Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 21 octobre 2011

pengalaman bengkak susu

Dalam pantang, saye takde pengalaman bengkak susu..eventho susu banyak..tp tak pnah bengkak..pada awal2 tu pulak..mmg takde susu, nenen pon lembikk jah..huhuhu
Bile saye di kelantan, my mom ask me to stim..kat umah mmg ade stimmer yg besar tu..dok dlm stimmer for about 15 mins sambil periuk kat bawah tu mendidihkan air akar kayu. Rasenye mmg perghhh..panas!! berpeluh2 satu badan..kain basahan mmg lencun..tp yg best..i noticed susu bertambah sejak dari situ..maybe stim tu unplugged mane2 yg tersumbat kot..dan akibatnye, malam tu saye tido (saye stim bdn time petang)..baju t-shirt saye basah lencun dibhagian hadapan tanpa saye sedari..huhuhu..
Kini dah dua bulan lebey my nenen successfully supply milk to my lil hakim..dan dia bekerja makin keras sejak saye mengepam..poor them..kadang2 tu terpk jugak..camne kah bengkak susu tu..sbb tak pnah rase kan..mase mengandung dulu, saye siap beli tuam lagi, dah org kate soh beli utk hilang bengkak susu ni..tp tak terpakai pon..
But last week, saye asik terpk nak “Servis” both breasts dgn menuam ..kot2 bleh tambahkan lagi susu ke..tp tak terbuat2..sampai le semalam..kisahnye..
I woke up at 1.30 to nurse hakim..mule2 bagi belah kanan dulu..but he was fussy..asik dok hisap lepas hisap lepas..so I tot yg belah kanan tu dah kosong..so tukar ke belah kiri..punye dia hisap sampai tertido
Then terbangun lagi at 2.30..so kasi lah belah kanan pulak..lagipon saye rase belah kanan ni berat semacam..tp Hakim macam tak puas minum..instead of tido, dia terus bukak mata pandang saye..huhu kesiann..since dua2 dah terjaga..so saye letak je dia kat babycot dan onkan tv..mase nak tunduk tu..tetibe rase sakit kat breast kanan..ouchh..bile tekan2..mak aihh kerasnyee dan berketul2 di bhgn atas breast..tekan plak blah kiri..uikk..lembik normal jee..bile nak angkat tangan kanan..mmg sakit wooo..
So I said, ni kot bengkak susu..so gigih pegi amik tuam utk tuamkan breast…tuam punye tuam punye tuam dekat 30 mins..rase cam dah lembik sket..but still lg keras dari sebelah kiri..tak bleh jadi ni..so saye try pump..uiks..takde susu kuar..hakim minum abiskah??pump for about 15 mins, takde kuar jugak..breast pulak makin sakit dan makin beratt..wooo nak nangis dah time ni..so saye tuam lagi sekali..konon2nye nak unplugged mane2 saluran tersumbat kat dalam tu..pestu kasi Hakim menyusu belah kanan tu..sbb org kate baby sucks better than a pump..but still Hakim cam sedut angin je..takde pon bunyi dia menelan..breast makin berat dan sakit..Hakim pulak merengek nak susu..so terpakse kasi belah kiri sampai dia tertido kekenyangan..
Since dia dah tido, saye pon try la jugak nak tido..but cannot maa..so nak tak nak..i had to resolve the prob..lagipon saye rase sakitnye makin bertambah..kalau tunggu pagi esok..sure tak tergerak tgn ni..n kalut nak gi office pulak..
It was 4am n skali lagi saye tried to pump..tp susu tetap tak keluar..(ade Cuma setitik dua saje)..sedangkan breast sgt berat, compared to yg belah kiri yg baru Hakim kosongkan..saya tried urut..tak jalan jugak..hampir nak give up dah..sbb tak tau nak buat ape..and then saye terpk nak tgk my nipple..dan ternampak ade warna putih kat bhgn atas nipple..org kate tu tandanya liang tersumbat..so saye korek/picit/bersihkan sampai yg putih tu takde..and pump semula..skali susu memancut2 keluar..dari liang itu sahaja!
Makin lama saye pump, bengkak tu surut..fuhhhh..lega rase..saye tunggu sampai ia kosong..then baru sambung balik tido..pagi ni, bangun..dah takde rase sakit..huhuhu
Yang saye kurang paham, mengape susu just kuar dari liang itu sahaja..so bile google2..terjumpe article yg saye kasi link dlm previous entry. Article tu ckp:
When you compare the breast to a bathtub, it’s important to understand that each breast has multiple lobes, so there are actually multiple individual “bathtubs” within each breast. Different lobes can be in different stages according to their degree of fullness, which is why we can never really say that the breast is completely empty.
So in my case, lobes lain dah lame kosong..yg tinggal hanya yg bengkak itu je..tu pasal bile pump..susu dari situ je keluar..dan bengkak makin surut
Moral of the story: eventho baby slalu direct feed, nipple tu kne bersihkan jugak..n unplugged mane yg patut..huhuhu..so slalu le servicekan breast anda =)

Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

3 commentaires:

ettyzukhair a dit…

betul...harus service breast...smlm sblm tido lupe pam...skali kul 4 breast bengkak sgt2 walaupon df ameer...trus pam dlm sakit2 tuh..serik aih

dinashuz a dit…

true la dear... dina perasan kan, kalau dina rajin urut2 sambil mandi hot shower tu.. nanti dia akan kuar sikit2 drp liang2 yg kita x pernah perasan ada liang pun... hehe breasts pun mcm keta.. nk keta routine check n service hehehe

fara a dit…

aku pnah skali je kot bengkak..tp lps urut2 dah ok dah..

nway...aku sgt teruja baca ur breastfeeding journey..jeles pun ade!hehe..

bravo et bonne continuation!