Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 29 octobre 2010

~Cookies, Cake and Chocolate~



Good news for Cheese Tart lovers!



You now can buy the cheese tarts at http://cookies-cake-choc.blogspot.com/.
Affordable price, and extremely delicious!

so for B2B, if korang tgh cari ape yg nak di letak dlm goodies bag, you may put this and people will love it.
or you can also order for a dessert for ur kenduri/nikah.

I also tried their cornflakes kuaci cruncy and chocolate ball..and o m gee..sumpah sedapp ok!



Already ordered 2 balang BB cheese tart utk bawak balik kampung =)

jeudi 28 octobre 2010

Hi from Netherlands


omggg..i feel like i'm gonna cry!!
i just received and read an email from my ex-colleague in Holland

well actually, before i came back for good
i spent 6 months in one small town in Holland working
in order to finish my master's deg, it is a requirement in France for a student to "work" in a company, and carries out a task like a normal engineer does

as i was bored with french, and cudnt wait to leave the country (hahahaha..iyo lah..skang dah rindu..padan muke)
i applied for a job in a small company in Holland named Bruco
my 6 months of stay there was really great
i had great time, nice colleagues, and omg, holland's country side is so beautiful

i was offered a permanent job there
but due to certain reasons, i had to come back to malaysia
but with my supervisor, we are still keeping in touch, not too frequently tho
3 or 4 emails per year?hahha

anyhow, i told him i was getting married in september
and yesterday, he emailed me saying that he already sent an virtual postcard (which i didnt receive) on behalf of the company
and asked how im doing
as a reply, i told him a bit of our wedding (as they totally dunt have any idea wat a Malay wedding looks like) and sent a couple of pictures

and today, i received emails from other colleagues ..and their words are soooo touchinggg
shutttt, my eyes are wet!


a pair of clog, gave by Bruco as farewell present

mercredi 27 octobre 2010

Harry Potter and the Deathly Hallows


i have been waiting to watch this movie since i heard this final book is parted into 2. mesti banyak scene dari buku dia amik kan! seriously, i am thrilled to watch it!

the release date is on the 18th November (hari kenduri Jaja..hihi saje nak highlight, kasi dia cuat sat :p)..and of course i will be at home in kelantan to celebrate the hari raya (as well the wedding).

as the date is approaching (dgr tuu jaja ;) ), im happily open up my boxes that contains all my stuff from France, looking for the last book of Harry Potter. Well people must say that im childish, reading books for children, but i must admit, i like this story very much. and my fav is the Harry Potter and the Deathly Hallows, where all the secrets are revealed, it is full with actions and emotions.

my first book of Harry Potter is Harry Potter and the Chamber of Secrets. I bought it after watching the first movie, and it was in french. I continued buying the first and then the third book, Harry Potter and the Prisoner of Azkhaban, still in french, until the forth book came out, and I started collecting the series in two languages, french and english. when I came back to Malaysia for my summer break, i bought the malay version for my sis. hehhee
tell me crazy, but i can reread those book again and again.

which is what i am currently doing, patiently reread the final book, while waiting the movie to come out. unfortunately, i cudnt find the english version, perhaps i left it at my sis', so i just read the french version, Harry Potter et Les Reliques de la Mort. sometimes, i got to polish my french, dont u think? :)

as for dvds, i bought all of them, but left them at my sis' during my long vacation there. and i am in need to rewatch (started from first movie) but i am not sure where can i borrow the dvd. or perhaps sy just pegi je beli semua balik..muhahhaha

lundi 18 octobre 2010

majlis kesyukuran

after one month and one week..baru saye berpeluang nak tempek pic majlis kesyukuran kami..boleh?hihihi sorry for this late entry.


flower gurls..the dress were made by my mom (on ur right side, pakai jubah hijau)
handbouquet flower gurl pon buat sendiri jugak..sy beli banyak sgt bunga..so banyak sgt lebey..huhuhuhu


with pengapits: acik n adik mimi


errr wat can i put as caption?ermmm..sila fokus kat handbouquet saye buleh?hahaha


kat pelamin: just duduk utk bace doa n ambil gambar..takde renjis2 yeay!!



