Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 30 août 2010

11 days to go- update

sorry for the counting days title, well, im not really counting days, otherwise i will just freak out instead of feel excited, but i cudnt find any proper title.

worst, i dunt even know why i opened www.blogger.com in the first place. but i am pretty sure there is something that bothers me right now, starts to occupy my mind, which makes me feel uneasy. org kate, makin kite dekat ngan tarikh nak kawen, makin besar dugaan rite?i 100.9% agree with that! ::sighh::

normally, when i jump into this uneasy-unsecure zone, i will just talk talk and talk with others. And I can talk about everything, not specifically about the thing that bothers me. The only prob is, only a few come to the office today (haha) and i am too lazy to dial my bffs numbers and pour them with my concerns.

enough of crap. the real updates are:

1. bunga pahar: my wedding is very the simple. and i clearly said to my parents that i dunt want any merenjis or tepung tawar as from what i read, it is not advisable to do that because tersangat meniru adat org bukan islam dan ade yg ckp haram. thus i have to say No no and no (but this dilemma is still under nego, because my parents nak sgt buat merenjis ni).

As we dunt have this renjis merenjis, then wat's the use of bunga pahar? well i decided to give each of them to rombongan pengantin lelaki. So they will have normal doorgift + bunga pahar. Kinda special la kan? Tak payah sy nak pening2 nak kasi ape kat diorang utk kasi diorang nampak special sket from normal guests. with my mom, we decided to do by ourselves. My mom sgt suka bunga stoking..so we did bunga pahar stoking for 100 people.

Mule2 i tot, i siapkan separuh, then my mom siapkan separuh, but akhirnye sy buat semua all by myself..tp tak siap lagi la opkos..baru 50 cucuk..another 50 cucuk to go..huhu.. rite now, sy tgh consider nak beli 50pcs just for the sake utk decor pelamin..boley? nak buat sendiri another 50pcs mmg tak sempat..mau bengkak jari sy nanti..hihihi

2. Borang nikah: Those required documents for nikah dah serah kat my papa. Redzuan personally handed the document last Saturday as he is currently in Kltn (miss u) for this long weekend. So nanti papa serah kat tok imam, and insya-Allah, tiada halangan utk akad nanti.

3. Dulang polystrene-bantal: is still on going. Dah siapkan 3, another 5 to go. Total hantaran is 9 balas 9, so sy fikir, utk cake, tak payah kot buatkan dulang polystrene segala, bukannye nampak pon, because cake yg my mom slalu buat mmg agak besar :D

4. Biskut raya: (nothing to do with wed prep) during the weekend, with my eldest sis, kami dah siapkan hampir 20 balang beraneka biskut. esok nak buat dua jenis biskut lagi..maybe tambah lagi 3 balang kot. my only concern, macam mane sy nak muat segala balang tu (bersama dgn barang2 utk perkahwinan sy) dlm kereta saya yg kecik itu utk di bw balik ke kltn..erk!

5. Honeymoon: everything has been booked and paid (hotels and car) tinggal nak bayar kereta je..as for the itineary, it is pretty much done. Cuma im not sure about snorkeling because:
  • saye mabuk orgnye. tak kesah naik ape pon, confirm pening (except car i guess). FYI, each time i naik flight especially long distance like kl-paris, confirm i akan amik ubat tido ..ngeeee..and paling best..klu naik flight balik kb which is only 45 mins, before flight take off, i dah siap pejam mate and tido awal2..sedar2 flight dah nak land.! but i love swimming, and dunt have any prob about that, except the facts that i mudah mabuk bile main ombak. last year, mase i pegi snorkeling kat perhentian..omg it was hillarious, i tak masuk dlm air pon dah start pening, and after 5 mins, i requested pakcik bawak boat tu bawak i pegi pantai, sbb tak tahan sgt dah..hahahahha
  • another concern is the proper attire for swimming..mase i still dlm zaman jahilliah, bleh la kan pakai sesuka hati yg i nak..but when i decided to become his wife, i have started consider everything about the aurat and such..so im still not sure, shud i buy a muslimah swimmung attire or just forget about the snorkeling.
6. Baju pengapit: frankly speaking, i dunt have official bridesmaids like other B2Bs, except for my lovely married best-friend-forever-s (bffs) who are very good in listening and giving advice from the beginning. yes, my friends are all married, except me..hahaha..so there's my excuse for not having any bridemaid LOL. however, i indeed wanna have pengapit utk perarakan rombongan from pintu pagar to pelamin. and for that, i chose my little sis (which is taller than me..who's little now?hahaha) because i know she loves it. My only concern is the baju..well utk kenduri belah my side, my sis mmg tempah baju raya kaler hijau, and adik redzuan mmg ade baju melayu kaler hijau, so no prob psl tu (tona color is not my concern)..cume utk kenduri belah lelaki, shud i buy ready-made baju kurung color maroon for my sis?before this i tak kesah sgt if tak same color, tp tetibe rase cam better samekan jugak utk bertandang..hurmm hurrmmm

Fact: i got a missed call fr my-ex this morning. and i have this unpleasant feeling since then.
ya Allah, permudahkanlah urusan perkahwinanku ini. Jauhilah ia dari sebarang halangan dan rintangan. Amin.

9 commentaires:

NahWaL a dit…

ko beli je siap bunga pahar tu. RM3 rm 3.40 rm4 dah lawa. rm 9 lagila lawa apatah lagi RM12. HAHA

mysarah a dit…

u.. jgn dilayan ur ex tu. biasa la darah tgh manis

u pown wat bunga stokin? minat kita sama la. nk tgk gmbr boley? ;)

Amalina a dit…

nahwal: wehh bunga pahar rm 12 tu melampau hokayy..unless ade org nak sponsor.ko? haha

mysarah: thanks dear..nanti sy share gambar..but bukan sekarang..tak sempat lagi nak snap..huhuhuhu

Moose a dit…

tak payah beli baju renang muslimah! kelakar sangat aku rase. gile setan kan aku ni. muahaha

eh tak pun ko beli la baju untuk scuba diving tu. full body suit gak ape. baju renang muslimah tu cam siap ade skirt segala. cam kelakar plak aku rase.

missbutterfly a dit…

miss u xtahan tu..:p rajinnye ko buat bunge pahar..biskut raya pun..ish2..btw dh nk dkt sgt ko nyer date kawen..(saje nk provoke) ngehehe..aku plk yg berdebar2..

Amalina a dit…

moose: kaannn..aku pk manyak kali ok nak beli ke idak baju renang muslimah (which does not meet muslimah criterias pon)..tp tu lah..tak tau nak pakai camne utk renang..adoiii..baju scuba tu tak ke ribu ribannye mahal mek?

Amalina a dit…

jaja: hahahhaaa..jgn ko tahan :p 5 hari okay..lame ape..hahahaha..aku bukan rajin..tp terpaksee..but best la jugakk..bole mengisi mase lapang..hahaha dari aku tak tentu arah..hehehehhe
aku dah nak kawen, yeh! =)

fara a dit…

chaiyokkk..semy!!!
need anything..juz holler me =)

Amalina a dit…

thanks my dear fara!! ko jgn aktif sgtt, makcik buyung! =)