Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

lundi 7 mars 2011

confinement lady

ecehh..letak tajuk cam gempaknye
apokah iteww confinement lady?
well well..dgn dunia yg makin canggih..dan mase yg makin tak mencukupi
sekarang ni kite bleh upah org utk jaga kite time berpantang

selalunye..zaman dulu2..kite akan balik kampung utk berpantang
dan selalunye org akan prefer kat umah mak sendiri compares to MIL
ye lah..time tu lah kite bleh bermanje balik ngan mak kan..hihihihi

tp disebabkan oleh faktor jarak dan jugak tak sanggup berpisah lame2 ngan en suami
ramai yg start consider amik service ni
which is sgt menarik la jugak

in my case..saye mmg nak berpantang kat kampung, umah mak
en suami?? opkos dia kne pegi kije..weekend balik la kltn, kan sayang?
air asia kan ade..hhahha
cuma nak balik kampung tu, saye nak naik flight!
tak sanggup redah 8 jam drive rite after beranak
mau terkoyak jahitan kat bawah tuu ::ngeerii::
dan untuk naik flight, newborn slalunye kne tunggu 9 hari baru bleh naik
so at least, kne tunggu seminggu lebey jugak la kat sini baru balik kg
my bro said, better tunggu 2 minggu, in case ade prob like kuning ke ape..bleh refer kpd tpt yg kite deliver..senang sket

so dlm mase 2 minggu..i surely need someone to help me
my mom ade offerkan diri dtg sini
but opkos saye tanak dia yg tukang jaga and mandikan baby
tukang teman and tukang ckp ape yg perlu kne buat n ape yg tidak, yes..i will be glad to have her
but to do work..no way! kasihan dia..kedarat dah tak banyak

so my colleague pon cite la pasal service confinement ni
ade dua actually, yg datang tinggal bersame ngan kite for 7/14 days
nanti dia tulun masak, basuh baju ibu dan anak, mengurut..mandikan baby dah segala keperluan lain untuk berpantang
or yg satu lagi, just datang setiap hari (lg murah sket dr yg dok ngan kite tu)

but still, service ni very the expensive la..almost rm1k per week (ok mokcik nak pengsan!)

so saye google2, and dpt la list ini (taraaaaaaaaaaaa)

1) Che Mah (Kelantan) 013 9411 569
14 hari RM 1850
20 hari RM 2150
*harga ubat RM dikira dlm tu skali*

2) Mimi (Puchong) 012 664 8634
RM 120/hari & masak

3) Jemari Tradisional (email: jemaritradisional@yahoo.com)
Link info: http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=94860

4) Shadira
Link info: http://www.shadirabeauty.com/service.html

5) Zeni's Moms Care (Puchong) Pn. Aini 03 8062 6594
14 hari RM 1900
28 hari RM 3800

6) Aishah Post Natal (Kota Damansara) 017 615 1330
7 hari RM 800

7) Rimbunan Puri
Link info: http://rimbunpuri.blogspot.com/

Source: Forum Cari

satu lagi option, yg lebey canggih, is pegi berpantang kat spa
hebat tak?hehehe
details kat http://suria-spa.blogspot.com/

5 commentaires:

cik yaya a dit…

ace gile mahal.rasa nak belajar buat pastu bkk service ni haha

eh amalina due end of july eh?
jika ye boleh hi 5..hihi

Amalina a dit…

cik yaya?bkn ke dah puan :p

yeay hi5!! same2 lah kite ganti puasa 30 hari tahun depan..hihihihi

my EDD is 30.7, mengikut kiraan dan jugak scan.

bout confinement lady..mmg mahal..tp dah terpakse kot..nanti ko dah bukak service satu..jgn lupe kabo and kasi diskaun ek ;)

PurPLe LaDy AiFA a dit…

i plan nak amik service cmni gak.. ade lady kat kulim neh mmg offer service pantang. haha. tp price x survey lagi.. cm mahal je.. huhu

Amalina a dit…

survey jgn tak survey..so nanti tak balik sarawak ke dear?

ryy.han a dit…

klu masih ada mak, still beruntung lagi..maybe mintak tnjk 2-3 hari je tuk mandi, lps tu Insya Allah blh handle mandikan baby sbb mandi baby bknle nk lama2(sy xpernah pegang newborn..and the first yg dihandle adalah anak sdiri..mak mertua tnjk mula2 je..lps tu sdiri2 la..rasanya slowly mother instinct will lead u)