Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 21 novembre 2011

babysitter

Untuk entry kali ini, saya nak bercerita mengenai pengasuh.

Kalau korang masih ingat, saya ada buat beberapa entry mengenai nursery/baby daycare
ketika mengandung, saya plan nak anta Hakim ke nursery kerana sblm ni kami tinggal di Kota Kemuning..and it is impossible to find pengasuh
so we decided to survey any nursery yg berdekatan dengan our office

Masalahnya, hanya ada satu nursery je yg ada di Cyberjaya
eventhough rate sgt mahal (350 utk gomen, 400 utk glc and 450 utk private), tapi hanya itu je yg ada..kami sanggup..cuma sudah penuh..untuk Q nama pon tak dapat
thus terpakse kami mencari nursery di area berdekatan (putrajaya/bandar nusaputra/seri kembangan)

but we coulndt find any..Sampai saya bersalin
Allah mmg Maha Mengetahui..selepas pantang, saya kena berpindah ke Kajang,
maka pencarian bermula from 0
alhamdulillah..ianya dipermudahkan, kerana jiran di sebelah sanggup untuk menjaga Hakim
kami berdua lega! dia sgt baik, sangat bagus..and she knows how to handle EBM..fuh
mase tu, dia hanya jaga seorang budak 9 bulan dan seorang yg dah setahun lebey..so mmg ok sgt

however, ianya untuk sebulan sahaja, dan kami terpaksa mencari pengasuh baru
kerana dia mendapat offer kije yg dgn gaji yg lagi lumayan..and one of anak jagaannya berhenti..so dengan pendapatan rm600 sebulan, manelah mampu untuk menampung kehidupan dia rite..so we didnt blame her at all

another pengasuh juga jiran sebelah rumah sanggup untuk menjaga Hakim
cuma rumahnye agak kurang bersih, dan dia jaga 5 orang budak termasuk Hakim
and Hakim sorang je baby..yang lain dah setahun ke atas (sudah pandai berjalan)
i was so worried..lagi2 bila dia meletak Hakim di dalam buaian
I am against it..but had no choice..klu letak di atas tilam di lantai, kang kena lenyek dgn budak2 lain
pegi office hati mesti tak tenang..risau pasal Hakim dan sudah berkira2 mencari tempat baru utk Hakim..
Allah lagi Maha Mengentahui..selepas 2 hari, akak tu ckp dia tak sanggup nak jaga..terlampau ramai
which means another episod for me n hubby mencari pengasuh untuk Hakim..but I was relieved

dengan bantuan Hakim's first babysitter, saya menjumpai seorang lagi pengasuh berdekatan dgn rumah kami..
she was ok (but not as good as pengasuh yg pertama tu)..tak penah handle EBM but she's willling to learn
saya mmg provide warmer to babysitter..untuk mudahkan kerja nya
sbb klu nak panaskan EBM using warm water..mmg lame sket amik mase (tried it by myself)
yg selebihnya..saya hanya tawakal kepada Allah, semoga susu2 yg saya provide tu, memberi manfaat kepada Hakim, tak kira bagaimana ianya disediakan oleh babysitter

cuma..Hakim sudah 3 bulan ketika dia berpindah ke jagaan babysitter sekarang
Hakim dah pandai cam orang
and hari pertama di situ, Hakim meragam..asik menangis (luluh hati saye mendengar) dan tanak minum susu
balik rumah, saya bercakap dari hati ke hati dengan Hakim
explain to him kenapa dia kena dok di rumah pengasuh
dan berjanji saya akan pegi amik dia sebaik sahaja jam menunjukkan 5.30
dan berjanji akan bermain2 dengan dia
alhamdulillah, hari kedua berjalan dgn baik..sehingga sekarang

cuma saya perasan, setiap pagi..keluar dari rumah dan sepanjang perjalanan menuju ke rumah pengasuh.Hakim akan senyap..muka dia masam tanak senyum eventhough saye main2 dgn dia dan ajak dia borak
walhal..bangun je dari tido dia mesti senyum..ketawa..banyak cakap
ya Allah..cekalkan hati saya..semoga Hakim sentiasa selamat dan sihat di bawah jagaan pengasuh..