meja beradap: simple jeh..bunga tu sdn bhd..and can u notice the pomander balls? :D btw..itu napkin pon sendiri buat..my colleague yg jahitkan :D


just wanna show the details of my tudung and veil: both were from KV..she had prob to make a net veil for me..sbb slalunye dia pkai chiffon kan..huhuhu..and i requested lace patching as well..
ps: si kecil berkata, tudung tu cam knal tak?hehehehehe
btw..i love this makeup
(sile jgn komen pipi yg tembam itu tau!)


kawan2 skolah..actually ni baju kedua that day..my hubby requested utk tuka baju sbb tak tahan dah pakai songket..panas katanya..huhuhu..this dress..saye sewa ajek..tak mampu nak tempah..muhahaha


so baju tu jadi baju utk potong cake..eventho tak plan pon..huhuhu..actually sewa baju ni datng skali ngan pelamin..in that package yg saye amik..sy dapat 3 pasang baju..satu tu mmg saye nak utk bertandang..lagi dua tu..saje2 je amik utk cantikkan gambar

btw..itu wedding cake saye..tiga tingkat without the tingkat..hehehehhe
sume homemade..and cousin2 sy yg kecik2 tu..ya Allah..dok kerumun cake ni sehingga merisaukan saye..takut tumbang ke ape..tapi reben dah ade yg tercabut..bunga2 pon dah dicuit..and diorang tak henti tanye bile nak potong cake..huhuhu

vendredi 15 octobre 2010

mOmma Technology @ LoveBabyKoala!

hye mommies and future mommies,

let me introduce mOmma! i am pretty sure many of u havent heard about it.

Started in 2005, mOmma is a brand that is part of the Baby Solutions Group of companies based in Italy and Switzerland.

mOmma
is a revolutionary line of baby products that encourages babies to discover their surroundings with unique products in terms of innovation, shape, movement and colour, thus transforming each moment of your baby’s day into a moment of growth and pleasure.

After feeding in mummy’s arms, baby’s first explorations of the world are accompanied by mOmma’s new round shape which are ergonomic for his tiny hands and reassuring, just like his mother's breasts. This is a modern and practical line for parents.

mOmma products rock and return to the upright position and they entertain baby during mealtime.This movement stimulates baby’s curiosity and captures his attention. The "upright" system ensures maximum hygiene during mealtimes.

A complete line of products designed according to baby’s changing needs during the various phases of weaning. These simple but innovative products help him in becoming more self-assured and independent.

Pictures of products that we offer in our store:


feeding bottle
Round ergonomic shape: The round shapes have been specially designed to make the grip easier for your baby’s tiny hands.


Non-spill cup



mOmmaVogue
Made of special thermal material, it keeps liquids temperature constant for a longer time when you go out.


warm plate
Hot water is poured into the plate through a special hole to keep the food warm during mealtime.

c'est inacceptable!

Setiap hari, setiap minggu, setiap bulan..makin banyak kisah2 kemalangan bayi dan kanak-kanak yg dilaporkan di media massa..
dan yang paling teruk, bukan saja kemalangan2 itu menyebabkan kecederaan kepada insan yg kecil ini, malah meragut nyawa mereka.

Sometimes, bile sy bukak paper n terpapar kisah2 begini..
saye just bace title je..tak sampai ati nak bace in details
sbb rase sedey dan bersimpati sgt kat nasib mereka

Kes tersedak susu sudah acap kali sy dgr pada tahun ini
dan ari ni..runtun lagi hati bile terbace title bayi meninggal kerana terjatuh di rumah pengasuh dan bayi cedera dihempap siling hospital sehingga kepalanya bengkak, dan tidak diberi rawatan susulan oleh pihak yg berkenaan

ya Allah..cuainya manusia di zaman ini!
culass nya orang2 dewasa yang mempunyai akal di kala ini!

