Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 13 août 2010

dinar emas

Currently im trying to settle the essential part of our nikah
which are mas kahwin/duit hantaran and documents

well well well..borang nikah and the required documents sy dah isi and post laju ke rumah
everything is ok, except for borang nikah and surat kebenaran kahwin luar mukim from Redzuan's side.
tok imam sebelah dia ckp 2 weeks before majlis baru nak keluarkan surat..errkk
pening kejap..my personal opinion, ianya agak lambat la as my papa nak kne anta borang nikah sy asap to our tok imam, tp dokumen tak lengkap lagi..
blurrrrr

on the other hand, pasal mas kawin ni pulak
ermm kat kltn, tiada had utk mas kawin
in fact, duit hantaran is mas kawin and mas kahwin is duit hantaran in kltn
so mas kawin/duit hantaran semua dpt kat pengantin perempuan

my only prob is the amount
let's say dia bawak 10k mase akad nikah
there will be dua bisik2 among makcik2 yg kepochi

situasi 1.
  • 10K je?sikit benor, tak padan utk pengantin perempuan! at least bwk le 15K ke..hishh klu anak perempuan aku..takkan aku terima mas kahwin sikit tu
situasi 2.
  • 10K je?manyaknye..nampak macam mata duitan..hishh klu aku jadi diorang..malu gile
in both cases, it will never look good for them, and there will always be cakap2 belakang. and of course it will hurt us, terribly. Even sekarang pon, if sy pegi kenduri or makan2 sedara mara, mesti ade org tanye berape duit mas kahwin nanti..kepochii btol la. Ape diorang ingat nilai diri saye either more than 10K or less than 10 K??it is farrrrr beyonddd that ok!

That's why i opt for dinar emas. So nobody will know the exact amount of my mas kahwin, and it is good for investment. Do you know that harga emas naik almost 100% if 5 years and up to 200% in 8 years!..muaahahhahaa..mokcik kayo! I have no intention in using the mas kahwin immediately, so if saya peram for 5 years, klu initially 10K, haruslah jadi 20K kan?in 8 years dah dapat 30K..bling bling blingggg

ok enough dreaming.

With mon prince charmant, we have been looking for dinar emas for months. We prefer to buy Dinar Emas Kelantan, as hasil dari bacaan sy, dinar emas kelantan ni antara yg terbaek utk pelaburan. senang untuk dijual semula. Cuma, it is currently banished from the market..mane2 Ar-Rahn yg sy call, semua ckp sold out. :(
and from website www.dinarkel.com, diorang baru launch dinar emas baru, tu pon cam dah takde jugak..uhukkk sedeyyyy...mmg takde rezeki.



Second option is (just for me, as mon fiance tak berkenan sgt) Kijang Emas. Ianya wang syiling emas rasmi Malaysia dan dikeluarkan oleh Royal Mint of Malaysia. Bole dibeli di cawangan Maybank yg terpilih. Sy dah call and dia ckp ade dlm stock.
Yang tak best is, contrarily dgn dinar emas, syiling nie kena jaga elok-elok, tak boleh bengkok atau terguris sewaktu nak jual balik, kalau bengkok, mungkin Maybank tak akan beli balik. So once dah dapat, sealed dlm bekasnye, n jgn bukak2 sampai bile mase utk dijual (sekali takde sbb tikus dah amik..hahaha). Satu lagi point yg tak best (yg buat mon fiance tak berkenan) is nanti akad nikah, if pakai kijang emas, kena sebut berat emas itu, like "saya terima nikahnya..bla bla bla bla..dengan mas kahwinnya emas seberat 1 tan" (cth sahaja) ..for me, i cudnt care less, but ntah dia ckp dia tak suke..adoii cerewet jugak dia ni ye.



So Second option for him is (sy pulak yg tak berkenan) is dinar Public Fine Gold. Tp cawangannya hanya di Penang, and sy tak sure if it's under public bank ke ape..sounds a bit fishy there..so mmg sy tak berkenan (tp dia pulak tak kesah...adoiiii)


source

owhh saye kebuntuannn..but we have to move fast..lagi 28 hari!!

wake up call! wake up call!

