Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam

mercredi 16 juin 2010

Songket

Kain utk baju hari persandingan, i chose kain songket..
kenape?err..there is no specific reason
cume for me, it is a must for a wedding..
i know it is not that comfortable to wear songket..panas n gatal
tp i nak jugak pakai songket
huhuhuhu
i chose kaler hijau pucuk pisang..because my parents wore songket hijau pucuk pisang mase diorang kahwen =)

and from that came my idea for theme color: hijau pucuk pisang combined with cream
lagipon majlis nanti buat kat rumah
khemah putih dipasang di halaman..so background mmg dah kaler hijau due to rumput, pokok2 kat halaman..hahha
khemah of course kaler putih, scallop tu i tak sure
because urusan sewa khemah, papa yg uruskan
tp i dengar2 my mom nak kaler kuning..huhuhu
kaler diraja katanya..
apelah2 mama, sy tak kesah pon..
janji pelamin, i yg pilih..muahhahhaa

btw pasal my attire utk sanding ni
i ingat nak sewa je..tak kose nak tempah2
baju akad yes, i mmg tempah, because i read somewhere
mmg harus utk memakai baju baru mase akad
but my budget sgt limited..so utk sanding..sewa aje

tp kat my bridal boutique tu, takde songket ijau yg sy inginkan
lagipon mostly songket disitu dah ditambah manik n segala
rase sgt err..pelikk
i just want a traditional songket attire..tanak manik or beads utk songket

and lucky me, mase pegi jalan TAR with my bff Laili,
we went to plaza city one utk usha veil
skali TERmasuk dlm satu kedai yg jual songket
rasenye songket india or pakistan gitu, i cant remember much
and the price is not that expensive
tp kualiti maybe so so je lah (tak secantik our own songket)
but i found songket kaler hijau yg i nak!!

ok depends on jenis kain, harga dia range from rm130 till rm150
utk sepasang lelaki dan perempuan, berserta samping, tengkolok dan selendang
if nak tempah kat situ pon buleh..
so harga tempah + kain is rm300 and above

utk harga kain yg i nak tu, total price is rm300..hehehhe
and i tgk one of the cth, songket yg dia jahit tu beralas
so takkan gatal (cume maybe panass gileee)
but i dunt care much psl tu..hihihi
cume the only prob is, dia tak leh measure
either u ckp nak baju size S L M, or u kasi ur own measurement.duhh

tp i rase lagi berbaloi nak tempah..if sewa kat bridal boutique, harga pon lebey kurang jugak
so better i tempah
my mom n mon prince charmant dah bg green lite
cume i tgh pening pk utk measurement ni
segan nak pegi jumpe my tailor just nak mintak dia measure utk baju kebaya
and i takde baju kebaya yg ukuran masih elok..(sbb dah ketat..muhahahahahahha)



source
my parents pkai kaler yg ni kot..

source
mine will be this color

8 commentaires:

Nurulhuda|Adlie a dit…

owww bestnya dapat pakai songket, i pun nak pakai songket tapi takde slot, hehe.. nak pakai malam berinai takde malam berinai.. sigh..

tapi i suka, lub it! sila pakai songket.. :)

plaza city one mmg best, murah2, ada sorang blogger pun beli tempah kat sana..

Nurulhuda|Adlie a dit…

oh lupa, please check tempah dgn sewa harga dia camne, compare, if lebih kurang better u tempah, atleast its urs, n org tak buat profit on it but u urself,, boleh sewakan nanti.. :)

Amalina a dit…

thanks huda..i will wear songket =)

i pon takde mlm berinai..not sure if it is a tradition to organize mlm berinai kat kltn..mcm tade..tp seriously tak tau..kne tanye b2b kltn yg lain..huhuhu

psl harga sewa..if kat tempat brodal boutique yg i tempah pelamin tu..harga dia beza rm20 je..so tu yg beria sgt nak pegi tempah..hihihi

NahWaL a dit…

once in a lifetime babe pakai songket. man what is it with girls and their parents wedding? before ni pon i berangan pakai songket kaler ijau lumut sebab parents pakai gak. last2 tak jadik pakai songket haha. sebab gatal tengok baju lain pastu menyesal sendiri

PurPLe LaDy AiFA a dit…

go for songket! if possible, cr songket corak batik yang PM selalu pkai tue. sgt exclusive and super elegant bila perempuan pakai! try it! hehe

Amalina a dit…

nahwal: haha seriously, i dunt have the answer :D bile i back for good, kat dinding umah, ade tergantung pic wedding parents i, n colored! original is in B&W..so dr situ i terpk..if i kawen nanti, pakai macam my parents sure chantek (nak pakai baju my mom mmg sah2 tak muat..body org zaman dulu2 mmg cun habesss)..then voila, i akan pkai songket hijau for my wedding =)

purple lady: thanks dear..i really do go for songket =)

missbutterfly a dit…

rsnye kt klntn xder pun mlm berinai..kan?xpenah lg attend/dgr org buat mlm berinai kt klntn..so u tempah katner baju tu?

Amalina a dit…

ahaa..tuh laa..macam tak pnah dgr lg psl mlm berinai di kltn..huhuhuhu
tp info i tak bleh di kire pkai sgt..bleh di kire sgt berapa wed yg i pegi..huhuhu

tempat kat bright n sale di plaza city one..cume pening sket psl measurement la..tp klu pk2, kat bridal boutique tu pon takde yg btol2 masuk ngan badan..still kne alter ke ape..n harga pon tak beza..so i tempah je la kot