Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 17 mars 2011

Supplements for mommies

Salam ladies,

Just nak share supplement ape yg sy amik mase pregnant ni

1) Folik Asid:

sgt sgt sgt penting utk diambil ketika trimester pertama (3 bulan pertama kandungan) kerana mase ni lah anggota utama baby terbentuk. If pegi klinik utk buat pregnancy test and positive, insya-Allah klinik tu akan kasi folik asid, klu tak kasi, sila mintak!..hehehe..or bleh beli kat farmasi, i bought mine kat Guardian rm1.60 utk 30 biji..bleh jugak beli yg branded and opkos lagi mahal..but according to my friend yg pharmacist, ianya adalah exactly same..
cara makan: sebiji sehari 2 hours after meals
start makan: di awal kandungan (dari the day tau sy dah pregnant sampai 4 bulan)

2) Obimin:

start amik mase kandungan masuk 4 bulan..so i stopped acid folic sbb dlm obimin sendiri dah ade folik asid, but in lower quantity. my experience: kat private hospital/clinic, i was charged RM39 for 30biji, while klu beli sendiri kat farmasi, hanya RM30++..klu amik kat KK..free of charge :D..
cara makan: sebiji sehari 2 hours after meals (i took it at nite)

3) Calcium:

in addition to drinking milk every day, it is important to take calcium pill as i dunt want to have osteoporosis later on. baby sgt perlukan calcium untuk pembentukan tulang, so dia akan amik calcium dari badan kite..so kite akan kekurangan calcium. tanda2nye are: gusi berdarah, gigi rapuh (i broke mine..huhuhu), cramp kaki
Required amount for adult: 1000mg per day, however, our body can only absorb 500mg at a time..so sile jgn makan pil kalsium dengan susu ye..it is useless!
To use the calcium to the max, our body requires Vitamin D (also magnesium and phosphate..ni kwn sy ckp la)..so if you do not have time to berjemur di waktu pagi utk dapatkan vitamin D, sila cari pil kalsium yg mmg include skali ngan vit D..it is a bit more expensive than the normal calcium lactate (yg ni rasenye sekotak RM10)..but it is more efficient..sy tak ingat brand ape yg saye beli..tp it is around RM24 kot utk 30 biji
cara makan: sebiji sehari 2 hours after meals at nite! (dr nasihatkan saya amik sebelah malam)
start amik mase kandungan 5 bulan.
more details: calcium supplement

4) Neurogain PB:

yang ni saye pandai2 nak amik after bace the benefits of it as well disyorkan oleh kawan pharmacist saye tu..a bit expensive (RM50)..susah gile nak jumpe..mmg takde kat watson or guardian..i bought mine kat Caring Pharmacy..
penting untuk perkembangan otak baby, as it contains DHA.
cara makan: sebiji sehari ketika makan! (also at nite)
start amik mase kandungan 5 bulan
more info: neurogain pb

p/s: i dont take any iron tablet yet, sbb so far Hb level still normal..nanti kite tgk check up next week camne..hehehehe..btw..if u guys ade amik iron tablet..kindly take it mase perut kosong, bersama buah-buahan, untuk memudahkan badan absorb iron tu..jgn sesekali amik iron rite after makan or ketika makan (seperti diarahkan oleh kawan pharmacist td), otherwise it becomes useless!

p/s: instead of taking obimin, u can also take obimin Plus..but it is a lot more expensive..rm50 kot..as i already chose to take neurogain PB, so obimin yg biase pon dah mencukupi =)

p/s: jgn hanya bergantung kpd supplement plss!!!! eat healthy food ye mommies2 sekalian!!


Berminat dengan Set Ibu Menyusu / Set Berpantang / Set Ibu Mengandung dari Shaklee?

 Saya wakil pengedar sah Shaklee anda. ID 910361. Dapatkan konsultasi percuma dengan menghubungi saya:
§  Call/SMS/WhatsApp 019-6656041
§  email: info.vitamin4you@gmail.com
§  lawati: www.multivitamin4you.com

Like fanpage saya : www.facebook.com/multivitamin4you

9 commentaires:

E=mc² + Q a dit…

hai awk.. yg calcium tu saya beli brand abbot. baru nak try mlm ni. pharmacist tu kata ni brand yg senang absorb. calcium plus, sekali ngan vit D.

awk dah try?

Amalina a dit…

baru check..mine is OBICAL =) nanti next time sy carik abbot plak

~Yun~ a dit…

yun pn nk tnye psl calcium tu..abbot ok ek?yun just mintk from clinic je,xtulis plak brand ape,mmg lately ni sakit sgt kaki,gusi pn da start bleed..mmg kene amik pil calcium,i'll find one..tq amalina for the tips,before this xtau cara pemakanan ubat yg betul,men belasah je.. =)

E=mc² + Q a dit…

yun: nanie pon tak tau la ok ke tak yg abbot tu. 60 biji sebiji sehari. nanie amek malam sebab pg + petang amek susu. memula rs mcm cukup je kalo setakat susu n pemakanan tp bila dah start cramp kaki la, gusi berdarah la...aishhh...xbleh jd ni, bc blogger m2b yg len siap ada yg patah/tercabot gigi ms bersalin tu, seriau plak dgr. so, amek juga wpun kk xprovide.

amalina: thanks jugak share ye :) lg2 yg neurogain tu, puas dok mencari lepas bc blog yun. nasib baik la kat tesco ampang ada caring pharmacy tu :) laju2 pi bli hehe

~Yun~ a dit…

tq nanie,nti yun nk g belila..mmg scary tau dgr psl gigi tercabut semua..psl neurogain tu mmg susah sgt nk cri,kat pharmacy je ader jual,guardian n watson xder.. =)

Amalina a dit…

yun n nanie: u r the most welcomed =)
pasal calcium tu, kalau klinik biase, rasenye dia kasi clacium lactate, which is not really efficient..unless kalau makan dgn something yg ade vit D. before sy amik calcium ni, mmg gusi ade berdarah sket..tp skang dah tade =) tp awal2 pregnancy tu, saye culas sket minum susu, so gigi saye cracked!huhuhu

Rosie Rose a dit…

try find nearby Alpha farmasi (if there is any nearby) coz they often have discount/special offer for Neurogain. RM90 for 2 bottles; the best price so far.

sweetdrugADDICT a dit…

salam..
saye pun amek vitamin yg same.. obimin, calcium & neurogain.. tapi ade kawan amek obimin plus.. dia kate lagi bagus dari obimin biasa.. rase2 macam nak try pasni

Amalina a dit…

yes..obimin plus mmg ade extra element compares to normal obimin..tak silap saye DHA..memandangkan neurogain pon dah ade DHA..tu yg saye amik obimin je..huhuhu tapi nak amik obimin plus + neurogain bleh je rasenye =)