Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 21 mai 2012

Not feeling well + Solid Food


Last week, saya dapat dua bad news..terus rase down and demotivated..uhuks

On the other hand, I am down with flu and cough..jangkit dari Hakim..aduyai..sian tgk dia dok batuk2 berkahak..malam2 tido pon tak lena..so for the third time in this month, kami bertiga pegi melawat Dr Nazim yang baik hati di Hospital Az-Zahrah (with one week interval..haha)..he said skang mmg season baby demam, batuk n selsema..viral he said. Lagipon cuaca panas gile lately..pheewww..mmg bahangnye amat2 le terase..so saya kerapkan lagi breastfeed, tak mau dia dehydrate..fast recovery ye sayang.

Progress on solid food. Alhamdulillah dia dah slowly accept bubur nasik..so jgn lagi ckp saye tak kasi anak makan ye :p Saya pilih untuk masak for him every morning instead of buat iced cube. Sebab..well it is sort of fun..dan buat ice cube is sort of leceh..huhuhu
So menu bubur nasi Hakim so far are:

Brown rice + Carrot + Spinach + Serbuk ikan bilis
Brown rice + sweet potatoes + Spinach + Serbuk ikan bilis
Brown rice + Carrot + peas + serbuk ikan bilis
Brown rice + carrot + broccoli + cauliflower + spinach + chicken + serbuk ikan bilis

Next week nak try buat sup ikan merah then campur dgn bubur nasik. So nak try introduce unsalted butter/ olive oil, garlic, and fish.

Last weekend, try kasi yogurt + banana (his fav fruit)..but tidak berjaya..kena cuba lagi minggu depan.huhu

Selalunye saya bekalkan 2 bekas makanan Avent kepada babysitter. Satu berisi bubur nasi, 1 lagi berisi puree buah. And according to bs, semuanya licin..huhuhu

However, I am wondering, can I give raw fruit to him? Accroding to wholesomebabyfood, yes I can..tapi cam pelik pulak nak blend pear, or apple, or plum yang tidak di-stim. Sesape penah try?

Owh..saye jugak terpk nak start introduce telur kuning kat Hakim..but takut allergic pulak..huhu I reread the steps to introduce eggs to babies over and over again..but not convincing..haha

Last but not leat..on Wednesday..i have to go to SilTerra Kulim..seb baik balik hari..wuhuuu..Cuma flight is early in the morning..and balik sini semula around midnite..camne saye nak conserve my ebm the whole day?definitely I have to pump la kan..otherwise sakit woo dan jugak merudum susu nanti..any idea?

9 commentaires:

cik yaya a dit…

serbuk ikan bilis tu camne wei?

haaa teringin gak nak bg aassim mkn telur..tp takot gak kang allergic..tp tak try tak tau..tp tak punya keberanian haha.

the only raw fruit yg aku pernah kasi adalah pisang.aassim mmg suka pisang.ce bagi pisang.beron pon senang hehe

Amalina a dit…

yaya: ikan bilis yang dah dikopek cantik tu ko rendam 1 malam..or a couple of hours..then ko sangai sampai kering..pestu blend..hehhe..serious sedap bubur nasik tu..tu pasal klu Hakim tak abis..or ade terlebey..maknye yg makan..ops.

pisang mmg aku dah kasi..buah2 yg kne steam ni..klu kasi raw buleh? (mode malas nak steam..haha)

btw..ko dah start finger food?

cik yaya a dit…

oooo boleh try nanti..bunyik pon cam sedap hehe

so far tak penah lah lagi.mmg aku steam jela

blom try lagi finger food...kalau gigi dah banyak baru rs confident kot.hakim pandai minum straw tak?tak reti aku nak ajar minum guna straw.ke tayah ajar haha semua aku tanya ko hihihi

ko jawab tau hahaha

PurPLe LaDy AiFA a dit…

ala.. gi siltera je ke? kalau g intel bleh jumpe.. heee.

sy dah bagi telur kat nasuha,even though nasuha muda lagi dr hakim.. buat scramble. sbb aritu ikan ayam semua habis, dh x taw nak masa ape, trus buat scramble egg.

Amalina a dit…

yaya: aa aku pon blom try lagi finger food..try jugak buat..tp sket pon Hakim tak berminat untuk sentuh/main..huhuhu..haa skang ni hakim minum air pkai sudu je..aku try sippy cup dia tanak..straw pon aku rase dia lagi tanak..huhuhu

Amalina a dit…

aifa: aha..gi silterra..ade meeting..huhuhu

wahh dah makan telur..bagus la klu tak allergic =)

fara a dit…

silterra?jmpe 'kawan baik' tak?hihihih

ettyzukhair a dit…

raw fruit/finger food..mango the best...ameer fav..always stock up 2,3days punye hehe..apple pon bagi..tp slalu jer gag..ala2 nak choking...but sebenarnye dia nk belajar kunyah...gigi dh 4 kan..senang mango yg betul2 ripe...manis gitu

Amalina a dit…

fara:hahha kawan baik dah lari gi singapore..last week was her last day

etty: awak suapkan utk ameer ke or ameer suap sendiri?