membaca kes2 begini membuatkan sy gerun
dimanakah tempat yg selamat utk bayi saya(insya-Allah, bila dikurniakan rezeki olehNya) nanti, memandangkan kami berdua bekerja sepenuh masa

mengupah maid is not the best solution neither
memandangkan ianya sgt mahal, malah maid2 ni ade yg buat perangai dan sukar utk dipercayai..dan saye kalau boleh, mmg tak nak ade maid kat dlm rumah..mengganggu privasi! lagipon sy tak reti nak mengarah..nak complaint lg le..tgk2 at last, sy yg buat sendiri semua, maid goyang kaki..hahaha

so for me, sy akan try mengerah kudrat dan tenaga utk menguruskan rumah dan keluarga, daripada bergantung kepada maid (insya-Allah)

so persoalan yg sama masih timbul: dimanakah tempat yg selamat utk bayi saya?

i think it's about time gov menyediakan pusat2 utk melatih pengasuh dan penjaga kanak2
memaksa mereka yg ingin terjun di dalam bidang ini untuk mempunyai sijil/diploma yg diiktiraf
memberi kemudahan utk mereka untuk menjalani latihan setiap tahun
seperti yg dibuat di negara2 maju

yes, dunt be too shock..di UK, mengikut kakak saya
setiap org dewasa yg terlibat dlm nursery, harus mempunyai kelayakan yg telah ditetapkan utk bekerja di nursery. mereka yg terlibat mmg mahir dlm bidang ini, dari segi penjagaan, penyediaan makanan, tindakan yg perlu diambil untuk kes kecemasan dll. malah mereka diwajib menjalani latihan setiap tahun agar mereka ni slalu up-to-date pasal penjagaan bayi dan kanak2.

last resort..jadi suri rumah tangga sepenuh masa..i likeee!! tp kewangan and cost of living sungguh tak mengizinkan..sighhh.

ps. im going to shah alam tonite..to watch Maher Zain's concert..hubby belanje =) sukeeeeee!..je t'aime =)

mardi 12 octobre 2010

Shop ur baby product @ LoveBabyKoala

Hello hunnybunnies,

I am glad to introduce our online shop:LoveBabyKoala.
What i meant with our is me and my bff, Laili.

Both of us love kids, and Laili already have a charming baby gurl (who will celebrate her one year anniversary soon), and we thought it wud be wonderfull if we cud start looking and searching baby/infant products that can suit our child the best.

We also thought it wud be selfish if we keep these good products just to ourselves, thus our desire to become a retailer of baby products. We started this biz a few weeks before my wedding (u cud imagine how bz i was at that time), and it keeps growing.

We already had our official logo, and currently looking for our official website, which will be ready some where around January 2011.huhuhu, So for the moment, the medium for an online biz is facebook!

Ok enough about us, now let's talk about products. Well, we are interested with natural products as we would like to be a "natural" parent with our mother earth in mind. Yes you are right, we love green, and we support for greeny environment.

That's why, our first product that we bought was Isabooties: booties for babies!

All Isabooties are:
* are 100% animal-free;
* are formaldehyde-free;
* are made in the USA with fair labor;
* use fabrics that far exceed the Standard Consumer Safety Specification for Toy Safety (ASTM F963-07);
* are 100% machine-washable/machine-dryable just like socks offering a clean, healthy choice in footwear.
* Super-soft, breathable Ultrasuede® fabric
* Non-slip, durable Toughtek® soles
* Pediatrician - recommended soft-soled shoes
* Stain-resistant
* Easy slip-on design doesn't slip off
* IsaBooties work great on many outdoor surfaces, including grass and mulch. However, IsaBooties are not recommended for heavy pavement use.

Here are some pictures:







Arent they lovely? I fall in love with them at the first sight. Cute sgt sgt tauu!

Kindly visit our facebook, Love BabyKoala and take a look on the items that we currently have. Any inquiry, pls do not hesitate to email =)

lundi 11 octobre 2010

JANGAN BERHENTI BERKENALAN : Buat renungan suami isteri

I found this article at UmmuHusna and i think it is worth to share with u guys. Her blog and her hubby's blog www.zaharuddin.net are among my favs. Banyak ilmu agama dan kekeluargaan yg mereka kongsikan. Not to forget, website www.saifulislam.com, juga membincangkan isu kekeluargaan dari sudut agama.

“Abang rasa dah makin kuranglah dengan kari..” luah suami sebaik selesai makan tengahari. Saya berpaling mendengar kata-katanya. Entah mengapa, tiada angin, ribut jauh sekali, tiba-tiba sahaja suami berbicara tentang makanan. Saya pula yang tertanya-tanya kehairanan.

