Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mardi 15 novembre 2011

Hakim’s Sleep Pattern (at nite)

0-2 hari : setiap dua jam mesti bangun tanpa perlu dikejut..saya rase body clock telah diset oleh nurse kat hospital..hehehhe..sebabnye..bile check out, nurse mmg pesan, setiap dua jam kne kasi susu kat Hakim..tak kisah if dia tido ke berjaga..mmg kena kejut..so bile balik rumah..saya set alarm setiap dua jam..and each time, hakim akan tersedar before alarm berbunyi..mase ni..kije dia bangun menyusu, tido..pestu menyusu balik..pestu tido balik

2-12 hari: Hakim slalu terbabas tido, which is after 2 jam dia still tido..so terpakse la uminya kejut utk kasi susu..maybe sbb mase ni saye kasi susu tepung..so baby kenyang lama..so tidonye pon akan lama

12-40 hari: Bermula penyusuan badan secara ekslusif..Hakim makin kerap menyusu…His demand was almost every one hour..so setiap jam le saye bangun menyusu dia..tersengguk2..huhuhu..kadang2..dia bangun menyusu..pestu tanak tido..which was selalunye dari tgh malam onwards..kekadang sampai ke subuh..(maybe dia nak kejut seisi rumah utk bersahur kot..huhu)

40-60 hari : sleep pattern dia caca-merba..kejap ok..kejap tak ok..kejap berjaga..kejap dia tido lena..ade masa yg senang untuk kasi dia tido..ada masa dah 40 nursery rhymes saye nyanyi (exaggerate je)..but still mata dia tanak tutup..ade pulak masa dia menyusu je kejap..terus lena..ade pulak mase dah sejam mulutnye kemam puting tp still tanak let go..klu let go terus tersedar..yg paling kelakar yg saya ingat was..ade satu period ni..dia akan bangun menyusu di mlm hari (as usual)..selepas menyusu..slalunye, if saya letak kat babycot..dia akan merengek soh diangkat balik..so saya belai/ulit nak kasi dia btol2 lena..skali ari tu saye terase urgent utk ke toilet..so terpaksa letak dia atas katil saya..dlm hati ckp..lantak le dia nak merengek ke ape..mmg I needed to pee..balik dr toilet..tgk2 dia dah lena tido!!..alihkan dia ke babycot pon dia tak sedar..so since that..lepas je dia abis menyusu, saye akan terus letak dia kat dlm babycot, tanpa perlu mengulit..fuhhh lega betul..cume ianya bertahan for 1 week je la..pestu berubah balik kpd asal..hahha

60 hari-3 bulan: Bermula era saya bekerja..dan Hakim start berjaga malam semula..di mana..kol 11 mlm je dia akan berjaga dan aktif..kalau bernasib baik..dia akan tido sekejap..but kol 1 terbangun balik..pestu ajak kami borak..ya Allah..suara dia kuat sgt..dok membebel sensorang..umi dia ni pulak..kadang2 kejam, bior je Hakim bebel, sedangkan uminya tido krohh kroohh kat sebelah..hehehhe..slalunye kol 4 -5 pagi baru Hakim mengantuk nak tido..so uminya pon tido2 ayam la jugak..sebelum balik kampung utk raya korban lagi best..Hakim tido kol 7 pagi!! Sedangkan kami plan nak bertolak balik kampung kol 9 pagi..sudahnye semua kena delay..tak sampai hati nak kejut dia yg baru tido..ngantuk punye pasal..Hakim straight tido dari kol 7 sampai kol 11..tu pon saya kejut dia kol 11 sbb dah risau 4 jam dia tak minum susu..dan jugak nak mandikan dia..huhuhu

3 bulan – today: Sejak balik kampung..dia dah tak berjaga malam..alhamdulillahhh..lega sangat..dah takde dah dia ajak borak memalam buta!..slalunye kol 12 mlm or 1..dia akan tido..kekadang dua jam pestu dia merengek mintak susu..then tido balik..kekadang..alarm kol 6 saya berbunyi, tp dia tak bgn2 pon lagi..huhuhu..harap2 kekal le cemni ye sayang =)

Observation: Dari dulu sampai skang..Hakim jenis tido lena waktu pagi..tido pon dua tiga jam baru menyusu….klu waktu malam..lepas maghrib tu..susah dia nak lena..klu tido pon..sejam mesti bangun..kadang2 tak sampai setengah jam tido..dah bangun dahh..huhuhu mmg dari dlm perut..dia jenis aktif malam..kol 11 tu start le dia menendang2..klu pagi..senyapp sepi je..huhu

Disclaimer: I am currently at work..and I miss him badly!!..Bagaimana agaknye dia dgn pengasuh baru L

masih terkial2 nk tranfer latest pic of hakim fr hp..he is so adorable!!!ya Allah..terima kasih di atas kuniaanMu.

2 commentaires:

cik yaya a dit…

nak tgk gmbr hakim!

bila baca pasal pattern hakim tdo, ternyata aassim mmg lah kuat tdo oit.minum susu pon sambil tdo.kul 10mlm mmg da tdo sampai pagi.in between tu time lapar dia dok soseh2 tp mata pejam.maka sumbat jela.penah sekali burp, tp mata tutup T____T

and i miss my baby too.tp dekat ngn opis.klu rindu sgt, time lunch aku g terjah.kihkih

Amalina a dit…

hahhaa..aasim mmg kelakar btol..bleh burp sambil tido ;)

Hakim pulak..mase menyusu nampak cam pejam mata tido lena..bile letak je..mate terus bukak seluas-luasnye..huhu

tuh la..aku anta pengasuh..jauh dari opis..susah nak terjahh :(