Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mardi 22 juin 2010

Dokumen nikah

on the way to my opis this morning..my pa called, nak ckp pasal dokumen2 yg diperlukan utk nikah
as i was still driving..he asked me to call him back..hihi
baeknye ayah saya..sgt prihatin..tak kasi anak dia ckp tepon ketika memandu
and sure dia pelik kenape dah dekat kol 9 tp si anaknye tak sampai2 opis lagi
well blame org2 yg suke slow down n perati kereta2 yg accident..
tak pepasal jam panjang gile kat depan uniten...grrrrr

anyway..he called me sbb nak ckp dokumen ape yg nak kne anta kat tok imam utk nikah
seriously, i tak tau lansung about the procedure kat kltn
as i pegi kursus kahwin kat s'gor
apparrently, kt kltn tak payah pegi ke pejabat agama
just setelkan ngan tok imam..betul ke? any b2bs dr kelate bleh confirm?

according to my papa, utk dokumen nikah, selain dari borang, kena sertakan skali:
  1. sijil kursus- 2 salinan setiap seorang
  2. ic - 2 salinan setiap seorang
  3. hiv test - 2 salinan setiap seorang
  4. kebenaran berkahwin di luar mukin dr pihak lelaki

and mase nikah nanti, kena sediakan:
  1. gambar - 2 keping setiap seorang, and pengantin lelaki di kehendaki bersongkok di dlm gambar
  2. hiv test yg original

tu yg tok imam kampung sy mintak la..tak tau la tok imam tempat lain macam mane
and ayah sy terlupe nak tanye if tok imam setuju tak akad pakai dinar emas..
hopefully dia setuju la..klu tak pening sy nanti..ari tu pon dah ade org dok2 tanye berape wang hantaran sy..n dgn selumber badak sy ckp, sy tak tau..muhahhaha..nasib le..know less is better, sy just nak selamatkan makcik2 dr dok mengumpat pasal duit hantaran sy..kang tak pepasall makcik2 jugak yg dpt dosa =)

cume yg sy kurang pasti is, mengenai hiv test. i know we shud do the test kat hospital kerajaan, result dr hospital/klinik swasta tidak diterima..but can i do it here?or i shud go back to kltn to do the test? kindly advice, thanks

yg penting..tok imam setuju nikahkan kami pd hari raya kedua..hooorrrraaaaayyyyyy!

Aucun commentaire: