Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mardi 25 janvier 2011

Where shud I go for antenatal check-up?

okeih..ni nak sambung plak siri tazkirah pasal pregnancy ni (ecehh)
once dah confirm pregnant, mesti soklan yg terpikir is, kat klinik/hospital mane bleh pegi utk buat check up?
gov or private?

ok..it totally depends on ur budget..klu ade duit lebey..bole pegi swasta
normal check-up price: between RM100-rm200
itu kalu normal, means takde complication
just pay for consultation, scan and ubat
klu tak..berdesuppp bil naik tau..
seperti saya bila kne amik Duphaston..
dua papan ubat he dah rm105 ..tersengih saye kat depan kaunter..haha
owh yes, kat private dia akan scan setiap kali jumpa
which is very exciting, sbb ada gambar baby and bleh tgk size dia membesar =)
then normally,org yg kite jumpa is dr pakar, in our case is gynae

whilst, kat gov pulak..org ckp pegi kat klinik desa (KD) or klinik kesihatan (KK)
i blom ade pengalaman lagi kat gov, but my friend said (base on pengalaman dia)
klu bleh register kat KD/KK yg berdekatan ngan tempat anda ingin berpantang
so that nurse/bidan tu dapat melawat anda n baby ketika masih berpantang
pestu mintak nak buat check up ngan tempat anda bekerja, so tak payah susah2 nak balik kampung utk buat check up
hehehehehhe
harga check up not sure..free la kot..gov kan..tak pon bayar sket..must be less than rm100
orang yg kita jumpa adalah nurse
dia yang akan check kita, tgk perkembangan baby
but kat sini takde scan ye..
bila ade complication ke ape, baru la nurse tu akan refer kite kepada dr

ok..apa yang dia akan check mase check up
1. berat badan..muhahahahahha (awal2 lagi saye dah fail sebab naik 2 kg in 2 weeks :D)
2. blood pressure
3. check darah: especially haemoglobin
4. perkembangan baby
5. air kencing
dll( akan ditambah lagi, insya-Allah)

ni extra notes utk sesape yg nak pegi private, dan company covers the expenses.
buat pregnancy confirmation kat klinik biase dulu, mintak surat rujukan utk pegi jumpa pakar (gynae)..surat tu bawak pegi HR, mintak pulak guarantee letter ngan HR..and guarantee letter tu bawak bersame mase jumpa gynae..so insya-Allah..anda tak payah keluarkan duit (dgn syarat expenses tidak melebihi kuota yg ditetapkan)

in my case, i direct pegi jumpa gynae (muhahahhaa) so setiap check up bayar sendirik, then baru claim..tapi memandangkan amount yg disediakan utk maternity cukup2 jah untuk cover package beranak nanti..so saya tak pegi claim pon yg utk check up..huhu

utk jimatkan duit..u guys bleh campur2kan tempat mane yg u guys nak buat check up..cuma if u guys dah decide nak deliver kat private hospital,
so u kne buat check up kat situ at least 2 kali or tiga kali (depends kat hospital)
otherwise, hospital tanak terima
so bila dah pegi yg kali ketiga, kali ke empat dan selebeynya, bleh pegi goverment
kelebihannya are:
1) jimat kos..muhahaha
2) anda dah berjaya register kat 2 tempat, private n govt..so klu ade ape2 masalah mase nak deliver or after deliver( nauzubillah), nanti takde prob utk refer ke GH sbb name anda ade dlm sistem..klu tak..GH buleh reject!

ok..utk delivery pulak..seriously mmg takde pengalaman kat hospital kerajaan (mostly yg i knal pegi swasta)
so u guys boleh start usha2 hospital mane yg kasi package murah..muhahahhaha
macam nak bercuti kan?
i plan An-Nur, bangi, sbb most siblings kat bangi, dekat ngan opis (tapi jauh dari umahhh..uwaaaaa)
price dia not bad..eventho klu kne amik epidural (mintak2 la tak payah), pun still reasonable
i plan nak buat check up kat DEMC, Shah Alam (dekat ngan umah)
tp rega dia woohoooo..beza sgt ngan an-nur
tp bile dah emergency, sure nak gi yg dekat jugak kan..so ingat next month nak buat check up kat DEMC
but for this month, which is esok, nak pegi KK kat presint 3 putrajaya..hehhe saje nak gi try..

voila voilu..nanti saya sambung lagi

ps: more details can be obtained here

8 commentaires:

fara a dit…

check up gov free jeee

Amalina a dit…

hihihi thanks fara =)

.:Mrs. Engineer:. a dit…

btol...free jek...KK presint 3 xsure ok ke x...tp kt KK presint 9 mmg ok... :)

Amalina a dit…

yanie..saye baru bace kat presint 3 tu baru bukak and tak ramai orang..tu ingat nak pegi sane..presint 9 sure penuh kan?

PurPLe LaDy AiFA a dit…

sy pon buat kat private. ade scan2, suka! hehe. tp kat sini dlm rm60 je per check up... stakat ni x claim lagi ngan company sebab x tahu cmne process. nnti br nak g register kat gov kot..

missbutterfly a dit…

ok.aku takde experience lagi..hehe.bgs jgk untk info. :)
eh..psl kad nikah tu aku tak sempat nkgi balai islam sbb skrg kt kb ada dua rumah nk kena stay. kakakakaka..susah jgk sama2 ore kelate nih.nanti cuti lama2 sikit kot nanti kitorg curi2 masa pegi sana..

Amalina a dit…

aifa: murahnye check upp! my first bil was rm230..terus ternganga kejap..hahhhaa

Amalina a dit…

jaja:hahah no worries mek..aku pon ade masalah same..berulang alik mengikut keperluan di mana..huhuhu