Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mardi 5 octobre 2010

the akad

percaye atau tidak..saye dah create this entry for so many days (dated 27.09.2010)
and hari ni baru rase nak post it in my blog..muhahhahhaa
excusez-moi for being soooo lazy
seperti yg dijanjikan, ini adalah kisah tying-the-knot saye =)
warning: super duper long entry..if u just wanna see the pictures, kindly scroll down immediately.

malam raya:

normal people must be busy preparing for hari raya, gosok baju baru, buat ketupat, nasi himpit..cucuk sate..but as for me, along with my lil sister, i was busy menumbuk inai (yes i did it by myself) sambil membelek "resepi" yg member kasi utk kasi inai merah kat jari..i tot proses memakai inai will only take about half an hour..rupenye2, it took much more than that..kol 1pg gitu baru siap pakai inai
tu pon sempat pakai kat jari sy je..kat kaki mmg tak sempat..adik nak tumpang pakai same pon tak sempat..poor her.

1 Syawal:

eagerly woke up that morning, just to realise that inai tu tak merah lansung kat jari jemari sy..oren ade la..sedikit keciwee..huhuhu but at least still ade satu lagi malam utk pakai inai..muahhaha..ari tu we all satu family takde beraye sgt..just went to my grandma's (my mom side)..and sy berusaha gigih melawan nafsu supaya jgn makan over sgt..karang tak muat baju..ternganga karangg..
in the evening..we started making fondant icing for my hantaran cake..decoration theme?hemtamm sajalahhh..hahahhaa..i didnt bought any flowers for hantaran cake..so sesuke hati decorate pakai ape yg ade..and it turned out so cute..simple of course..tp chomell sgtt (bolee puji cake sendirik??hahha) ..serious sy sgt suke..and sgt bangga ((sile jgn mencebik :p)

that nite, ade semayang hajat, semoga majlis berjalan dgn lancar..our relatives were the invitees..mmg tak ajak orang luar..and lepas semayang hajat..org lain sibuk dok borak2 diluar..manakala saya sibuk dlm bilik pengantin..sbb baru nak sapu, nak mop, nak kemas, nak itu nak ini..hehhhee..lepas siap bilik pengantin..saye sibuk menumbuk daun inai buat kali kedua..sambil diperhatikan oleh bibik2 yg dok kasi suggestion tambah itu ini dalam "resepi" ukt kasi inai merah mengikut petua dari seberang. so mlm itu, tidur lambat lagi gara2 pakai inai..hajat di hati nak letak inai dikaki masih tak kesampaian..so sy redha je la tak de inai kat kaki..huhuhuhu

2 Syawal:

woke up early that morning..just to be dissapointed once more as inai tak semerah yg sy nak..:( pestu blur tak tau nak start buat ape as manyakk sgt2 nak kne buat..like gubahan hantaran (barang2 still dlm bag shopping..bolehh??), my 3-tiers wedding cake, bunga pahar, and the list goes on. owhh owhh owhh..fresh flowers tak pegi amik lagi..so i picked them up first kat tgh2 kota bharu..as it was at 9am..kota bharu was sgt lengang! Ber-bundle2 fresh flowers sy angkut balik...terus letak dlm toilet bilik pengantin..i started cantas2 batang nye..especially roses..to keep them alive!..because ade bunga yg sy akan pakai lagi dua hari!(utk handbouquet majlis bertandang)
so toilet bilik pengantin sudah penuh berisi baldi2 yg dipenuhi bunga2 :D

around 12pm, my sis was available utk buat gubahan hantaran. we didnt have any reference..just main pakai buat and main pakai letak je bunga..but it turned out lovely..sy sgt2 suke!..mmg chantekk..so proud with hasil kerja my sis. so saye serah bab2 gubahan hantaran kat dia..while my cousin gubah bunga dalam pasu untuk hiasan bilik dan rumah.
semua kerja2 ni dibuat di dalam bilik pengantin..as a result, bilik pengantin sungguh bersepah dengan daun dan batang...and sy just pejam mate tanak pikir pasal bilik lansung :D

at 3pm, sy baru nak iron baju utk dipakai utk akad n bersanding..boleh??hahah tu lahh..awal2 tanak iron..sape suruh...tu pon iron gitu2 jee....janji nampak kemas..lagipon leceh nak iron dgn beads segala..kain songket tu lagi la..keras kejung macam takde effect lansung walaupon penat ditekan sekuat hati..lagipon my sis dah bising soh sy pegi berehat as mate bengkak hasil tak cukup tido..so she asked me to take a rest..

wat did i do?i went to the kitchen utk buat air teh ( i just want 2 teabags actually) and realised that my aunties tgh decorate my wedding cake under my mum supervison, my cousins tgh isi telur dlm bunga pahar.wooooo dapur lagi bersepah dari my bilik..hahahhaa
tu saye belum jenguk kat dapur bawah lagi tgk ape tukang2 masak tgh buat..huhuhuhu
then my auties tanye camne nak decorate ni..so sy keluarkan bunga2 yg sy dah siap beli di bangi (there are 15 of them)..n tunjuk kat my aunties camne nak letak. pestu panik plak cari riben yg sy dah beli khas utk cake ni..serious tak tau dlm plastik bag yg mane satu..as barang2 gubahan saye sudah sepahkan dan letak merata2..wooo penat mencari ok..seb baekk jumpe..phewww

then air teh dah siap..but that teabags were too hot utk letak dimata..dari mate lebam..jadi mata merah melecur pulak..so i put them in a fridge..sambil menunggu sejuk, saye menjadi mandor, check progress kat bilik pengantin, kat dapur dan jugak pelamin!!..owh yess..sy terlupe yg pelamin sy mmg dah siap dipasang before sy sampai umah lagi..which was one week before the event..cume utk hiasan, sy amik fresh flowers and org tu janji nak pasang kol 2..i called every 30 mins, asking him when he wud arrive as sy nak pelamin tu siap before the akad..sbb seisi bergambar bersame family adalah malam tu jugak.