11 commentaires:

@ty_farEd a dit…

kat selangor pon sekarang dah macam kelantan.. kire duit hantaran tu dah jadi duit mas kawen... n memang betul cakap u.. kaLu boLeh nak disorok kan lagi jumlah hantaran dan mas kawen tersebut.. tak kire ianye banyak atau sikit..!!

n i nak tanye u pasal dinar emas tu lar.. kat kelantan jer ker ader.. kat selangor i ni boleh buat jugak macam tu tak..?? n ade kat sini jugak..?? okeh2.. i carik.. but if u ley share lebih lagi.. i sujer jer... :)

mysarah a dit…

skrg org dh biasa bagi dinar as ganti kan? for me lebih bagus. i dont have any experience on this, cannot share my idea langsung. huhu. anyway gudluck on ur searching! ;)

PurPLe LaDy AiFA a dit…

amalinaaa.... i nye hantaran guna dinar emas neh.. mas kahwen lak pakai gelang and cincin.. tp i pki public gold tue.. memang HQ die kat penang, tp mne2 negeri boley beli sbb die buat penghantaran jugak.. since i duduk penang aritu, i directly went to their office. and this gold bar, kalo ade scratch ke ape ke, boley je dijual balik, x kesah.. and flexible too. and dia ada buat for dinar as well.. try la tgk.. i dah beli jugak aritu. better beli cpt2 sbb august ni harga emas dah start menaik...

Amalina a dit…

aty: sy nak sorok sbb tanak org mengata..diorang jugak yg free2 dpt dosa..hehehehehe

psl dinar mas, dinar emas kltn boleh di beli di 3 cawangan ar-rahnu ni kl/sngor..tp sy dah call..semua out of stock..more details pasal dinar emas ini bleh click kat source bwah gambar tu

other option is Kijang Emas, bole beli di cawangan maybank terpilih, ade di kl/sgor jugak

public gold tu kne call hq kat penang

hope this can help =) if sy dpt beli nanti sy share kat blog

Amalina a dit…

mysarah: pasal tu tak tau pulak..sy ade bace beberapa forum yg ckp boleh ganti mas kahwin ngan dinar mas, tp menjadi kebiasaan tu tak sure

Amalina a dit…

aifaaaa! u pon pakai dinar emas n barang kemas ekk..eh nanti i nak email u tanye for details ekk..especially camne akad tu dijalankan =)

PG pon ok ek?i serious tak tau..sbb dia ade satu cawangan je..nak gi penang mmg jauh la..huhuhu nanti i tanye HQ pasal penghantaran and camne nak jual balik..if semua kne buat kat penang, mmg susah sket

yupp..nilai emas dah start naik balik..waduhh..nyesal tak beli awal2

faratul a dit…

fara pon plan nak dinar emas mase nikah nnt..u ade jumpe tak dinar emas yg siap engraving, 'istimewa untuk isteriku'?. i pnah bace iklan ni tp lupe mark link tu.

Moose a dit…

pakai jongkong emas tak boleh? tu dia melampau pakai jongkong emas terus. hiks.

family aku buat macam ni, aritu masa tunang, ayah aku just tetapkan jumlah mas kahwin je, wang hantaran plak ikut seikhlas hati (padahal kitorg tau je berapa tunang aku kasi). ni untuk tanak kasi makcik2 senah yang lain sibuk2 tanya. masa akad nanti patutnya kena tulis dalam borang tapi ayah aku cakap kalau tulis seikhlas hati dalam borang tu pun boleh. no need to reveal the exact amount.

jadi selamatlah aku dari umpatan makcik2 senah.

Amalina a dit…

fara: sy blom lagi jumpa pasal engrave tu..but for me sayang pulak nak engrave..nanti nilainye sure jatuh as berat emas tu dah berkurang =) my2cents

Amalina a dit…

moose: jongkong emas?bolehhh sgtt..but aku bet makcik2 kepochi tu sure pengsan kne stroke...hahahha

same la ngan aku..mase bertunang tu, ayah aku ckp duit mas kawin depends kat rezeki anak2 (which is rezeki aku n tunang aku)..muhahahaha..so makcik2 kepochi sgt hampa..but still gigih tanye aku berape after tuh..aduihh

fia a dit…

salam jumaat..saya singgah jup but ur to[ic baguslah pasal wang hantaran nie...kenapa lah mokcik & pokcik suka mengata pasal mas kawin ya....mcm topic wajib klu majlis kawin..nice blog sis...