Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 15 octobre 2010

c'est inacceptable!

Setiap hari, setiap minggu, setiap bulan..makin banyak kisah2 kemalangan bayi dan kanak-kanak yg dilaporkan di media massa..
dan yang paling teruk, bukan saja kemalangan2 itu menyebabkan kecederaan kepada insan yg kecil ini, malah meragut nyawa mereka.

Sometimes, bile sy bukak paper n terpapar kisah2 begini..
saye just bace title je..tak sampai ati nak bace in details
sbb rase sedey dan bersimpati sgt kat nasib mereka

Kes tersedak susu sudah acap kali sy dgr pada tahun ini
dan ari ni..runtun lagi hati bile terbace title bayi meninggal kerana terjatuh di rumah pengasuh dan bayi cedera dihempap siling hospital sehingga kepalanya bengkak, dan tidak diberi rawatan susulan oleh pihak yg berkenaan

ya Allah..cuainya manusia di zaman ini!
culass nya orang2 dewasa yang mempunyai akal di kala ini!

membaca kes2 begini membuatkan sy gerun
dimanakah tempat yg selamat utk bayi saya(insya-Allah, bila dikurniakan rezeki olehNya) nanti, memandangkan kami berdua bekerja sepenuh masa

mengupah maid is not the best solution neither
memandangkan ianya sgt mahal, malah maid2 ni ade yg buat perangai dan sukar utk dipercayai..dan saye kalau boleh, mmg tak nak ade maid kat dlm rumah..mengganggu privasi! lagipon sy tak reti nak mengarah..nak complaint lg le..tgk2 at last, sy yg buat sendiri semua, maid goyang kaki..hahaha

so for me, sy akan try mengerah kudrat dan tenaga utk menguruskan rumah dan keluarga, daripada bergantung kepada maid (insya-Allah)

so persoalan yg sama masih timbul: dimanakah tempat yg selamat utk bayi saya?

i think it's about time gov menyediakan pusat2 utk melatih pengasuh dan penjaga kanak2
memaksa mereka yg ingin terjun di dalam bidang ini untuk mempunyai sijil/diploma yg diiktiraf
memberi kemudahan utk mereka untuk menjalani latihan setiap tahun
seperti yg dibuat di negara2 maju

yes, dunt be too shock..di UK, mengikut kakak saya
setiap org dewasa yg terlibat dlm nursery, harus mempunyai kelayakan yg telah ditetapkan utk bekerja di nursery. mereka yg terlibat mmg mahir dlm bidang ini, dari segi penjagaan, penyediaan makanan, tindakan yg perlu diambil untuk kes kecemasan dll. malah mereka diwajib menjalani latihan setiap tahun agar mereka ni slalu up-to-date pasal penjagaan bayi dan kanak2.

last resort..jadi suri rumah tangga sepenuh masa..i likeee!! tp kewangan and cost of living sungguh tak mengizinkan..sighhh.

ps. im going to shah alam tonite..to watch Maher Zain's concert..hubby belanje =) sukeeeeee!..je t'aime =)

Aucun commentaire: