Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 29 juillet 2010

Pomander Ball: Part III

I dedicate this entry to my beloved sistas: Kak Tik yg nun jauh di oxford (tak sabar tunggu korang balik), and Kaklong, yg melapangkan diri utk buatkan pomander ball tuk sy =)

Last weekend, I went to jln Tar, again! Just utk mencari lagi bahan for my pomander balls.
N this time, i went with my kaklong. Balik je rumah, kami terus start buat pomander ball ni.
Yg paling gigih was my kaklong, sbb sy dah ponat gile (tour Sogo skali..hahhha) dan jugak, sy rase yg kak long buat was lagi cantik.

Dan hasilnya adalah...Tadaaaaaaaaaaaaaa (big claps to my kaklong!)





purpose of having pomander ball?no idea..hahha takde lah.. sy just tak lg tau nak decor macam mane..maybe letak kat atas meja beradab..sbb tu ade yg kaler kuning..because my mom nak meja beradab n khemah kaler kuning..awal2 tu i beg jugak my mom, nak sume kaler hijau..but to no avail..huhuhuhu..and i pikir2..ok la jugak..sure baju hijau songket sy sgt menyerlah la kan, as meja kaler kuning..hahhaha..so sy pon terpk utk buat dua set pomander ball: satu kuning putih, n satu hijau putih, utk di letak atas meja beradap =)

btw..ni details of shopping sy ari tu:

  • bunga kertas - RM15.90 per paket, ade 144 kuntum
  • ribbon - lebar 1cm kot, rm1.5 segulung
  • rambu2 berjuntai (dunt know its name) - RM2.90 sepaket, ade 4
  • styrofoam ball - RM2 per paket, ade 2 biji

bahan semuanya di beli di bunga riben, except styrofoam ball, i beli kat sinyin sbb murah 50 sen dari bunga riben. cara nak buat?sile rujuk pomander ball part II =D

pic di bawah ni utk sikecil berkata, sbb ari tu dia soh i pegi intai if ade bunga purple plum tak, well dear, i tak reti sgt nak describe kaler ni..so anything yg macam kaler purple sume i amik gambar pkai my hp yg cokia neh..sorry if tak clear..

yg ni kot purple plum..huhuhuhu


p/s: sy kne pegi lagi ke jalan tar, sbb bahan tak cukup. i bought 30 styrofoam balls (tamak tak..hahha) and apparently, dengan dua paket bunga, kami mampu buat 6-7 pomander je..i have to buy another 6 paket!


16 commentaires:

cik yaya a dit…

amalina, ko tmbah kristal kt pomanders ball! mesti de bomm..huuuu

si kecil a dit…

ttthhaaaaannnkkkkk yyyooouuuu so muccchh amalina!!! yeeaaaayy!!! yg first tu plum kaler..aaa!! best2nye..x sabar nk pegi beli..n nk diy!!

jadi..berapa kos utk satu pomander ball tu? ni pakai styrofoam besar mana?

Amalina a dit…

yaya: aku terpk jugak..tapi takut poket aku yg kebooomm meletup..hahhaha

sikecil: sy pakai styrofoam ball yg paling kecil..harga kos tak leh nak kata..sbb blom siap lagi..rasenye between rm5-rm6 sebijik

tik a dit…

huhuh comel... tok seko tgn kak long bersiput2 jgk.. huhuhu tuh la tok sabar nok balik nih.. maring kawe tubik nok beli perfume demo.. pah sale girl situ oyat esok hari ado sale utk perfume tuh which is £5 off.. heheh so kansel la beli.. tubik hari nih baru nok beli.. buat maring, i bought my self a perfume instead.. hhuhuh

tik a dit…

huhuh comel... tok seko tgn kak long bersiput2 jgk.. huhuhu tuh la tok sabar nok balik nih.. maring kawe tubik nok beli perfume demo.. pah sale girl situ oyat esok hari ado sale utk perfume tuh which is £5 off.. heheh so kansel la beli.. tubik hari nih baru nok beli.. buat maring, i bought my self a perfume instead.. hhuhuh

tik a dit…

huhuh comel... tok seko tgn kak long bersiput2 jgk.. huhuhu tuh la tok sabar nok balik nih.. maring kawe tubik nok beli perfume demo.. pah sale girl situ oyat esok hari ado sale utk perfume tuh which is £5 off.. heheh so kansel la beli.. tubik hari nih baru nok beli.. buat maring, i bought my self a perfume instead.. hhuhuh

PurPLe LaDy AiFA a dit…

comeyyy and wow, murah la pomande rreega mcm tue.. purple tu cantik la.. kalo taw awl2 dh trn sana beli mende2 nie.. huhu

cik yaya a dit…

masa aku tunang aku diy tu, beli kristal kt living quaters rm12.90 je..tp tak tau skrg ado lg ke tak..ms tu krismas ada sale..aku amek kristal pokok krismas.huhu..ko g la usha kot ada..kot la

http://3.bp.blogspot.com/_GsgJ-kEa-Q0/S0Ln7q7s6II/AAAAAAAAAlI/M3CCksqoqaM/s1600-h/DSC00908.jpg

Nadia a dit…

kdai bunga reben ktne ek?sblah kdai ape yea?which part of jln tar..i dh beli bola2 polestrin tu..bunga xdak lg..huhu

Amalina a dit…

yaya: owhh kristal ituuu..aku ingat ko soh aku cucuk2 kristal keliling bunga tu..hahaha..aku dah beli dah..tp yg rambu2 je..and tak sure nak letak ke idak..sbb aku nak letak atas meja beradap je, if gantung maybe aku letak =)

btw..chantekk ko nye bola bunga..nanti aku nak godek ur blog, carik posting pasal tu =)

Amalina a dit…

nadia: kedai bunga reben ni ade dua..satu betul2 kat jalan besar, sebelah nagoya..n satu lagi kat one city plaza (bangunan sebelah semua house) kedai bunga riben ni kat ground floor..even bleh nampak kedainye dari luar bangunan..happy hunting!

Amalina a dit…

tik: yeayy..dapat perfume murahh..jimat2..hihihi sini meme rego dekat rm300..tu dekat sogo la..dio kato sale..huhuhu..ore pon tok tahu..tok rajin gi usha etek..demo beli perfume gapo?huhu

withthismaskahwin a dit…

Hi. If you don't mind, I'm gna copy the link for this entry for my reference. :)

Good luck wthe your wedding preps! :)

Amalina a dit…

not at all..feel free to link anything here as sharing is caring =)

btw, the method was given by another blogger, i linked her blog in my entry entitled pomander ball: part II

Sha a dit…

nk jgk ball2 ni k.amy..cantekk

Reen Tart Nenas a dit…

hala.... xjumpe pun bunga nie ari tu :(