“Karipap pun sama…”suami menambah bicara tanpa sempat saya menjawab sepatah dua.

“Alamak, susahlah As.” Saya membalas spontan. Buat-buat cemas sambil menggaru kepala yang tidak beralas.
Anak mata saya tepat memandang ke wajah suami. Cuba menelek-nelek keseriusan di sebalik patah katanya. Mana tahu, luahannya itu sekadar gurauan semata.

Namun, sebaik pandang bertemu pandang, dari sinar mata suami, saya seakan mengerti. Dia tidak berjenaka dengan kata-katanya tadi.

‘Patutlah abang kurang berselera,’saya berbisik. Tidak terucap, sekadar terdengar di dalam diri sendiri sahaja. Terbayang kembali suapan suami yang tidak selaju biasa sewaktu menjamah nasi berlaukkan kari ayam tengahari ini.

PERCERAIAN
Buat kesekian kalinya, usai membaca satu berita dari laman Berita Harian Online bertarikh 6 Oktober 2010 semalam, saya melepaskan satu keluhan yang cukup berat dan dalam. Membaca tajuk berita sahaja sudah cukup meresahkan jiwa. Masakan tidak, kandungan yang dipapar menggambarkan betapa gawat dan runcingnya institusi perkahwinan di kalangan masyarakat Islam dewasa kini.

Walaupun latar tempat dan negara di mana kes perceraian tersebut dilaporkan, bukan berlaku di Malaysia, namun, oleh kerana ia juga merupakan salah sebuah negara umat Islam, saya tetap merasa bimbang dan tidak senang. Berita tersebut melaporkan :



“Kadar perceraian tinggi di Kuwait dilaporkan berterusan
selepas pihak berkuasa mendakwa 3,153 kes perceraian dicatatkan sepanjang enam
bulan pertama tahun ini.

Jumlah keseluruhan perceraian dicatatkan 5,965
kes, tahun lalu. Sementara itu, bilangan perkahwinan pula menurun selepas pihak
berkuasa mencatatkan 6,914 perkahwinan pada enam bulan pertama tahun ini
berbanding 14,155 pada 2009.

Bilangan perkahwinan dan kes perceraian menjadikan
kadar perceraian 42 peratus, antara yang tertinggi di dunia. ”


Keadaan ini mengingatkan saya kepada emel-emel yang menceritakan masalah rumahtangga yang sedang dialami oleh kebanyakan pasangan suami isteri di Malaysia hari ini. Rata-rata emel yang saya terima datangnya dari kaum hawa. Ada yang mengadu suami bertemu cinta yang baru, tidak kurang juga yang merintih bila suami yang disayangi, tiba-tiba beralih kasih.

Demikian juga paparan di dada-dada akhbar yang mengenengahkan berita/kes perceraian terutama di kalangan artis, selebriti dan golongan kenamaan. Hampir saban hari.

Sungguhpun mereka menyatakan, mahligai rumahtangga yang mereka dirikan bermula dengan rasa cinta dan suka, bahkan banyak juga pasangan yang mengakui amat menyintai pasangan masing-masing malahan sebahagiannya sudah memasuki gerbang seabad hidup bersama sebagai suami isteri, tetapi rumahtangga yang dibina atas dasar cinta ini tetap roboh bila berlaku sedikit sahaja perubahan seiring usia dan peredaran masa.

Mengapa?

SALING MENGENALI
Saya yakin, mana-mana pasangan yang telah menempuh alam perkahwinan beberapa tahun lamanya pasti mengakui dengan penuh sedar bahawa cinta bukanlah segalanya di dalam rumahtangga.

Sungguhpun kalimah cinta sebelum pernikahan banyak menjadi penyebab bertautnya jiwa uda dan dara untuk melayari bahtera rumahtangga melalui pernikahan, namun ia tidak akan dapat bertahan lama andai tiada usaha dilakukan bagi memastikan bunga-bunga cinta yang telah bersemi di awal perkahwinan itu terus berkembang indah, hidup subur dan mewangi sentiasa.

