Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 28 janvier 2011

Check up kat Klinik Kesihatan Shah Alam

As I said in previous entry, we went to KK precint 3, putrajaya to do my monthly check up
Unfortunately, tak dapek!
sebab add umah bukan dlm area putrajaya ..wahlawee
nurse situ ckp, i kne bukak buku merah dekat KK shah alam first,
then baru bleh buat check up kat sini..adoiiii

i already had a not so nice experience mase buat hiv test kat KK shah alam
and KK ni mmg sentiasa penuh orangg
tp mmg takde choice..u kne bukak buku merah kat KK yg cover area u SAHAJA!
eventho ade klinik desa berhampiran, tp bila call n tanye, dia ckp dia tak cover area kota kemuning

luckily, i rajin tangan call KK shah alam
and tanye kol berape diorang bukak
surprisingly, they open at 7.30am!

so gigih both of us bangun pagi utk sampai sane awal
at 7.48 sampai, turn saye adelah yg ke 15
12 mins later, which was at 8 am...org yg dtg tu dapat giliran yg ke 35!
perghh..and tak sampai 10 mins pestu..mmg KK dah pack gilee
sebb baekk sampai awal

waited for almost 1 hour, baru dipanggil utk timbang berat and ukur ketinggian
(beratt i naekkkk lagi!!..adoiiii)
then kne interview dgn nurse about my background, health history etc
amik darah utk test darah, dan jugak buat test air kencing
pestu baru jumpa nurse yg akan check kita (perut, breast n nipples)
then jumpa dr pulak
normally, tak payah jumpe..tp sbb maybe ade history brown spotting mase early pregnancy ari tu, so nurse tu soh sy jumpe doktor

overall, it took 3 hours..not bad la jugak
me kinda suka jugak buat check up kat KK ni (eventho penuh sesak)
1. sebab procedure check up dia almost seperti yg saya bace dlm buku..especially part check perut dan breast..if kat private, dia check trus pkai ultrasound

2. nurse yg periksa tu agak concern, banyak gile tanye soalan..like minum susu ke tak..susu apa..then she saw my blood pressure rendah sket..nothing to worry she said, cuma kalau boleh dia nasihatkan soh makan bende2 yg ade zink, like bayam ke, kerang ke
and i tgk, nurse sorang lagi yg tgh interview other patient pon (satu bilik dua orang) macam tu jugak..concern gila..siap tanye najis yg kuar kaler ape..hehhe
if kat swasta, time agak limited sbb doktor nak kejar mase..patient ramai menunggu di luar, then if ade emergency like nak kne assist utk deliver baby, dia terpakse tinggalkan klinik kejap..normally kat private, dia spend mase dekat 10 mins je per patient..so dlm 10 mins tu ape la sgt nak diborakkan.

so i think i will continue my check up kat KK for the moment..but insya-Allah continue kat precint 3, putrajaya, lagi dekat dgn tempat kije..klu kami husband n wife asik menghilang je dari opis..mau naik gila bos2 kami nanti..hahahhha

if we need a detail scan, we will go to private of course..and for sure, i nak deliver kat private..huhuhu so plannye, bila dah masuk 7 bulan tu, baru nak pegi check up kat DEMC.

anyhow, for the next check up, kne pegi KK shah alam jugak, sbb result darah tu kuar in one month..so nak tau result, kne datang sane..aihhh


Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

6 commentaires:

tik a dit…

cik amy.. kalau nak deliver kat private.. check dia nyea facilities semua cukup ko dok.. sebab if jd gegapo.. nanti kena transfer ke hospital kerajaan jgk.. ni kawe ambik petua dr Mak Rozie (mak dia nurse).

Amalina a dit…

aaa..hok tu meme doh..kat DEMC meme complete..tp kne ade puluss..huhuhu

PurPLe LaDy AiFA a dit…

kan?? i bru jugak wat buku merah pagi td. x sangka die nye prosedur lagi banyak dari private clinic.. terus suke even kene tunggu lama gila..

fara a dit…

tulaa..as i said diorang mmg cover kwsn kat2 klinik tuh je..
patutnye ko try tektik guna alamat sape2 kat putrajaya jugak..msti dia terima..hehe..
tp takpelaa...dah selesai pun..
welkam to the club..

Amalina a dit…

fara: ituu lahh..ko dah ckp
cuma aku takde colleague yg dok putrajaya..nak pakai add bangi tak dapek..huhuhu

Amalina a dit…

aifa: yes...check up kat KK lagi detail..i like it very much!! =)