Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 1 février 2013

Vitamin Ibu Hamil

Ishhh..masih tersiarap darah saye bile bace komen ibu mengandung yang tanak makan asid folik tadi sbb alasan, malas nak ambil..leceh etc..i know it is her right..but seriously, it can have  big consequences to her baby..

Ada sebabnya kenapa ibu yang ingin merancang untuk hamil ( bukan yang tgh mengandung je tau) untuk mengambil asid folik..klu kesanya hanya kepada si ibu, saya tak kesah..tetapi kesan kekurangan asid folik adalah kepada anaknya..nauzubillah..semoga anaknya sihat walafiat

Saya menjadi makin sensitif sekarang ni, apabila para bakal ibu mengambil remeh mengenai pengambilan supplemen ketika mengandung. No it is not about i am Shaklee Distributor.

Ini kerana apa yang saya lalui sepanjang berjumpa therapist utk Hakim.

As I mentioned previously, saya bawa Hakim untuk jumpe therapist untuk stimulate his speech and motor skills. Pada temujanji pertama, saya ditanyakan soalan bertubi2 mengenai kisah saya, terutama ketika mengandung dan melahirkan Hakim.

Apa yang saya makan, adakah saya mengalami komplikasi ketika mengandung, ketika melahirkan anak, pernahkah saya dimasukkan ke wad kerana masalah kesihatan dan sebagainya. Soalan-soalan begini ditanyakan untuk memahami lebih jelas mengenai keadaan Hakim sebenarnya.

But as a mother, I was shocked for being asked to that details. Sampai balik rumah pon, saya masih tertanya-tanya sendirik, adakah ada info yang saya tertinggal. Adakah saya tersilap makan? Adakah saya tersalah... and the list goes on.

Fyi, I had easy pregnancy, no morning sickness, no brixton hicks (tade yg obvious), tade masalah keputihan/infection etc. And I had easy labour as well, thank you Allah.

Tetapi bila ditanyakan soalan bertubi2 seperti, baru saya sedar betapa pentingnya penjagaan kesihatan dan keperluan nutrisi ketika mengandung. Kerana setiap kelalaian saya dalam menjaga kesihatan diri, menjaga keperluan nutrisi untuk saya dan bayi dikandung, akan ditanggung oleh bayi saya (nauzubillah). Dan saya masih tertanya2 di dalam diri, what had gone wrong? Maybe tiada apa-apa pon, tetapi perasaan bersalah tetap ada. Dan saya nekad, untuk pregnancy kedua nanti, akan saya jaga sehabis baik!

Adakah anda tahu keperluan vitamin ibu hamil adalah lebih tinggi dari wanita biasa? Kerana itulah kita dibekalkan dengna vitamin (kalau kat swasta selalunya obimin) setiap kali pegi check up. So please pregnant mommies, ambil vitamin anda setiap hari ye. Dont be bothered about mitos baby akan besar la ke ape, just care about his/her health, and your health as well =)

Kalu nak try vitamin untuk ibu hamil, ianya adalah seperti berikut (Ok, ni baru betul2 nak promote =))

Set vitamin ibu hamil Shaklee

  • Vita-Lea Iron formula Multivitamin
  • Vitamin B-Complex
  • Chewable Vita-C / Sustained Release Vita-C
  • OsteMatrik
  • OmegaGuard (trimester ke-II dan ke-III)
More info: Vitamin Ibu Hamil


Take care mommies!

5 commentaires:

ettyzukhair a dit…

how's hakim now??hope he's doing well..insyaallah kita usaha n doa byk2..u'r strong babe..insyaallah..btw anak buah etty now alhamdulillah byk progress..dia buat rawatan alternatif..if u rajin google ni.. Kak raw felda gedangsa.. byk story pasal rawatan kak raw ni.. so far +ve feedback..ini sebahagian usaha kita..doa & berserah pada Allah taala sebulat2nye..insyaallah..

btw..dear..i pon still mkn supplement shaklee ni masa preggy ni..1st pregnancy dulu xmkn shaklee pun juz few months after delivery bru mkn utk milkbooster..hehe.. mudah2an harap2 safe sail like b4..

take care both of u & hakim..

Amalina a dit…
Ce commentaire a été supprimé par l'auteur.
Amalina a dit…

thanks etty for your concern..Hakim is doing good..dah banyak progress dia..dah pandai bersosial..dah tunjuk cara nak communicate..walaupon blom lagi bercakap..seriously saya pon tumpang happy..fuhh..by our journey is about to begin..i will never ever abaikan kepentingan untuk stimulate skill anak..my mistake..uhuks

it doesnt matter vitamin prenatal ape..yang penting..jgn pandang remeh..huhu..tadi kat facebook ade org ckp malas nak amik asid folik..terus rase sentap..kuar entry terus..hihihi

~YUN~ a dit…

Amalina,hakim ok ke.mcm mana after the therapy?afif pn yun risau...die lmbt ckp...bila bc post ni,yun terpk plak apa yg yun mkn ms preggy...

Amalina a dit…

yun..dunt worry..insya-Allah tade pepe..saya terase seperti bersalah, kerana soalan2 yang diajukan..rase seperti tersedar, betapa pentingnya kesihatan kita ketika mengandung dulu..huhu..pestu bile bace komen org yg sesuka hati tanak makan asid folik tadi..mmg terase betul..sebab dia tidak berada di tempat saya ketika disoal siasat oleh para therapist. walaupun masa mengandung saya tiada masalah yg paticular, but in my mind, i keep asking, is that so?huhu

hakim so far so good..blom jumpa speech therapist yet..susah sbb Q panjang..but all other therapist dan paed mmg nasihat soh stimulate Hakim by talking to him, baca buku dan sebagainya. Alhamdulillah, ade progress..signs of communication

afif maybe ok je..if betul2 concern, bleh talk to paed =)