Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 21 novembre 2011

babysitter

Untuk entry kali ini, saya nak bercerita mengenai pengasuh.

Kalau korang masih ingat, saya ada buat beberapa entry mengenai nursery/baby daycare
ketika mengandung, saya plan nak anta Hakim ke nursery kerana sblm ni kami tinggal di Kota Kemuning..and it is impossible to find pengasuh
so we decided to survey any nursery yg berdekatan dengan our office

Masalahnya, hanya ada satu nursery je yg ada di Cyberjaya
eventhough rate sgt mahal (350 utk gomen, 400 utk glc and 450 utk private), tapi hanya itu je yg ada..kami sanggup..cuma sudah penuh..untuk Q nama pon tak dapat
thus terpakse kami mencari nursery di area berdekatan (putrajaya/bandar nusaputra/seri kembangan)

but we coulndt find any..Sampai saya bersalin
Allah mmg Maha Mengetahui..selepas pantang, saya kena berpindah ke Kajang,
maka pencarian bermula from 0
alhamdulillah..ianya dipermudahkan, kerana jiran di sebelah sanggup untuk menjaga Hakim
kami berdua lega! dia sgt baik, sangat bagus..and she knows how to handle EBM..fuh
mase tu, dia hanya jaga seorang budak 9 bulan dan seorang yg dah setahun lebey..so mmg ok sgt

however, ianya untuk sebulan sahaja, dan kami terpaksa mencari pengasuh baru
kerana dia mendapat offer kije yg dgn gaji yg lagi lumayan..and one of anak jagaannya berhenti..so dengan pendapatan rm600 sebulan, manelah mampu untuk menampung kehidupan dia rite..so we didnt blame her at all

another pengasuh juga jiran sebelah rumah sanggup untuk menjaga Hakim
cuma rumahnye agak kurang bersih, dan dia jaga 5 orang budak termasuk Hakim
and Hakim sorang je baby..yang lain dah setahun ke atas (sudah pandai berjalan)
i was so worried..lagi2 bila dia meletak Hakim di dalam buaian
I am against it..but had no choice..klu letak di atas tilam di lantai, kang kena lenyek dgn budak2 lain
pegi office hati mesti tak tenang..risau pasal Hakim dan sudah berkira2 mencari tempat baru utk Hakim..
Allah lagi Maha Mengentahui..selepas 2 hari, akak tu ckp dia tak sanggup nak jaga..terlampau ramai
which means another episod for me n hubby mencari pengasuh untuk Hakim..but I was relieved

dengan bantuan Hakim's first babysitter, saya menjumpai seorang lagi pengasuh berdekatan dgn rumah kami..
she was ok (but not as good as pengasuh yg pertama tu)..tak penah handle EBM but she's willling to learn
saya mmg provide warmer to babysitter..untuk mudahkan kerja nya
sbb klu nak panaskan EBM using warm water..mmg lame sket amik mase (tried it by myself)
yg selebihnya..saya hanya tawakal kepada Allah, semoga susu2 yg saya provide tu, memberi manfaat kepada Hakim, tak kira bagaimana ianya disediakan oleh babysitter

cuma..Hakim sudah 3 bulan ketika dia berpindah ke jagaan babysitter sekarang
Hakim dah pandai cam orang
and hari pertama di situ, Hakim meragam..asik menangis (luluh hati saye mendengar) dan tanak minum susu
balik rumah, saya bercakap dari hati ke hati dengan Hakim
explain to him kenapa dia kena dok di rumah pengasuh
dan berjanji saya akan pegi amik dia sebaik sahaja jam menunjukkan 5.30
dan berjanji akan bermain2 dengan dia
alhamdulillah, hari kedua berjalan dgn baik..sehingga sekarang

cuma saya perasan, setiap pagi..keluar dari rumah dan sepanjang perjalanan menuju ke rumah pengasuh.Hakim akan senyap..muka dia masam tanak senyum eventhough saye main2 dgn dia dan ajak dia borak
walhal..bangun je dari tido dia mesti senyum..ketawa..banyak cakap
ya Allah..cekalkan hati saya..semoga Hakim sentiasa selamat dan sihat di bawah jagaan pengasuh..

Hakim, maafkan umi.. umi terpaksa pergi kerja.

7 commentaires:

cik yaya a dit…

kenapa entry berbaur kesedihan ni oi.tak suka sobs.

rasa nak kerja dari rumah je kannnnn?

bbysitter aassim pon ambik rm300 (kat ktn consider sgt mahal)tp sbb jaga 2org je.so ok lah kann.

~YUN~ a dit…

mahal gak kan bs..sedihla plak kalau esk2 yun nk keje kene hantar rayyan g bs,sdih part last tu,hakim mcm tau2 kn nk hantar g bs,cerdik anak u ni.. =)

ReYNa a dit…

susah gak ek nk cari pengasuh yg sesuai utk anak kita.x tau la mana i plk nnti.sabar.mana tau kot2 nnti hakim akan rasa selesa ngan pengasuh baru

Amalina a dit…

yaya: entry sedey sbb teringat kat anak..hahha
kat sini pon 300 jugak..mahal tu mmg mahal la..but as u said..jaga dua orang kira ok la..as long as aassim sihat terjaga dgn baik..

kerja dr umah???nakkkk!!!

yun: tuh la..kalau boleh nak jaga anak kita sendirikan..mmg sukar utk percaya org lain untuk jaga anak kite..tp mmg takde option..tuh la..jgn underestimate a baby..he is a quick learner =)

reyna: yup..kne cari betul2..especially klu kite nak soh pengasuh kasi ebm kat anak..ade pengasuh yg tanak..sbb dia kata leceh..lagipon, baby yg minum susu ibu ni cepat lapar..pestu nak sediakan pon lambat, compares to susu formula..so menyusahkan diorang sket la..huhu

jihan a dit…

memang kiter rasa sedih kan biler nak anta anak g nursery....mcam jihan jugak...alhamdulillah tempat kerja jihan ada sediakan nursery dekat jer...nak jumper adam just turun jer...;)

PurPLe LaDy AiFA a dit…

alolo..cyan nye hakim.. taw2 plak die time kne hntr g pengasuh.. huhu. pyh kn nk crk pengasuh? mostly kne redha je..

Orkid a dit…

Salam sis boleh share x contact nursery kat cyberjaya? My email orkid88@gmail.com. Tq!