Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

jeudi 24 juin 2010

Makan-makan utk kenduri

for my wedding, perihal kenduri, makan, khemah, aturcara majlis dan jemputan, i totally serah kat my parents, espcially my mom.

my mom mmg suke sgt klu buat2 makan..and she is the best chef! dulu2 time my aunties n cousins kahwen..mak saye la yg tukang masaknye..wedding cake pon dia jugak yg buat..hantaran dia jugak yg gubah..so i DO really understand why she is so excited when her own daughter ni nak kawen..and dia lagi suke if dia dpt handle..instead of me..hehhehe
so i mmg serah kat my mom utk uruskan hal2 kenduri ni. i just pening pk pasal pelamin, baju, hantaran, kad, photog...errr rasenye yg tu kot ::shame::

ok mase kat kuantan ari tu..as i said, we all sempat le berdiscuss about the kenduri.
as for food, my mom mmg tak larat dah nak masak..n lagi satu, dia lagi prefer layan tetamu dari dok sibok kat dapur..so that tetamu yg dtg akan dirai personally by my parents
so my mom akan caters la kan..cume dia tanak amik satu catering je..sbb dia ckp tak cukup makanan nanti, sbb catering akan kire per head..and kitorang dok kat kampung, then buat time hari raya pulak..eventho org yg tk dapat invitation pon akan singgah kat umah kitorang utk beraye..so par precaution, my mom nak tempah ikut lauk..like ayam percik kat catering A, daging gulai putih di catering B dan seterusnya. so insya-Allah, takde kes tak cukup lauk / nasi ke ape..hehehhee

then..my mom nak organize kenduri ni macam jamuan raya jugak..so selain daripada nasi minyak, there will be:

satay

soto

laksa penang

laksa kltn

utk desert, as usual, kuih2 raya, cakes (choc, orange, fruit cake, cheesecake), agar-agar, aiskrim, candies and my bro dgn volunteernye nak sponsor satu stall utk cendol..hehehhhe
so maybe ade stall concept as well..

conclusion: there will be a lot of food during my kenduri!!!, and my mom dah soh me n my sis to bake all the cakes mase puase..10 biji choc cakes, 10 biji orange cakes, 10 biji fruit cakes and 5 cheesecakes...errkkkk

korang jgn terkejut psl makanan yg myk tu ye..itulah mak saya..dia sgt suke raikan org..that's why utk makanan, dia nak pastikan semuanya elok dan org yg dtg pon dapat makan sepuas hati...my mom lagi suke allocate extra budget utk makan2 dari khemah ke, dari doorgift ke or kat pelamin =)

owh..lupe ckp..she said she will hire waiters/servants dari hotel mase kenduri nanti..so tak payah we alls sume ke hulu ke hilir check if makanan cukup tak or kena tambah..sumenye akan diuruskan oleh waiters2 tersebut..so my siblings and sedara just kne layan tetamu yang hadir

6 commentaires:

missbutterfly a dit…

nyum2!syiokk ni!!! wedding and majlis raya as well..hehehe..jgn lupa jemput hamba yeh!

Cik Belle a dit…

wah wah.. syioknya! hehe. sekali gus dengan raya ye.. saya berhari raya di besut, boleh la jemput saya etek. ehehe

Amalina a dit…

missbutterfly: mesti lah sy ajak..tunggu kad siap..nanti sy send =)

belle: oooo kampung kat besut ek..buleh2..nanti sy anta kad kat awak jugak =)

NahWaL a dit…

dahle lapor ni. ko ni saja la makcik. hehe

Amalina a dit…

aha..mmg sengaje LOL :p

Cik Belle a dit…

haah, kampung di besut. hehe. tak malu kan saya, sibuk nak tepek kat majlis orang.. hehee.