mandikan dia..he was 6 days old..ouuchhh..seb baek hakim suke mandi..jarang dia melalak..slalunye senyap..kadang2 senyum bile masuk dlm bathtub..huhu.

Hakim is a tough boy..setiap kali kne cucuk (utk check jaundice or bile injection)..dia menangis kejap je..takde meraung sakan..uminye je risau and kesian lebey2 tgk babynye kne cucuk..hihihihi

Ok tu jeh update.. ::grin::

2 commentaires:

PurPLe LaDy AiFA a dit…

time pantang mmg kne byk bersabar kn? Sm r, minggu pertama tu asik berendam air mata jugak.. Huhu.

Amalina pon pki NR jugak? Set yg sy beli tu xda minyak herbanika, die silap time packaging rsnye. Sedey2.

Mama Iman a dit…

sama laaa...minggu2 pertama sgtlah streess dan rasa nak jerit je..geram! =D mcm meroyan pon ade.