Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mercredi 27 avril 2011

Last week punye check up

Hehehehe..baru nak bercerita..ape daa..
anyway..i was 26 weeks. buat check up kat KK presint 3 Putrajaya

1) saye still takut ngan alat utk cucuk jari tu..bunyi macam stapler..mmg rasenye sgt "oucch". seb baek nurse yg tukang amik darah tu pandai melawak. my hb level still acceptable 11.6

2) as expected..berat saye naik 3.3kg! terkojut nurse tu..sbb last month naik sekilo jah..ape lagi..start le dia membebel..soh saye kurangkan pengambilan karbo (nasi, mee, bihun, roti)..siap ugut lagi, klu next month naik lagi 3kg..dia nak kasi saye minum air gule yg sgt terkenal dgn ketidaksedapannya iteww..takuttttt..huhuhu

3) but nurse tu ok la..manyak tanye..and banyak kasi info..then saye informed her pasal problem uri tu..dia ckp..klu masih lagi kat bawah..mmg kne tahan kat hospital dah ni for monitoring (gov procedure)..so dia benarkan saye jumpe gynae kat bilik sebelah

4) i tot dr akan buat scan..tp hampaaaaaaa..dr ckp still early utk check if uri dah naik ke belum :( better tunggu 28 weeks, which is kne tunggu next check up la..dr kate..if check skang pon..maybe still rendah lagi..nanti saye pon stress lagi..huhu..ok baiklahh..saye sabar menunggu..

5) iye la tuhh saye sabar..yg saye desperate sgt nak buat scan this week sbb kalu buleh nak check jugak keadaan uri camne..huhuhuhu..so ari ni nak pegi buat scan kat equine seri kembangan..dekat ngan opis..so bleh le kuar kejap :D

6) pas jumpe dr, kne amik suntikan tetanus..errr sakit tu takde sakit sgt..tp bile dia masukkan ubat tu agak sakit jugak..uhuks..and skang ni tempat yg disuntik tu cam keras n bengkak sket..n gatal2..normal kah?takde la obvious sgt bengkaknye, klu sentuh baru dpt rase la..tp saye takde demam ke ape..hopefully ok je kot..next check up kne amik suntikan tetanus utk kali kedua

13 commentaires:

fara a dit…

yup betul..aku dlu pun cek uri ms 28wks..dh masuk final trimestre baby dh bsr skit n uri leh naik..yg pntg, uri tu xtutup laluan serviks..otherwise, kne prepare kemungkinan kne c-sect...
nway, cek up kt sri kembangan says wat?

lps cuk tetanus bese rs kebas tgn tuh..nk angkat pape pun xlrt..dlm 2 3 hr okla..

Amalina a dit…

fara..tak buat scan pon..sbb i am looking for a detailed scan..yg bleh kire sampai ke tulang jari semua tu..and kat situ tak buat detailed, just normal scan and 3D + 4D. pasal uri tu..last month mmg dah perasan..uri kat bawah..completely covers laluan serviks..so tu yg curious nak tgk perkembangan camne..huhu..tangan aku ok..tak kebas..just gatal je..huhu

cik yaya a dit…

wei dah buat detailed scan ke blom.workload melampau gila kt opis pastu da cepat penat n sakit2 blkg smpai tadak mood segala.

aku pon naik 3kilo last checkup pastu mcm redha jela,air gula pon gula la.just wanna enjoy these few months left.doc kata patut seminggu naik half kilos ja,aku jwb ;sy kan lambat seminggu check up,cuba doc kira,5mggu=2.5kg kan..the other extra half kilos adalah berat anak saya.HAHA menjawab,biadap keke

Amalina a dit…

yaya buat lawak..hahhhaa tergelak2 aku kat depan com ni sampai husband tanye kenape..hahhaa..tp mmg btul pon kiraan tu kan....tak kire berat air ketuban segala lagi..haha..btw..air gula sedap?

tak buat lagi detailed scan...baru buat appointment utk rabu depan..mintak2 le dapat.amin..ko dah buat?

cik yaya a dit…

belum minum lg.next check up bru tau lps urine test semua.lantak lah labuu haha

blom lagi bln 5 ni la bru plan nak p.ko pon ckp lps 28weeks kn bru better pegi buat.

eh bln 5 warehouse sale ado kt mana tah?nak turun kl borong terus.pastu dok diam2 pektis push haha

eh,ko cuti ke apa?tak keje?jeles HAHA.ke laki ko satu opis?apakah hehe

Rosie Rose a dit…

hik hik.. tu r kan.. semua tu experience. nanti kite akan rindu semua moment2 nihh... percayalah! papepon, take care k!

Semy a.K.a Amalina a dit…
Ce commentaire a été supprimé par l'auteur.
Amalina a dit…

yaya: haa pegi buat cepat2..kang baby dah besor..tak dapek pulok

aku ngan hubby satu opis laa..hahhha..cube sebelah2..buleh? ;)

btw..yg ade expo jah..bukan warehouse..weekend 6,7,8 May kat MidValley..moh le turun..aku siap book bilik kat Cititel lagi..hahha..aku ade voucher utk Boulevard klu ko nak..still after voucher tu rega dkt RM3++. ::ngeee::

Amalina a dit…

rosie..tu yg best ade blog..bile bace balik..sure senyum sensorang kan =) u too take care..dah nak dekat dah tuu =)

cik yaya a dit…

ko baik tayah p keje haha.gile cube sebelah2 asyik main mata jela.keke.tp kalo gaduh2 manja, haa kau dok lah bawah meja keke

apa beza expo n w/h?worth kah aku turun kl p expo?kalau biasa je baik tggu mega sale dak?bln 5 kan mega sale hehehe

Amalina a dit…

yaya..klu gado2 manje..aku bukan dok bawah meja..dok atas meja..baling buku2 tebal kat cube sebelah..sket lg nak angkat PC..hahha

expo ni aku rase banyak sket barang dr pelbagai jenama..klu warehouse ni..limited sket..klu cam Pureen tu..dia jual barang pureen je la..huhu..tp aku cari sape yg participate dlm expo ni, sampai lani tak jumpe..poster nye kecik bebenor..tak nampak.

weh megasale start tgh bulan June la..mokcik tak larat dah kot nak menyopping time tu..ade je kang aku kasi list kat hubby soh pegi sopping sensorang..hahha

last resort..shopping online..tgk kedai2 online yg buat sale..hehe

cik yaya a dit…

haha sengal.tp best ek..boleh carpool.save minyak dok kl tu.huhu

ok jgk kot.last yr nye expo ada piegon(aku adalah sgt suka kain peigon)buy 1 free 1.begitu.hehehe.mcm nk borong diapers ke nappy liners.murah lah kot.

eh bulan june ye?hahaha harus lah tak larat dah.kalo tak boleh beli kasut raya sebarang dua.ceh sempat.haha

haah,soh laki sopingg.esok2 ko jgn terkejut dia bawak blk apa.keke

Amalina a dit…

bukan setakat minyak..tol..mase pon jimat..hehehhe

pigeon confirm ade mek..sile check entry aku yg baru..huhu

ko nak beraye ke yaya?aku ingat raye ni pakai baju kurung kedah ngan kain batik lepas je..pompuan melayu terakhirr gitu..hahahha

klu ko nak..ade satu lagi baby expo..29,30,31 July..agak2 nyempat tak singgah sebelum pegi labour room?hhaha