Tempoh hidup bersama memungkinkan suami dan isteri untuk masing-masing lebih mengenali. Sejak awal usia perkahwinan, dari sehari ke sehari semakin banyak maklumat tentang pasangan yang dapat diketahui; kelebihan dan kekurangannya, sifat dan tingkahlaku, juga perubahan watak dan reaksi pasangan terhadap sesuatu situasi yang berlaku.

Semua itu merupakan satu proses di dalam rumahtangga. Andai sebelum berkahwin, peratusannya mungkin hanya sekitar 30%, namun sebaik melangkah ke alam rumahtangga, peratusan itu pasti meningkat dari semasa ke semasa.
Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta.
Justeru itu, ramai pasangan suami atau isteri hari ini yang mendakwa sudah cukup masak dengan sikap dan perangai pasangan masing-masing.

“Luar dalam, semua dah tahu.” Demikian ungkapan yang selalu diwarwarkan.


PERUBAHAN
Sikap ‘beranggapan’, mengagak atau menyangka bahawa suami atau isteri sudah mengenali pasangan masing-masing di depan mata adalah umpama racun yang boleh menghakis sedikit demi sedikit keharmonian dan keutuhan rumahtangga.

Hal ini kerana setelah proses mengenali mulai sampai ke tahap kemuncak, kesilapan mula terjadi. sesudah masing-masing mulai merasakan mereka telah saling mengenali, telah mencerna erti faham memahami di antara suami dan isteri, mereka bagaikan berhenti dari terus mengenali.

Sedangkan, di fasa pertengahan perkahwinan, ia merupakan satu tahap yang memerlukan suami dan isteri untuk lebih aktif dan pro-aktif mengenali dan memahami pasangan. Ini kerana ujian kehidupan dengan tanggungjawab dan peranan yang perlu dilaksanakan semakin besar dan mencabar. Dan inilah salah satu punca yang mencetus perbalahan suami isteri setelah sekian lama melayari bahtera bahagia.

Sewajarnya, setiap pasangan perlu memahami dan menyedari bahawa pada awal perkahwinan, perasaan cinta dan rindu yang menguasai ketika itu hanyalah bersifat ‘kosmetik’ dan sementara sahaja, kerana ia belum diuji dan teruji. Rasa cinta pada fasa pertama itu hanya menggebu dengan diwarnai oleh sikap 'ingin dimiliki dan memiliki' terhadap pasangan masing-masing semata.

Manakala cinta yang menjalar secara perlahan-lahan seiring proses mengenali pasangan di sepanjang pelayaran bahtera perkahwinan, sangat berpotensi untuk lebih kekal dan kian mengental andai ditanggapi secara bijaksana, lantaran ia tumbuh dari ujian dan cabaran yang berencam bentuknya. Dari perasaan benci dan kasih yang bersilihganti, tawa dan tangis yang menambah makna yang akhirnya bersebati menjadi kasih sayang, menyemai kemesraan, rasa percaya sehingga menatijahkan hubungan yang bahagia, saling mengasihi dan menghargai.


MANUSIA BERUBAH
Hakikatnya, sangat sukar menemui seseorang yang dapat kekal dengan 'diri' yang sama selama hayatnya. Pertambahan usia, pengalaman hidup, perubahan persekitaran dan pertemuan dengan individu lain baik yang menjadi teman, rakan sekerja, jiran tetangga dan lain-lain mampu mengubah seseorang kepada ‘individu’ yang baru iaitu dengan merujuk kepada cara berfikir, keperibadian, kehidupan sosial bahkan sehingga gaya penampilan, cara bercakap dan seremeh panggilan nama juga turut mengalami perubahan.

Keadaan inilah yang memerlukan suami atau isteri untuk sentiasa ‘up-to-date’ terhadap pasangannya. Jika lalai, leka dan memandang sebelah mata sahaja, maka sudah pasti sebarang perubahan yang berlaku akan menular menjadi satu masalah yang menggugat keharmonian rumahtangga, lebih-lebih lagi jika perubahan itu ketara menjurus ke arah negatif dan tidak selari dengan tuntutan ILAHI.

