Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 19 mai 2011

entering 30 weeks..

cam tak percaye pulak..saye dah nak masuk 30 minggu
klu ikut kiraan biase..lagi 10 minggu la kan?
wuuuuu dah nak dekat..takutt jugak nak beranak..huhuhu

btw..blog ni senyap menyepi for several days
due to work loads pestu excited nak balik kampung..and of course
bile dah balik kampung..mmg terus tak pandang laptop
facebook pon saye tak bukak sgt..apetah lagi main game
ape dah jadi ngan cityville lani?hihihi

if nak cite pasal ape yg dibuat kat kampung
i can summarize it with this word: MAKAN!
omg..mmg kije nye makan..pestu tido..pestu makan..pestu napping..pestu makan
siap my hubby complaint, tak nyempat perut lapa, dah kne makan..heheh
nak buek camno..both parents excited tgk anak menantu balik
haruslah kasi makan kenyang2 kan..hehhhe
time tu mmg tak pk dah pasal berat badan..nurse nak soh minum air gula pon, minum je lahh
hahahhhaa

pestu i did some shopping..beli kain flannel je..utk buat kain bedung baby
beli kaler biru and kuningg..sweet sgt..kain pon lembut compares to cotton
nanti nak jahit tepi je..then it's done
tak payah susah2 nak beli yg dah siap..agak mahal
kain flannel ni harga semeter baru rm6..ade yg saya jumpe rm5 tp tak chantek..huhu

then my MIL tanye pasal baby
saye ckp la uri dah naik, cuma baby plak songsang
but it is still early la kan
masih banyak ruang utk baby pusing2..so saye relax je la
tp MIL pulak risau..huhu
so dia bawak saye pegi jumpe ustaz ni, utk pusingkan baby dan jugak mintak air selusuh
huhuhu
mula2 dengar cuak jugak..sbb kalau buleh saye mmg taknak lansung berurut or try nak pusingkan sendiri baby ke ape
sbb based on my reading..mmg membahayakan nyawa baby dan jugak ibu..huhuhu

but my MIL said, ni bukan berurut..ustaz tu bace2 ayat je
so i agreed (eventho still cuak sbb ni first time nak gi berubat cara kampung)
ustaz tu tak tanye banyak pon..dia just ckp, klu songsang ni
mesti ade sakit2 kaki kan..which is true
mmg saye sakit kaki dan bhgn paha..sampai kadang2 nak angkat kaki utk berjalan pon tak buleh

so dia bace ayat2 al-quran (yg saye noticed ayat hafazan mathurat) dan azan
dia mintak saya pegang perut..haa mmg rase sgt2 baby bergerak aktif
tendang situ sana sini..
dekat 10-15 mins jugak la dia mengubat
dia cakap, "bende" ni masuk ikut kaki..kaco baby
saye assume "bende" tu makhluk2 halus la kot
huhuhuhu
pepehal..ni adalah ikhtiar..yang membenarkan sesuatu itu terjadi, hanya Allah yang Maha Kuasa.
mase berubat tu, dlm hati tak putus2 saye sebut Allahuakbar
bukan ape..takut kang mende yg lain yg dibuang..mende lain plak jadi pengganti
wuuuu takutt (tempias dari asik membace kisah2 misteri seram hantu kat porum..huhuhu)

after berubat..saye n hubby bertolak balik kl :D
nak tau jadi ke idak berubat tu, kne tunggu next entry ek =)

7 commentaires:

mommie yuyu a dit…

jangan risau.insyaallah nnt baby pusing balik.tp bab "benda" tu buat cuak skit kan...

Amalina a dit…

thanks mommie yuyu..huhuhu tak risau..mmg awal lagi skang ni.. =)

yang "bende" tu..wallahualam..mmg org2 tua kata.."bende" ni senang masuk ikut kaki..berkampung kat urat2 kita..tu yg ade kes meroyan lepas bersalin..nauzubillah

ettyzukhair a dit…

Ya Allah...amalina btol ke kalu sakit2 kaki tu baby songsang????cuak mek..!

Amalina a dit…

eh jgn cuakk..tu ulasan dari seorang ustaz..bukan dr pakar..hehehhe
nanti pegi scan ek..tp pepehal pon..baby bleh pusing2 sampai 36 weeks..so jgn risau.insya-Allah ok

cik yaya a dit…

beli kain flannel kat mana macik?
1mggu tu mcm kejap je lagi wei

tp harem tak berdebor lg ni.
eh kampung laki aku kt bukit merbau.hee

~Yun~ a dit…

dear,yun tgk cotton flannel tu cntik2 kat nagoya,comels2..tp yun da terbeli online,huhuhu~

pasl jmpe ustaz tu bgus sbnrnye, yun pn ader mintk air utk naikkn uri..insyaAllah xde pape kot..nti cte lg,update2..hehe!

Amalina a dit…

yaya: bukit merbau..err tak knal plak aku..huhu..yg kain tu..dah reply kat blog hang :D

yun: aaaa tuh laa..chantek2 kan..takpe..nanti klu tak cukup, bleh le tempah pulak..huhu