around 4.30pm, sy baru teringat yg sy nak merahkan lagi inai by putting inai mekah yg liquid tu..once again, my adik bongsu menjadi org suruhan utk pakaikan inai di jari. sementara menunggu kering, sy hanya mampu bersandar di dinding bilik sambil perhatikan org buat kije..kadang2 mata terkatup sudahh..hahaha

at 5pm..i cudnt take it any longer..i needed to take a nap..as at 6pm sy sepatutnye berada di bridal tu for makeup session. so saye serahkan my handsets kat my sis utk answer any call dan jugak utk hassle pakcik yg kne pasang bunga kat pelamin sbb tak sampai2, then sy basuhkan sisa2 inai di jari (at least merah than before this) and keluarkan teabags yg sejuk beku keras kejung tu..took a face tissue, and pegi menyorok in between katil pengantin n dinding..so that nobody cudnt find me..and yes, they cudnt find me..hahhha! at 6pm..baru bertolak pegi bridal tu, after taking rush shower..kalut, kalutt

makeup session went well..arrived home 15mins before 8..sy sudah bersiap semuanye..bilik pengantin sudah kemas disusun rapi..(but toilet still bersepah dgn bunga..hahaha takpe..takde org nak pakai malam ni), bunga di pelamin pon siap terpasang, dan sy just menunggu rombongan sampai..the akad was held at home..janji ngna tok imam after isyak..but ade 3 pasangan lain yg akan bernikah malam tu kat masjid..i budget mereka akan sampai after nine. so i told my hubby that there was no rush.

at 9.30pm, rombongan sampai, but bayang tok imam tak sampai2..haisshhh..thus my parents asked the rombongan utk pegi makan2..dunt asked me the menu..as i seriously didnt know..yg sy ingat petang tu (before taking a nap) sy sempat makan nasik, telur goreng n daging sate. lauk utk makan malam tu blum siap!

at 10pm, tok imam with saksi sampai..semua berkumpul diruang tamu rumah saya..redzuan was handsomely seated on bantal akad nikad, facing tok imam, as i dgn ayunye duduk bersimpuh disebelah mak saya. the akad went well dgn sekali akad, redzuan was well-prepared, he wasnt nervous, and me neither...sumpah takde rase terharu ke ape bile sy officially jadi his wife..and i didnt know why the tears didnt came out..sbb slalunye sy ni mudah tersentuh orgnye..tgk cite katun snoopy pon bleh nangess..hahaha..maybe sbb tok imam ckp slow sgt..eventho dah kasi mic kat dia..or maybe sbb dia buat lawak lupe nak mintak permission wali..hehe..or iwas too tired..ape2 lah..sy dah jadi bini orang!!

and regarding all the preparation, the planing, the kekalutan, the kekusutan, the keletihan, the pening kepala and all, voila le resultat... sy hanya mampu merancang, namun Allah jua yang menentukan apa yg terbaik utk saya, dan sesungguhnya, apa yang telah dirancangkan olehNya adalah yang terbaik. Alhamdulillah.

all these pictures are from Xjukie..they are raw(without any editing yet) and these pictures touch me deeply in my heart.













that nite, we took a lot of photos..till pass midnite..and he drove to his home and be prepared for the walimah.

ps: gambar hantaran cake dan jugak suasana preparation tu sy akan letak kemudian (if ade mase lapang lagi..hehhee) becoz blom copy pics dari camera kakak sy :D

6 commentaires:

si kecil a dit…

sangat sweet! aaa~~~ suka la..
congrats!

PurPLe LaDy AiFA a dit…

congrats amalina! i baca satu satu taw sbb mmg sukaaa sgt baca prep and kekalutan especially a a day before and the day it self.. kalut and penat kan, tp itu la yg paling manis nak diingati.. =)

ReYNa a dit…

wahh.congrats!!sorry lmbt wish.anyway. u org KB ke??huhuh,.sama negeri lah kite

Amalina a dit…

si kecil: thanks..lega sgt sume dah berlalu :)

aifa: hahaha thanks for reading mate, i tot nak letak pics je..but then i love reading my own story too..klu tak letak, in few years nanti sure i terlupe every details..soo harus la letak satu2..:D so agree with u

reyna: thanks dear..ahah saye org kb =)

Nurulhuda|Adlie a dit…

haha, kalut kan, adoi, kalau tgk satu2 benda pun we just gk je, dlm ati, otak merewang2 tak tahu kemana cos too tired, disoriented sgt2!!

bila dah sudah duk wonder how do we survive such state, huuuuuu

Amalina a dit…

hudaaa! exactly! disoriented sgt sgt sgt..hahhaa