Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 16 juin 2011

Check up (34 weeks)

Semalam pegi check up kat DEMC ngan Dr Norleen

I was looking forward for it as my last check was one month ago

Well, everything is fine, alhamdulillah

Except for my feet and fingers which are awfully swollen due to water retention

Baby alhamdulillah sehat jugak

Dah dekat 2.4kg dah..huhuhu

Risau plak takut baby besar..

Tp Dr ckp normal je..huhu

Maknye pulak..mmg terlampau besar la

Sebab naik 3.5kg ! omg !

In my defense, slalunye my check up is early morning..so tak sempat nak breakfast..

But yesterday, it was late evening..harus lah ape yg I makan the whole day tu menyumbang kpd peningkatan berat kan?kan?kan? :D

I weighted my self this morning..and it was less than 3.5kg..seeeee! :D

Tp Dr tak komen pepe pon pasal berat saye

Bp pon normal, and urine pon ok

So sume sehat =)

My due date is now on the 24th July..but Dr kata dia still akan pakai tarikh yg ikut kiraan last period, which is 30th July

She also said, by end of June/early July, I dah kne well prepared la

Not sure what she really meant by that..prepare mentally or physically

Maybe bag2 yg perlu idbawa ke hospital kot..huhuhu

So I got 2 weeks to prepare my bag :D

We also discussed with her about the option to circumcise our newborn baby

According to her, from medical point of view, mmg takde prob lah

So up to the parent to do it earlier (bile baby dah lahir) or wait till he is 4 or 5 years old

We haven’t give our decision yet, still KIV

What say you guys?

(baby gurl pon kne circumcise jugak kan?tak wajib..but digalakkan rite?)

9 commentaires:

ettyzukhair a dit…

for girl digalakkan dlm Islam..mostly now mmg org akan buat seawal umur sehari..my mum pernah sunatkn my cousins kat rumah..hehe...umur dia mase tu dlm 2 bln..relax je baby xnanges ckit je pun cut dia..but for me kalu lmbt sgt buat takut nnt toddlers tu takut sbb dia dh kenal sakit, gunting tu..i pon cm seriau..hehe

cik yaya a dit…

kalau gigirl mmg elok sunatkan terus kan..tp utk boboy mcm kesian je.kot?hehe ke sama je sakitnye?huhu

dlm family aku baby boy tak sunat terus lah..tp kitorg pon tak penah discuss nak sunat terus ke apa kann..

fara a dit…

iskk..td dah komen rsnye..tp ilang plak..huhuhu..
nway, kitorang dulu pun memula ingat nk sunatkan irfan awal2 jugak..
tp bila pk2..nnt dia xde memori kena sunat cam tak best plak..hihihi

Amalina a dit…

etty: aha..i pon pk cemtu..ingat nak setel awal2..nanti dia besar..susah plak nak memujuk..hihihi

yaya: eh ko baby boy or gegurl?bile mau hapdet blog?hihihi

fara: memori sunat ek? nanti aku ckp kat hubby =)

ettyzukhair a dit…

eh td komen etty yg awal tu kan for gegurl tau...hehe...so if boboi...buat lambat ckitlah...darjah 2 ke 3 ke..hehe..time dia lasak2 hehe...baru best..de memory..

jihan a dit…

kalu pompuan kener sunatkan cepat2 elok kalau laki lambat ckit pon xper tp sebelum dia baligh la..;)

PurPLe LaDy AiFA a dit…

x lama lagi your due kan amalina/ x sabar pulak tggu ur junior. hehe

depends ngan parents tu.. kalo nak buat awal pon xde hal, kalo nak buat dah besar pon best gak.. nnti die leh sunat ramai2 ngan akwan2. hehe

PurPLe LaDy AiFA a dit…

oh ye.. kalo sunat awal2, sng xde kes kulit terlebih tu tersangkut kat zip sluar. dlu my lil bro sunat lambat, and budak2 malas nak pakai sluar dalam, so kes mende tu tersangkut kat zip mmg slalu berlaku.. xde la danger, tp kesian sambil lucu tgk mereka melalak menahan sakit..

Amalina a dit…

etty: haha salah paham disitu :D

jihan: i ingat klu boboi, nak sunat awal2..senang..huhu

aifa: aha..another 6 weeks to go..cepat je mase berlalu..huhu