Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 31 janvier 2011

Ultrasound at private clinic

After doing my monthly check up kat KK and being satisfied with it,
i just enjoyed myself, until i read about one of our blogger friend, Aty, just had a miscarriage
i read her blog, and rase sebak sgt dgn ape yg dia lalui
especially part D&C tu..mmg jadi pengajaran buat kite sume
thanks for sharing Aty, eventho it was hard for u to put it in blog..and all my condolences for your loss

at the same, i was scared as well
sbb kandungan kami lebey kurang je usianya
and then, for a couple of days, saye perasan bahagian atas pelvic ni macam leper jah..tak membesar pon
perut of course la buncit, saye siap pin lagi kain baju kurung..tp memandangkan selera makan saya yg bertambah..no wonder la kan

it was early Friday morning..i kat office
the only thing i cud do was to consult with officemate yg pnah ade experience
to share kerisauan saya
they said, dunt worry, as long as takde pain and bleeding..sume ok

malam tu pulak, my bff called..
borak2 then she said, ade kawan dia mmg takde bleeding..takde pain
bile pegi check utk 3 bulan..tgk2 baby tak membesar
sian dia :(
i mmg panik gile tau
terus bukak semua buku pasal pregnancy ni, tried to get more info
and mmg dlm satu buku ni ckp, ade satu jenis miscarriage ni, takde sign lansung..tp dah takde rezeki..
i said to my hubby..pepehal, pagi esok nak pegi buat ultrasound..i dah tak sedap duduk neh

so Saturday morning, we went to Klinik Ajwa, Seksyen 7 (satu row dgn Hakim baru)
waited for about 10 mins..then we were called
alhamdulillah..baby sehat dan membesar
aktif bergerak lagi sampai dr nak amik ukuran kakinye pon susah =)

ya Allah, tak tau macam mane nak describe betape leganya perasan saya tu
alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah
ku panjat setinggi2 kesyukuran kepadaMu

and now saya rase saya dah faham sket bagaimana dalamnya kasih seorang ibu terhadap anak, eventho belum lahir =)

btw..the scan was RM40 only..not bad kan?
so we said, memandangkan saye suke check up kat KK tu, so why not stay je kat KK, then buat monthly scan kat klinik ni
after 7 months..baru pegi DEMC..

all rite boss=)

4 commentaires:

tik a dit…

Kawe dulu sepanjang pregnant 2x jah scan.. masa 12 weeks dan 20 weeks. Tapi everytime jumpa dr and midwife.. dia akan buat ultrasound.. check heartbeat baby.. Bila dah masuk 36 weeks baru every two weeks jumpa dr or midwife.. Dulu pernah sekali masa pregnant afif.. masa tuh dlm 6++.. tetiba rasa baby tak menendang pung perut.. terus risau.. huhuh pastu kawe kecek dgn afif (masa tuh panggil baby..)... baby.. baby ok ker? mummy tak rasa pung baby tendang.. mace dia pehe jea.. lepas tuh rasa dia tendang.. rasa lepas tuh lega tok ingat nyea.. nanti demo sokmo la kecek dgn baby.. insyaAllah dia akan pehe..

Ada sekali tuh jgk.. kawe tokleh tido.. sebab mlm dia asyik nok menendang jah.. so kawe kecek dgn baby.. baby.. mummy nok tido.. kita gurau2 esok la deh.. terus pas tuh dia senyak tok tende... :)

Amalina a dit…

nice story there, tik! cuteeee jah!

PurPLe LaDy AiFA a dit…

wah.. tktnye baca ni amalina...

i suka jugak scan2 ni, tp my mum in law x kasi scan slalu sgt, tkt effect kat perkembangan baby. kalo boley i nak scan tiap2 check up spya leh tgk baby sehat ke idak kan?

betul ke mitos2 pasal scan tu ek? hehe. ttggu amalina buat research sbb blog ni dh jd my pegnancy 101 dah skrg.. =p

Amalina a dit…

aifa: hahaha ade pulak blog i jadi rujukan..u pon kne update ur blog tau..nanti bleh share2 info =)

psl scan tu..i mmg buat setiap kali check up..cuma kat KK tu takde scan..so i pegi clinic biase utk scan =) pasal mitos tu, nanti i carik ek =)