Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 25 mars 2011

Placenta is lying low :(

Smlm pegi scan kat klinik Ajwa di seksyen 7 Shah Alam. Niat di hati just nak tau gender je..and jeng jeng jeng..obviously a boy! Tanpa segan silu baby menunjukkan his genital part =) Alhamdulillah..baby jugak membesar dgn baek..sehat bergerak..time scan tu siap bukak mulut lagi, nak mencelah dr yg tgh bercakap kot =)

Btw, there is something that worried me still, which is, according to the scan, plasenta berada di bawah..completely menutup laluan rahim. Dr ckp still early utk consider it as placenta praevia..tp nanti kne monitor la placenta ni bergerak ke idak setiap kali scan.
Satu lagi, dr ckp plasenta tu tebal jugak..takut susah dia nak naik.

source

If plasenta tak naik, i cant have normal delivery. So have to go through c-sect. Tp yg menakutkan saye lagi is, klu ade bleeding yg heavy, maybe kne lahir baby awal..kira baby pramatang la..ya Allah..jauhkan saya dari keadaan seperti itew..bile je bace yg ni kat net, terus mencurah air mata..huhuhuhu

Mengikut babycenter, there is nothing that a mum cud do at this stage..so yang tinggal hanyalah berdoa kat Allah supaya placenta bergerak ke atas dan laluan pintu rahim tu clear. Amin.

However, it is advisable to refrain from lifting any heavy things or sporty activity and to have bed rest. a lot of rest, and insya-Allah the placenta will go up.

9 commentaires:

.:Mrs. Engineer:. a dit…

sy doakan sume akan ok.amin.

cik yaya a dit…

aku pon placenta rendah since my 2nd months of pregnancy.doc kata if by 7th month,hten we should worried if its still lying low.

tp doc kata if baby membesar,placenta akan naik sdri.

org kata, amalkan baca surah Al Baqaroh ayat kursi pastu usap perut tu.

last month punya check up,rahim aku pon dah naik sikit :)

~Yun~ a dit…

dear,same like my case,low lying placenta since 1st scan ms baby 12th weeks..tp betul ckp cik yaya,by 7 months insyaAllah placenta akan naik..as long doc ckp placenta xtutup sebahagian muke baby..dont worry dear,yun doakan semua ok,yun pn suspen gak nk tnggu next scan,risau placenta xnaik lagi..

elanie*Q a dit…

amalina, insyaallah semuanya akan ok. mine pon ms scan 4th month ritu placenta kat bwh gak. doktor pon tak nasihatkan untuk berurut ke ape...wait + see dulu whether the placenta akan berubah tempat... mudah2an...semoga semuanya dipermudahkan untuk kita. amin~

Amalina a dit…

yanie: thanks dear =)

yaya: aku tak perasan pon before ni camne kedudukan placenta tu..klu dr tak ckp, mmg tak tau, klu tak silap last month baby songsang je..huhuhu tp kali ni position dia dah btul dah

yun: same2 kite berdoa ye, semoga sume jadi normal.aminn

nanie: thanks dear

Fabulous a dit…
Ce commentaire a été supprimé par l'auteur.
aim aris a dit…

dear...i'm praying that everything will be alright for u and your baby. insyallah.

missbutterfly a dit…

aku tak tau nak ckp ape..but i hope everything will be fine.. insya allah

Amalina a dit…

aim, jaja : thank you for ur support guys =)