Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 9 janvier 2012

Q&A session.

Received a few questions asking me about breastfeeding, and I am glad to answer them one by one..however, kindly take note that i am not the expert. I just share my breastfeeding experience. It works for me, and it may not work/suitable for you.

1) First question was about pumping. How many time i pump and how do i manage do it at work place.

Err tricky question as I am now couldnt find time to pump (or pemalas sebenarnye..haha). Before this saya pump 4 times a day..except weekend. My schedule was 6am, 9am, 1pm and 4pm. And that's it. Saya tak pump di rumah..hanya direct feeding sahaja. Kalau ade susu lebey (means breast dah bengkak sebenanye) baru saye pump..(pemalas gilee).. Weekend pulak selalunye saye pump di waktu pagi, usai solat subuh sbb hakim blom bangun lagi..saye pump di waktu weekend hanya untuk dapatkan supply susu di hari isnin..saya akan sentiasa pastikan Hakim minum fresh milk, dan hanya satu botol frozen EBM sahaja yg saya bekalkan kepada pengasuh (tp ade kes ari tu errr..saye terpakse bekalkan 3 botol frozen EBM..huhu) Sekarang ni, saya pump 3 kali je..yg kol 6am tu dah TERskip..erk!

duration: saya pump selama setengah jam untuk setiap session..seb baek buat double pumping..klu tak jenuh menunggu..huhu..

People may ask..cukup ke susu utk Hakim..utk buat stock? well well well..Hakim minum around 12oz to 16 oz daily..dan kalau saya dapat stock 4oz per day pon syukur alhamdulillah..lagipon saye hanya pakai 4oz frozen EBM per day..so skang ni stock dalam freezer..err banyak dan most probably ade terpakse dibuang(uhukss sedey)..saya tak suke membazir dan sangat rase bersalah untuk membuang susu2 yg diperah..saye still struggle untuk manage stock2 saye supaya tiada yg dibuang..huhu

People may also ask, dah klu stock banyak..knape tak kasi frozen EBM je kat pengasuh? kerana telah disyorkan untuk senitasa memberi lebih fresh EBMdaripada frozen EBM..contoh, saya kasi 4 botol susu kepada pengasuh, hanya 1 je frozen EBM, yang lain are fresh EBM (yang diperah sehari sebelumnya)

Camne saya pump di pejabat? Memandangkan bos saya sgt strict dan tak gemar melihat kuli2nya sentiasa menghilang dari pandangannya, so saya hanya pump di meja saya walaupon ade bilik mengepam di atas. Saya harus berterima kasih kepada

a) Farha kerana dia merupakan pengepam pertama di office..kerana dia, semua orang di dalam office dapat menerima the fact that ibu menyusu perlu mengepam and they respect it..Tidak dinafikan, suami saya pon memberi dorongan untuk saya menyusu Hakim kerana melihat kegigihan Farha mengepam di pejabat..hehehhhe..so dengan muka tak berape tebal, saya pon turut mengepam di dalam pejabat

b) Hands-free breast pumping strap from Pumpin Pal. Kerana gadget ini, saya dapat mengepam sambil buat kerja2 di pejabat..so bos pon tak komplen sbb kerja sentiasa jalan

2) Second question, berape banyak susu yang saya dapat.

Erkk..tough question, saye tak penah rasenye disclose publicly berape amount yg saya dapat..sebab satu, saye takut ia menimbul perasaan riak di hati saya..nauzubillah..i know how hard it is to get enough milk for your baby..dan rezeki orang laen2..so kalau boleh saya elakkan untuk memberitahu..one thing for sure..susu saya maybe sikit dari org ni, sebab Hakim minum lagi sikit dari baby dia, dan susu saya lagi banyak dari org ni, sbb Hakim minum lagi banyak dari baby dia..so saya percaya, susu yg ade, rezeki yg Allah nak kasi kat Hakim..bukan sebab saya special dapat menyusu Hakim sampai lani, or bukan sebab pump saya canggih, or anything..it is based on usaha dan jugak yang penting doa. So to answer that question, apa yg saya buleh cakap is, susu yg saya perah cukup untuk Hakim minum keesokkan harinya, dan jugak untuk buat stock sebotol dua..tu je =)

Baru 2 soalan, dah panjang pulak..sambung lain kali ye..harap2 ade lagi mase..ngeee :D

2 commentaires:

ettyzukhair a dit…

Q&A yg sgt2 bernas..rezeki Hakim mommy dia gigih..hope kita same2 terus kuat utk complete 2 years ni...insyaallah..

Amalina a dit…

insya-Allah..harap2 dapat bertahan sampai 2 thaun..huhu