Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 14 mai 2012

Happy mode


Just finish my English exam..insya-Allah semuanya ok. Tak sabar nak tunggu result, which is akan keluar on the 25th may. Hopefully semuanya akan berjalan lancer..On the other hand..sgt lega..huhuhu dah lame wei tak amik exam..of course berdebar2 gile ok. But now dah selesai, ceria plak rase =)

Btw, ade org tnaye saye pasal pneumococcal..kenape Hakim amik..err..Hakim amik sbb tempat yg kami akan pergi insya-Allah next year mmg mewajibkan semua baby amik buleh?huhu which is true..Hakim’s paed cakap cenggitu..but my main reason is..after saye bace pamphlet pasal pneumococcal dan kenapa vaksin ini perlu..en suami dan saya decide untuk amik. Before ni saya ingat pneumococcal untuk prevent batuk dan selsema..which is not true. It prevents more severe illness than batuk dan selsema like meningitis, ear infection, blood infection etc.

Then I remembered one of my classmate’s newborn, who was in the UK at that time, died because of meningitis. Dan mase saye dok bace pamphlet tu jugak, kes rotavirus sedang berlaku di perak. So agak risau jugak la..sbb Hakim tak amik rotavirus jugak. Bile jumpa paed, she said, it was too late to take injection for rotavirus..sbb Hakim dah  6 bulan lebey dah mase tu. However, according to her, if orang yang berada di persekitaran Hakim menjaga kebersihan dgn baik, sepatutnye takde masalah, dan insya-Allah, dijauhkan dari rotavirus ni. But as pneumococcal, it is advisable la to take it, even though expensive la jugak..huhuhu..demi anak orang kata. Huhuhu

So Hakim had his first penumococcal injection when he was 8 month old. Memandangkan dia amik agak lambat..so kena tiga kali je. The second one would be next month, when he is 10 month, pestu the last one is next year, ketika umur dia 18 months.

Last but not least..yesterday was mother’s day rite..like always, I called my mom to wish her happy mother’s day..then me, en suami n hakim went to Alamanda for a walk..then I just realized that this is my first mother’s day.. I AM A MOM now!! Wuhuuu..feel a bit excited about it..especially when there is a red rose for me..hihi

Time flies very fast kan..anak dah 9 bulan..setiap kali tgk hakim..still teringat dia ketika dia masih dlm perut..masih ingat his first kick..his hiccups..the labour..owh my..i miss my pregnancy..seb baek ade buat entry mase preggy dulu..bleh le balik2 bace..hihi


4 commentaires:

tik a dit…

A'a kalu gi Uk kena ambik penumococcal. Tapi kalu tok sempat habis.. buat sano takpo.. Just gi jea clinic mano2 sano.. appoiment dgn mid wife.. and diorg akan check balik gapo hok tok cukup.. so diorg akan bg and free. And Happy mother's day to you too dear sis. :)

missbutterfly a dit…

hey hey..nkgi UK further study kah? syok nye! anyway, happy mother's day! =)

ettyzukhair a dit…

dear happy mother's day...ameer pon dh schedule amek pneumococcal jab next week..bertangguh2 nak amek..dh byk kali sgt xsihat since dok nursery bikin me & hub risau gile..

Amalina a dit…

tik: tuh la..paed tu pon kato..buleh sambung sano mano hok tok abih lagi

jaja: insya-Allah jika ade rezeki..huhu

etty: good..good..my paed pon ckp..klu anta ank nursery..better amik pneumococcal

btw ladies, happy mother's day to u ols!