Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 9 janvier 2012

Cara utk menambahkan pengeluaran susu

There are a lot of food/drink that can be a milk booster..but none works for me..huhu
Seriously, I tried lobak putih, longan (makan berkilo2 fresh longan), pegaga, kurma, milo, horlicks, chocs, oats etc..tade perubahan yg sgt ketara..
Sesetengah orang kata, klu consume milk booster ni, dlm setengah jam, “poket” dah penuh..tp in my case..tarak..klu 6 jam tak di perah dan tak diguna pakai..haa mmg “poket” sgt penuh..but sampai le takde basah lencun bajunye..huhuhu
So saya lebey concentrate on techniques cth:
Let down reflex (LDR): Dari pemahaman saya, time ni le susu keluar banyak..dan jugak pekat..klu time saya pump tade LDR, mmg susunye cair dan sgt sedikit..so saye akn make sure saya dapat 3 or 4 LDR utk setiap session
Stay hydrated: saya akan make sure badan saya cukup air..setiap kali DF, saya akan minum segelas air..eventho di malam hari..mmg sblm tido saya akan top up botol air dan letak dlm bilik tidur. Di office pulak, saya akan cuba habiskan 1.5L di waktu pagi, dan 1.5L air di waktu petang..kerana berdasarkan pengalaman, bile badan saya tak cukup air (bibir jadi kering, kulit muka pon kering), susu yg dihasilkan sgt sedikit..ok maybe air masak adalah milk booster saye..hehehehe
Kerap pump: yg ni dah tak praktis sgt dahh..pemalas sungguh..haih..tp berdasarkan pengalaman jugak..mmg sgt membantu..try pump setiap dua jam or tiga jam, dlm sehari dua, amount susu akan bertambah..saya sedar mase saya mula2 mengepam..first time pump, dapat 1.5oz je sekali pump..dalam seminggu, ianya sekali ganda bertambah.
Double pumping: It’s better buat double pumping dari single pumping..sbb each breast akan stimulate each other..so LDR akan datang dgn cepat..dan susu keluar laju dari kedua-dua belah instead of sebelah je. If u guys buat single pump, sila stimulate breast yg tak di pump pakan tgn =)
Ada lagi techniques yg saya tak cuba cth:
Tandem pumping : sambil DF sambil pump..errr..bg saya amat complicated..so malas nak try
Power pumping: hohoho..regular pumping pon saye asik skip..ape tah lagi nak buat power pumping..org yg pakai FS ok kot..but still, saya terase amat leceh untuk pasang, lekapkan corong, pump, basuh, sterilize dan keringkan all the equipement..ishh..mmg big M sungguh.
Pump di awal pagi: yg ni lagi tak pnah try..bangun menyusu Hakim malam2 dah more than enugh kot..kang tak tido plak..huhu
Fenugreek: sampai lani saye tak consume pil fenugreek yg dibeli..hihihihihi..org kata sgt berkesan..cume kena tahan bau badan je la..huhu
Ok..ni je yg bleh saya bebel pasal milk booster..hehehe
kindly take note that i am not the expert. I just share my breastfeeding experience. It works for me, and it may not work/suitable for you

4 commentaires:

ettyzukhair a dit…

amalina tandem best tau...etty slalu buat if time pump ameer melalak nak nurse...so tandemlah..mmg berlipat ganda...coz baby suck kuat so instantly stimulate the other breast..pernah up to 10oz per breast mase tandem...pastu gelabah panggil hubby suh tukar bottle...haha;p

Amalina a dit…

wahh sgt heaven!..tp saye pening tangan mane nak pegang baby..tangan mane nak pegang botol..rasenye klu saye buat tandem pumping..hubby kne pegang botol la kot..huhuhu

tp mmg baby suction sgt kuat..tak sampai seminit dah ade LDR..klu pump..kne tunggu seminit dua baru dapat LDR..huhu

ettyzukhair a dit…

hehe...ameer slalu marah if nga bf LDR 2,3x..hehe...sbb tu lagi bagus if pump dulu few minutes than df...hehe...kalu hari M besar datang malas pump! memang memancut2 tersedak2 ameer everytime LDR..

Amalina a dit…

tuh lah..Hakim pulak..klu LDr..dia terus lepas nipple..memancut susu kena baju dan pipi dia..huhu..kadang2 tu tak sempat lepas..terus tersedak2..kesian btol..huhu