Oleh itu, sebelum meletakkan 'orang ketiga' sebagai punca perbalahan, sudah takdir dan tiada jodoh menjadi alasan, lakukan muhasabah diri terlebih dahulu. Andai diimbal balik sebab dan punca sebenar masalah yang berlaku kemungkinan ia bermula dari kelekaan untuk mengenali dan memahami pasangan.

Insafilah selalu, bahawa setiap manusia sememangnya diciptakan berbeza (termasuk suami isteri) dengan manfaat dan ruang untuk bertaaruf ( saling mengenal ) di antara mereka. Firman ALLAH SWT :



يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى
وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ
اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ ٌ


Maksudnya : “Wahai manusia, sesungguhnya Kami (ALLAH) telah menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang wanita dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal (TA’ARUF). Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi ALLAH ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” ( Surah Al-Hujurat ayat 13 )

Seiring berlalunya waktu, kehidupan di dalam perkahwinan akan beransur menjadi suatu rutin yang biasa, dengan suami atau isteri merasa bahawa seharusnya pasangannya sudah tahu apa yang diinginkan oleh diri masing-masing.

Pada saya, tanggapan ini kurang tepat. Seharusnya, suami dan isteri tetap perlu terus mengenali khususnya melalui komunikasi yang lancar dan saling terbuka. Sentiasa berkongsi cerita, serta menyatakan keinginan tanpa perlu berahsia, seterusnya berusaha untuk saling mengoptimumkan kelebihan masing-masing demi kerukunan perhubungan di samping tidak lupa memuhasabah kekurangan yang ada dan bersedia menerima kesilapan sendiri tanpa memanjangkan perdebatan atau merasa sakit hati.


JANGAN BERHENTI BERKENALAN
“Hmm, nampaknya kena cari resepi baru ni. Alamak…alamak..” gurau saya masih bernada cemas. Sengaja. Perkataan ‘alamak’ itu saya sebut kuat-kuat. Biar jelas menerobos ke corong telinga.

Selepas 11 tahun berumahtangga dan mengetahui menu kegemaran suami ialah kari, kali ini, saya akur sendiri. Di dalam hati, saya mulai berkira-kira untuk meninjau-ninjau resepi terkini dari laman-laman resepi yang sering menjadi rujukan saya memasak terutama ketika ketandusan idea.

Sayang dan menghargai suami, seleranya perlu dijaga. Itu pegangan saya.

“Tapi abang masih minat dengan soto. Daging masak hitam pun sama,” jelas suami tanpa dipinta. Seakan memahami gelodak rasa yang bermain di jiwa saya.

Saya melirik ke arah suami. Melihat senyumannya yang melebar tatkala menatap wajah saya yang agak berkerut, cepat-cepat saya mengalihkan pandangan ke kaca TV. Namun di dalam hati, saya tersenyum lega.

Alhamdulillah…

Terima kasih abang kerana membantu diri ini untuk terus mengenalimu…

Mencari dan terus mencari cinta ILAHI.

Jumpa lagi, InsyaALLAH.

source: www.ummuhusna99.blogspot.com

mardi 5 octobre 2010

the akad

percaye atau tidak..saye dah create this entry for so many days (dated 27.09.2010)
and hari ni baru rase nak post it in my blog..muhahhahhaa
excusez-moi for being soooo lazy
seperti yg dijanjikan, ini adalah kisah tying-the-knot saye =)
warning: super duper long entry..if u just wanna see the pictures, kindly scroll down immediately.

malam raya:

normal people must be busy preparing for hari raya, gosok baju baru, buat ketupat, nasi himpit..cucuk sate..but as for me, along with my lil sister, i was busy menumbuk inai (yes i did it by myself) sambil membelek "resepi" yg member kasi utk kasi inai merah kat jari..i tot proses memakai inai will only take about half an hour..rupenye2, it took much more than that..kol 1pg gitu baru siap pakai inai
tu pon sempat pakai kat jari sy je..kat kaki mmg tak sempat..adik nak tumpang pakai same pon tak sempat..poor her.

