Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mercredi 1 juin 2011

entering 32 weeks = 8 months

woww..dah masuk 8 bulan..cam tak percayee..another 2 months to go =)

i notice badan saye dah start berubah, like:

1) asik panas slalu..kat opis mmg sentiasa berkipas..thanks to my colleague yg ade kipas angin kecik..so dia kasi sy pinjam..klu tak..harus sy emo sehari suntuk kat opis...huhu..klu kat umah..asik nak berair-cond..tp dua tiga hari lepas..terpakse menahan panas as my hubby caught flu..sian pulak dia hidung sumbat tak leh nafas gara2 air-cond

2)badan cepat letih dan tidak bermaya..lemau sungguh

3) tido dah tak selesa..mengiring ke kiri pon tak kena..mengiring ke kanan pon tak kena..pestu asik bangun mlm to pee

4) setiap kali bangun berdiri dr position duduk or tido, harus rase sakit kat bhgn bawah tu..mmg i have to hold to my desk/bed for a while..baru slow2 berjalan

5) sejak saye amik pil ferum tu kan..saye asik ke toilet untuk membuang..kadang2 satu hari tu 4 kali..pelik pulak..pil ferum ni melawaskan perut ke?bukan ke sebaliknya?

6) nak sujud time solat pon dah susah sket..sebab perut sangkut ngan peha..huhu harus kaki tu dibuka luas sket, utk kasi space kat perut..weekend ari tu..i was too tired mengemas, memasak dan menjaga hubby..nak berdiri pon lutut cam dah terketar2..so i decided to semayang sambil duduk..and ari isnin tu pulak, saye try utk semayang subuh cara normal..dan mase duduk antara dua sujud tu, kaki tetibe cramped..ya Allah nak menangis rase..since that, i decided to tanak manjakan diri lagi dah..selagi mampu mmg saya akan semayang berdiri, which is a good exercise jugak la..bleh meregangkan segala otot2..

7) owh stretch mark dah start menonjol..di bhgn bawah perut..di lipatan lutut, dan di peha..redha je lahh..mula2 tgk ade stretch mark, rase bangga pulak..sbb it proves that im going to be a mommy soon..tp bile tgk lame2..ngerii..mintak2 dia hilang lepas bersalin nanti..huhuhu

8) saye dah bleh rase perut mengeras..or the braxton hicks kan?tak sakit..just bile tekan2..mmg obvious sgt kerasnye..huhuhu

4 commentaires:

ettyzukhair a dit…

hai amalina...me at 29th weeks ni pon dh start rase cm u..panas bdn smpi demam..tido pon xkena..kiri xkne kanan pon xkne..solat kadang2 mmg i kne duduk atas kerusi if kalu mlm tu i tdo kaki kne cramped..huhu..kdg2 solat yg 4 rakaat tu sekerat berdiri sekerat duduk..but nak jugak selalu sujud kan tu adalah ubat terbaik for m2b yg mengalami uri rendah..nak naikkn uri..

Amalina a dit…

kan..lately mmg badan cepat sgt panas..rase tak selesa..pestu dah rase lenguh2 sane sini..huhuhu

saye doakan uri etty naik, insya-Allah.

~YUN~ a dit…

yun pn prob nk tdo..susah nk mengiring,baby tak suke,bab solat tu pn yun same ngn etty,sekerat2,berdiri dulu,then duduk plak..

PurPLe LaDy AiFA a dit…

wah dah 8 bulan, x lama lagi dah tu.. huhu. stretch mark sy pon sudah muncul kat bawah perut ni.. perut pon dah rs keras2 jugak.. skrg nak masuk 7 bulan ni, rs dahaga terlebih lak.. kurg minum air sikit terus bibir kering..