Hakim, maafkan umi.. umi terpaksa pergi kerja.

mercredi 16 novembre 2011

Hakim (3 month ++)

Gambar-gambar Hakim buat tatapan ( pic yg last tu khas untuk auntie Yaya :P)

Last Monday ari tu buat check up and jab 3 bulan
His current weight is: 7.1kg
His height: 65cm







mardi 15 novembre 2011

Hakim’s Sleep Pattern (at nite)

0-2 hari : setiap dua jam mesti bangun tanpa perlu dikejut..saya rase body clock telah diset oleh nurse kat hospital..hehehhe..sebabnye..bile check out, nurse mmg pesan, setiap dua jam kne kasi susu kat Hakim..tak kisah if dia tido ke berjaga..mmg kena kejut..so bile balik rumah..saya set alarm setiap dua jam..and each time, hakim akan tersedar before alarm berbunyi..mase ni..kije dia bangun menyusu, tido..pestu menyusu balik..pestu tido balik

2-12 hari: Hakim slalu terbabas tido, which is after 2 jam dia still tido..so terpakse la uminya kejut utk kasi susu..maybe sbb mase ni saye kasi susu tepung..so baby kenyang lama..so tidonye pon akan lama

12-40 hari: Bermula penyusuan badan secara ekslusif..Hakim makin kerap menyusu…His demand was almost every one hour..so setiap jam le saye bangun menyusu dia..tersengguk2..huhuhu..kadang2..dia bangun menyusu..pestu tanak tido..which was selalunye dari tgh malam onwards..kekadang sampai ke subuh..(maybe dia nak kejut seisi rumah utk bersahur kot..huhu)

40-60 hari : sleep pattern dia caca-merba..kejap ok..kejap tak ok..kejap berjaga..kejap dia tido lena..ade masa yg senang untuk kasi dia tido..ada masa dah 40 nursery rhymes saye nyanyi (exaggerate je)..but still mata dia tanak tutup..ade pulak masa dia menyusu je kejap..terus lena..ade pulak mase dah sejam mulutnye kemam puting tp still tanak let go..klu let go terus tersedar..yg paling kelakar yg saya ingat was..ade satu period ni..dia akan bangun menyusu di mlm hari (as usual)..selepas menyusu..slalunye, if saya letak kat babycot..dia akan merengek soh diangkat balik..so saya belai/ulit nak kasi dia btol2 lena..skali ari tu saye terase urgent utk ke toilet..so terpaksa letak dia atas katil saya..dlm hati ckp..lantak le dia nak merengek ke ape..mmg I needed to pee..balik dr toilet..tgk2 dia dah lena tido!!..alihkan dia ke babycot pon dia tak sedar..so since that..lepas je dia abis menyusu, saye akan terus letak dia kat dlm babycot, tanpa perlu mengulit..fuhhh lega betul..cume ianya bertahan for 1 week je la..pestu berubah balik kpd asal..hahha

60 hari-3 bulan: Bermula era saya bekerja..dan Hakim start berjaga malam semula..di mana..kol 11 mlm je dia akan berjaga dan aktif..kalau bernasib baik..dia akan tido sekejap..but kol 1 terbangun balik..pestu ajak kami borak..ya Allah..suara dia kuat sgt..dok membebel sensorang..umi dia ni pulak..kadang2 kejam, bior je Hakim bebel, sedangkan uminya tido krohh kroohh kat sebelah..hehehhe..slalunye kol 4 -5 pagi baru Hakim mengantuk nak tido..so uminya pon tido2 ayam la jugak..sebelum balik kampung utk raya korban lagi best..Hakim tido kol 7 pagi!! Sedangkan kami plan nak bertolak balik kampung kol 9 pagi..sudahnye semua kena delay..tak sampai hati nak kejut dia yg baru tido..ngantuk punye pasal..Hakim straight tido dari kol 7 sampai kol 11..tu pon saya kejut dia kol 11 sbb dah risau 4 jam dia tak minum susu..dan jugak nak mandikan dia..huhuhu

3 bulan – today: Sejak balik kampung..dia dah tak berjaga malam..alhamdulillahhh..lega sangat..dah takde dah dia ajak borak memalam buta!..slalunye kol 12 mlm or 1..dia akan tido..kekadang dua jam pestu dia merengek mintak susu..then tido balik..kekadang..alarm kol 6 saya berbunyi, tp dia tak bgn2 pon lagi..huhuhu..harap2 kekal le cemni ye sayang =)

Observation: Dari dulu sampai skang..Hakim jenis tido lena waktu pagi..tido pon dua tiga jam baru menyusu….klu waktu malam..lepas maghrib tu..susah dia nak lena..klu tido pon..sejam mesti bangun..kadang2 tak sampai setengah jam tido..dah bangun dahh..huhuhu mmg dari dlm perut..dia jenis aktif malam..kol 11 tu start le dia menendang2..klu pagi..senyapp sepi je..huhu

Disclaimer: I am currently at work..and I miss him badly!!..Bagaimana agaknye dia dgn pengasuh baru L

masih terkial2 nk tranfer latest pic of hakim fr hp..he is so adorable!!!ya Allah..terima kasih di atas kuniaanMu.