1 Syawal:

eagerly woke up that morning, just to realise that inai tu tak merah lansung kat jari jemari sy..oren ade la..sedikit keciwee..huhuhu but at least still ade satu lagi malam utk pakai inai..muahhaha..ari tu we all satu family takde beraye sgt..just went to my grandma's (my mom side)..and sy berusaha gigih melawan nafsu supaya jgn makan over sgt..karang tak muat baju..ternganga karangg..
in the evening..we started making fondant icing for my hantaran cake..decoration theme?hemtamm sajalahhh..hahahhaa..i didnt bought any flowers for hantaran cake..so sesuke hati decorate pakai ape yg ade..and it turned out so cute..simple of course..tp chomell sgtt (bolee puji cake sendirik??hahha) ..serious sy sgt suke..and sgt bangga ((sile jgn mencebik :p)

that nite, ade semayang hajat, semoga majlis berjalan dgn lancar..our relatives were the invitees..mmg tak ajak orang luar..and lepas semayang hajat..org lain sibuk dok borak2 diluar..manakala saya sibuk dlm bilik pengantin..sbb baru nak sapu, nak mop, nak kemas, nak itu nak ini..hehhhee..lepas siap bilik pengantin..saye sibuk menumbuk daun inai buat kali kedua..sambil diperhatikan oleh bibik2 yg dok kasi suggestion tambah itu ini dalam "resepi" ukt kasi inai merah mengikut petua dari seberang. so mlm itu, tidur lambat lagi gara2 pakai inai..hajat di hati nak letak inai dikaki masih tak kesampaian..so sy redha je la tak de inai kat kaki..huhuhuhu

2 Syawal:

woke up early that morning..just to be dissapointed once more as inai tak semerah yg sy nak..:( pestu blur tak tau nak start buat ape as manyakk sgt2 nak kne buat..like gubahan hantaran (barang2 still dlm bag shopping..bolehh??), my 3-tiers wedding cake, bunga pahar, and the list goes on. owhh owhh owhh..fresh flowers tak pegi amik lagi..so i picked them up first kat tgh2 kota bharu..as it was at 9am..kota bharu was sgt lengang! Ber-bundle2 fresh flowers sy angkut balik...terus letak dlm toilet bilik pengantin..i started cantas2 batang nye..especially roses..to keep them alive!..because ade bunga yg sy akan pakai lagi dua hari!(utk handbouquet majlis bertandang)
so toilet bilik pengantin sudah penuh berisi baldi2 yg dipenuhi bunga2 :D

around 12pm, my sis was available utk buat gubahan hantaran. we didnt have any reference..just main pakai buat and main pakai letak je bunga..but it turned out lovely..sy sgt2 suke!..mmg chantekk..so proud with hasil kerja my sis. so saye serah bab2 gubahan hantaran kat dia..while my cousin gubah bunga dalam pasu untuk hiasan bilik dan rumah.
semua kerja2 ni dibuat di dalam bilik pengantin..as a result, bilik pengantin sungguh bersepah dengan daun dan batang...and sy just pejam mate tanak pikir pasal bilik lansung :D

at 3pm, sy baru nak iron baju utk dipakai utk akad n bersanding..boleh??hahah tu lahh..awal2 tanak iron..sape suruh...tu pon iron gitu2 jee....janji nampak kemas..lagipon leceh nak iron dgn beads segala..kain songket tu lagi la..keras kejung macam takde effect lansung walaupon penat ditekan sekuat hati..lagipon my sis dah bising soh sy pegi berehat as mate bengkak hasil tak cukup tido..so she asked me to take a rest..

wat did i do?i went to the kitchen utk buat air teh ( i just want 2 teabags actually) and realised that my aunties tgh decorate my wedding cake under my mum supervison, my cousins tgh isi telur dlm bunga pahar.wooooo dapur lagi bersepah dari my bilik..hahahhaa
tu saye belum jenguk kat dapur bawah lagi tgk ape tukang2 masak tgh buat..huhuhuhu
then my auties tanye camne nak decorate ni..so sy keluarkan bunga2 yg sy dah siap beli di bangi (there are 15 of them)..n tunjuk kat my aunties camne nak letak. pestu panik plak cari riben yg sy dah beli khas utk cake ni..serious tak tau dlm plastik bag yg mane satu..as barang2 gubahan saye sudah sepahkan dan letak merata2..wooo penat mencari ok..seb baekk jumpe..phewww

