Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

vendredi 20 mai 2011

check up at 30 weeks

this week, saye ade 2 check ups
satu kat demc, satu lagi kat KK
kenape dua?sbb saye dah start buat check up kat demc
dah masuk 7 bulan kan..and saye mmg plan nak deliver kat situ
so saye start continue kat situ lah..dgn dr norleen

but saye kne pegi KK jugak this week utk my second jab utk tetanus
hehhhe

check up kat demc:

jumpe dr norleen yg sgt baik tu..ckp lembutt je
did the normal routine (scan baby, check bp, check urine and check berat)
check darah tadak..so tak tau hb berape
everything sume ok..alhamdulillah..baby sehat dan aktif
maknye pon sehat membesar..hehhhe
seb baek naik 1kg jah despite makan banyak gile kat kampung...fuhh legaa
berat baby plak dah 1.6kg..cepat je kan naik
dr target, nanti maybe berat baby time kuar adalah 2.8kg or 3kg
and kedudukan bayi dah kepala kat bawah..huhuuh
we were surprised..tp bersyukur alhamdulillah
but as i said..ni still awal lagi
still banyak space dlm rahim..so baby bleh buat summersault lg
dr pon ckp cemtu..huhuh

check up kat KK

hb jatuh to 11..huhu so nurse kasi iron tablet
then nurse ajar camne utk isi carta pergerakan baby
so start from today, saye dah kne monitor tendangan baby
pestu nurse tanye if saye ade minum anything yg ade caffein
sejak saye tahu saye pregnant, mmg saye berpantang air teh dan air kopi
sbb mmg tau kedua2 minuman tu ade caffein
cuma saye still amik milo..which is still ade caffein jugak
so nurse tak kasi dah saye amik milo, soh saye replace ngan horlicks
she said, caffein ni bleh menghalang badan kite dari menyerap nutrient2 penting
like zat besi dan calcium (dah le saye mmg minum susu letak milo..huhuhu)
so ibu2 sekalian, kurangkan or cut terus dari consume caffein ye =)

memandangkan saye dah buat check up n scan kat demc,
so nurse ckp tak payah la jumpe dr hari ni (sepatutnye saye kne masuk mengadap dr )
then pegi amik suntikan tetanus utk kali kedua
nurse tanye..suntikan ari tu ok tak.ade kebas2 tangan?
i said ok, kebas takde..cume gatal for a few days..huhuhu
bleh plak dia bantai gelak..haihh

so that was my last check up kat KK
saye dah inform kat nurse yg after ni saye akan continue kat private
seb baek dia tak kasi ceramah soh deliver kat gov hospital..hihihi

so far..saye still suke check up kat KK jugak
despite all the waiting and wasting time
jumpe lagi nurse2 kat KK yang baik hati =)

11 commentaires:

~Yun~ a dit…

wa..samela kite da 30th weeks..ur EDD bile ek?nth2 same dgn yun,hehe!

yun pn skang confuse,bila da 8 bulan either nk g check kat KK and private or salah satu je..tp KK bes kan,nurse cek details..kat private xder cek HB..

ettyzukhair a dit…

amalina...so from ur last update smlm tu kan..kirenya baby xsongsang lah ye???alhamdulillah...moga2 trus dengan kedudukan yg btol smpi deliver..

jihan a dit…

oo..baru saya tahu milo pon ada kaffien jugak ker??..huhuh...saya penggemar milo yg tegar..hihihi..kener stopla ni yer..untuk baby..thanks sharing...take care yer..;)

b.E.L.L.e a dit…

heee~~betol..milo ade caffein jugak.kite baru taw dr nurse kt KK aritu. tp dah terlewat .skang dah 37w pon..huhu..

btw, saya folo n link kamu ya.. =)

Amalina a dit…

yun: my EDD is 30 july (ikut kiraan)..tp ari tu tetibe jadi 22 july (ikut scan)..hehehe..yun nye bile?

tuh la..KK mmg best jugak la..cume skang ni mmg takde mase dah..sbb check weekdays, klu slalu hilang dari opis..mau bos carik nanti..hihihihi

Amalina a dit…

etty: aha..alhamdulillah kepala dah kat bawah..senget sket dr kate..insya-Allah dia engaged btol2 bile sampai waktunya..amin =)

Amalina a dit…

jihan: hehehhe tuh laa..i tot milo macam kafein dia skett je ke ape..takde effect sgt..skali kne sound ngan nurse..huhu welcome dear..u take care =)

Amalina a dit…

belle: thanks for dropping by..i dah link ur blog jugak =) baru bace entry yg u share info dr nurse tu..nice one! thanks for sharing

~Yun~ a dit…

yun insyaAllah 28july,tp salu berubahla EDD,kdng2 jadi 25hb,last scan jadi 1 august plak,hehe!

PurPLe LaDy AiFA a dit…

waa.. my hb turun jd 9+ aritu sbb lm x g check up and keje kje keje.. tp pelik sebab klinik tempat i pegi x bg pon ape2 ubat.. huhu

elanie*Q a dit…

bestnye baby dah tak breech. the last time i check (ms buat 4d scan b4 pindah), still in breech position but uri dah naik (alhamdulillah). Yup, milo ada caffein tp nanie still bantai minum milo sejak dua menjak ni. huhu :( tetibe jd lupa yee ;P padahal awal2 dulu ingat je. hmm, horlicks tak best. jdnyer, kena minum air suam je la gamaknya. nanie ada gak la once in a while kalo rindu teh tarik, minum gak tp swuh hubby habiskan. just nak bg rasa kat tekak je :)