Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mercredi 30 juin 2010

HIV Test: khas utk b2b kltn

okie..in my previous post, missbutterfly asked about that validation of the hiv test..and macam sy, dia pon confused jugak about the procedure..apparently, the procedures are not the same for each state..and i remembered myy bff ade ckp her hubby kne letak offer letter for his current job utk mengesahkan yg dia bermastautin di selangor, so dio boleh buat test di klinik kesihatan di sgor, otherwise kne balik kltn n buat test..but this was 3 years ago.

but frankly, i sendirik tak tau btol ke tak..tp pegi gamble je buat kat klinik kesihatan kat shah alam..till jaja tanye about this test kat comment..as i tanak ade prob mase nak akad nikah, so the best way is to call JAHEAIK itself.

and this fine lady told me well, u can do the test at any klinik kesihatan kerajaan, use any borang that u want, as long as it is stated that the result is negative/positive, which is not in my case :(

i explained to her that it's the gov policy where the result is no longer indicated on the form, but she insisted it is a must, otherwise i might face some prob in submitting my nikah form..aiyooooooo

but she kindly faxed to me the form from JAHEAIK for hiv test, so that i can go back to the klinik and asked the doctor to fill it up and tick negative or positive. ::sighhhhh::

harap2 doktor kat klinik tak manyak songeh sgt utk isi borang tu ::sighhhhhh::

last resort, bile balik kltn mase puasa nanti, pegi buat test kat sane..confirm takde masalah dah.

info: according to JAHEAIK, ujian hiv test mesti dilakukan seawal-awalnya 3 bulan sebelum tarikh nikah, kalau tidak, tidak sah.

4 commentaires:

NahWaL a dit…

dear, did you go to clinic kesihatan shah alam at section 7? so do i have to have a separate form stating that i dont have HIV?

Amalina a dit…

yup..i pegi kat situ...

i tak tau procedure utk state lain macam mane..tp utk b2b dari kltn, JAHEAIK insists kat borang tu kne ade tulis negative/positive :(

missbutterfly a dit…

oh..3mths before nikah..ok2. noted.buat kt klntn lah senang2..hehe.. thanks for the info!

Amalina a dit…

tu lah..buat kt kltn senang..huhuhu