then air teh dah siap..but that teabags were too hot utk letak dimata..dari mate lebam..jadi mata merah melecur pulak..so i put them in a fridge..sambil menunggu sejuk, saye menjadi mandor, check progress kat bilik pengantin, kat dapur dan jugak pelamin!!..owh yess..sy terlupe yg pelamin sy mmg dah siap dipasang before sy sampai umah lagi..which was one week before the event..cume utk hiasan, sy amik fresh flowers and org tu janji nak pasang kol 2..i called every 30 mins, asking him when he wud arrive as sy nak pelamin tu siap before the akad..sbb seisi bergambar bersame family adalah malam tu jugak.

around 4.30pm, sy baru teringat yg sy nak merahkan lagi inai by putting inai mekah yg liquid tu..once again, my adik bongsu menjadi org suruhan utk pakaikan inai di jari. sementara menunggu kering, sy hanya mampu bersandar di dinding bilik sambil perhatikan org buat kije..kadang2 mata terkatup sudahh..hahaha

at 5pm..i cudnt take it any longer..i needed to take a nap..as at 6pm sy sepatutnye berada di bridal tu for makeup session. so saye serahkan my handsets kat my sis utk answer any call dan jugak utk hassle pakcik yg kne pasang bunga kat pelamin sbb tak sampai2, then sy basuhkan sisa2 inai di jari (at least merah than before this) and keluarkan teabags yg sejuk beku keras kejung tu..took a face tissue, and pegi menyorok in between katil pengantin n dinding..so that nobody cudnt find me..and yes, they cudnt find me..hahhha! at 6pm..baru bertolak pegi bridal tu, after taking rush shower..kalut, kalutt

makeup session went well..arrived home 15mins before 8..sy sudah bersiap semuanye..bilik pengantin sudah kemas disusun rapi..(but toilet still bersepah dgn bunga..hahaha takpe..takde org nak pakai malam ni), bunga di pelamin pon siap terpasang, dan sy just menunggu rombongan sampai..the akad was held at home..janji ngna tok imam after isyak..but ade 3 pasangan lain yg akan bernikah malam tu kat masjid..i budget mereka akan sampai after nine. so i told my hubby that there was no rush.

at 9.30pm, rombongan sampai, but bayang tok imam tak sampai2..haisshhh..thus my parents asked the rombongan utk pegi makan2..dunt asked me the menu..as i seriously didnt know..yg sy ingat petang tu (before taking a nap) sy sempat makan nasik, telur goreng n daging sate. lauk utk makan malam tu blum siap!

at 10pm, tok imam with saksi sampai..semua berkumpul diruang tamu rumah saya..redzuan was handsomely seated on bantal akad nikad, facing tok imam, as i dgn ayunye duduk bersimpuh disebelah mak saya. the akad went well dgn sekali akad, redzuan was well-prepared, he wasnt nervous, and me neither...sumpah takde rase terharu ke ape bile sy officially jadi his wife..and i didnt know why the tears didnt came out..sbb slalunye sy ni mudah tersentuh orgnye..tgk cite katun snoopy pon bleh nangess..hahaha..maybe sbb tok imam ckp slow sgt..eventho dah kasi mic kat dia..or maybe sbb dia buat lawak lupe nak mintak permission wali..hehe..or iwas too tired..ape2 lah..sy dah jadi bini orang!!

and regarding all the preparation, the planing, the kekalutan, the kekusutan, the keletihan, the pening kepala and all, voila le resultat... sy hanya mampu merancang, namun Allah jua yang menentukan apa yg terbaik utk saya, dan sesungguhnya, apa yang telah dirancangkan olehNya adalah yang terbaik. Alhamdulillah.

all these pictures are from Xjukie..they are raw(without any editing yet) and these pictures touch me deeply in my heart.













that nite, we took a lot of photos..till pass midnite..and he drove to his home and be prepared for the walimah.

ps: gambar hantaran cake dan jugak suasana preparation tu sy akan letak kemudian (if ade mase lapang lagi..hehhee) becoz blom copy pics dari camera kakak sy :D